Minsolmaz, “Yeni ve Farklı Bir Döneme Girdik”

AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni mevduat planı ile ekonomik gelişmelerin yanı sıra yurtiçi ve yurt dışındaki konulara dair değerlendirmeleri kamuoyuyla paylaştı.

Her kafandan bir ses çıktığını ifade eden Vekil Selahattin Minsolmaz Cumhurbaşkanımızın açıklamalarının muhatap alınması gerektiğini bunun haricinde kendini ekonomist sayanların boş konuştuklarını söyledi. Farklı ve farkındalık yaratan bir ekonomik sürecin içerisine girdiklerini söyleyen Minsolmaz tek gerçeğin atılacak olan adımlara bağlı oldu-ğunu bununda yol haritasının açıklandığını ifade etti. Açıklamasının devamında AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle son gelişme, bütün vatandaşlarımızın Türk Lirası’na güvenmesi gerektiğini gösteriyor. Bir Trabzonlu vatandaşımızın Türk Lirası’na yönelik, ‘Kaybettim ama Türk Lirası’na değdi’ dedi. Bu güzel bir gelişme. Türk Lirası gücünü, finansal altyapımızın sağlamlığından alıyor. Ana muhalefet ve beraberindekiler TL’yi bir kenara koyup daha çok dolara euroya endekslenmek istiyor. Asgari ücrete varıncaya kadar doları baz alıyorlar. Bu çok ciddi bir yanlış! Son dönemlerde yurtiçi ve yurt dışı 2008'de de benzeri oldu. Bu tür hareketler kurlarda görülen ve güveni bozmaya yönelik rasyonel olmayan hareketlerdir. Türk Lirası varlıkları güçlendirici paketle bu algıyı bozduk. Vatandaşı-mızı da hızlı bir şekilde Türk Lirasına geçişin o sabah bütün olduğu gibi kapılara dizilmeleri, buralarda özellikle Türk Lirası'nı oraya getirip, oradan dövizleri bozarak Türk lirası almaları vatandaşımızın kendi milli ve yerli parasına güvenin en güzel göstergesiydi. Amacımız yatırımcı, sanayici ve tasarruf sahibi vatandaşlarımız için kur oynaklığını azaltmak ve Türk lirasını değerlendirmek, değerine itibar katmaktır.

Kur seviyesi, olması gereken seviyeye kendisi gelecektir.
Türk Lirası finansal enstrümanların özendirilmesi önem arz ediyor. Bu araçta vatandaşımızın kur oynaklığından mağduriyetini gidiyor. Vatandaş şu anda iki garantiye sahip! Bir TCMB, iki hazine… Vatandaşımızın kaybı olmayacak. Burada mağduriyet ortadan kalkmak suretiyle 3, 6, 9… Belirlenen tarihlerde neyse belirlenen döviz kuru, bunun üzerinden parasını bozdurduğu zaman karşılığını alacak.
Vadeden önce para çekilebilir. Daha önce hesap vadesiz hesaba dönüşecek ve sende paranı alacaksınız. Ama artık bir şeye güveneceksin artık kaybın olmayacak. Uygulanan ekonomik programı piyasalarda bu güveni artıracak. Döviz kurunun istikrara kavuşmasını sağlayacak. Özellikle kur stabil hale gelmiş olacak.
Kurun stabilizasyonu burada önem arz ediyor. Uzun vadede olumlu katkı sağlamasını ön görüyoruz. Burada ekonomik ve finansal istikrarın sağlanması, toplumsal refahın artırılması, kamusal hizmetlerin etkin bir şekilde sunulması hükümetlerin görevleri. Bu amaçla bütün dünyada olduğu kamusal finansal malı birçok aracı dünyada nasıl kullanılıyorsa bizde kullanacağız.
Özellikle vatandaşı rahatlatacak. Bu araç sayesinde kurdaki oynaklığın kontrol altına alınmasına katkı sağlanıyor, sonuçları itibariyle bütün kesimlerle finansal ve ekonomik sisteme katkı sağlıyoruz. Bu uygulamadan her vatandaşımız faydalanacak. Yeni geliştirilen bu aracın anayasaya aykırılık teşkil etmesi söz konusu değil, yürütmenin fonksiyonlarını kullanmanın doğal bir gereğidir.
Geçmişte de kullanılmış bu adımı yeniden uygulamak suretiyle, nasıl bu işi stabil hale getirdiysek, bundan sonraki süreçte de inşallah yürümüş olacak ve bizim paramız kurdaki oynaklıklara esir olmayacak.
Çok kısa bir sürede kurdaki stabilizasyon inşallah gerçekleşmiş olacak. Merkez bankamız aceleci hareket etmeyecek. Kademeli bir şekilde burada geldiği yere doğru inşallah dönecek ve Türk Lirası da orada asli gücünü burada da tam manasıyla bulacak. Bu bir hafta mı sürer, daha mı fazla sürer buradaki adımları hazine ve Merkez Bankası olarak adımları atıyoruz.
“Gereken Adımlar Neyse Atılacak”
Hazine Maliye, Ticaret Bakanımıza hatta Tarım Bakanlığımıza Cumhurbaşkanımız gereken talimatları verdiğini ve burada kontrollerin sıklaştırılacağını ve bunlara asla taviz vermeyeceğimizi açıkladı. Vatandaşımızı bu şekilde spekülatif hareketlerle ezmeye kimsenin hakkı yok. Bunun için denetimler sık yapılacak.
Denetimlerle marketler, zincir marketler hepsi çıkarken hızla onlar da fiyatları çıkartıp, etiketleri ona göre değiştirenlere atılması gereken adımları mevzuat yasal neyse bu adımlara atılacak. Çünkü burada garip fukara bunlara eziliyor, buna da fırsat vermeyeceğiz. Başta Hazine Maliye, Ticaret Bakanlıklarımız bu adımları atmış durumdalar.
Fiyat indirimleri hızla yapılmazsa bakanlıklarımız ellerindeki tüm imkanlarla bunların üzerine gidecektir, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Fiyat artışlarıyla huzuru kaçıranlara müsaade etmeyeceğiz. İnsanımıza nasıl kurdan kurtardıysak fahiş artıştan yalnız bırakmayacağız. Bu noktada Ticaret Bakanlığımızı 81 ilimizde denetimlerini sıkı bir şekilde gerçekleştiriyoruz, tedarik zincirini inceliyor, özellikle sebze meyve fiyatlarını yönelik 9 büyük şehirde 10 toptancı halinde denetim gerçekleştirildi” dedi. (E.Yıldırım)




Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. esasa tekrar dönüş 01 Ocak 2022 Cumartesi 04:04:56

    Patlamenter demokrasiye tekrar geri dönüş dönemine girilmekte ve bunu engelleyecek de hiçbir güç ortaya çıkamayacaktır...