Minikler bilimin eğlenceli dünyasıyla tanışıyor

Çocukların bilime ilgi duymalarını ve bilimi sevmelerini amaçlayan "Bilim Elçileri Projesi" Kırklareli Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Vakfı Üyeleri tarafından hayata geçiriliyor. Bu doğrultuda Bilim Elçileri, 12-13 Mayıs 2016 tarihlerinde Atatürk İlköğretim Okulu'ndaki öğrencilere verdikleri eğitimle onları bilimin eğlenceli dünyasıyla tanıştırıyor 

Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Bayer ortaklığında yürütülen bir bilim okuryazarlığı projesi olan "Bilim Elçileri Projesi" Kırklareli'nde hayata geçirildi. Önce gençlere, sonra da gençler aracılığı ile çocuklara, doğa bilimlerini sevdirmeyi ve bilim yapmak için illa ki laboratuvarlara ihtiyaç olmadığını anlatmayı amaç edinen Bilim Elçileri; bilimin aslında günlük hayatımızın içerisinde var olan bir şey olduğunu, yalnızca etrafımızda olup biteni gözlemleyerek, neden sorusunu sorduğumuzda bunu görebileceğimizi öğrencilere aktarıyor.
Atatürk İlköğretim
Okulu'nda uygulandı
Çocuklara ve gençlere bilimi sevmeyi ve sevdirmeyi temel amaç edinen Bilim Elçileri Projesi kapsamında ilimizdeki Kırklareli Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Vakfı üyeleri çalışmalarına başladı. Bu doğrultuda, projede görev alan Bilim Elçileri, 12-13 Mayıs 2016 tarihlerinde ve saat 09.00 ile 14.00 saatleri arasında Kırklareli Atatürk İlköğretim Okulu'nda öğrencilere, bilimi eğlenceli hale getirdikleri eğitimlerini verdi. Bilim Elçisi olan eğitmen liderliğinde bilimin eğlenceli dünyasına adım atan minikler, hem dersi dinleyerek hem de kendi fikirlerini paylaşarak katılımcı bir eğitimle bilim eğitimi aldı. Eğlenceli deneylerle bilimin engin dünyasına koşar adımlarla giden minikler, böylece hem bilgi sahibi oluyor, hem de eğlenceli zamanlar geçiriyorlar.
"Bilim aslında çok
uzaklarda değil"
"Bilim Elçileri Projesi" hakkında Önadım Medya Grubu muhabirlerine bilgi veren Proje Sorumlusu Nesrin Karaca projenin amaç ve içeriğinden bahsetti. Karaca projenin detaylarını şu şekilde aktardı: "Üniversite öğrencileri olarak Toplum Gönüllüleri Vakfı'nda gönüllülük yapıyoruz. Gönüllülük süremiz boyunca vakfın bize sağladığı imkânları ve projeleri kullanmayı hedefliyoruz. Toplum Gönüllüleri Vakfı'nda bu yıl bizimle beraber 7 farklı şehirden arkadaşlarımızla beraber Bilim Elçileri projesini yerelimizde uyguluyoruz.
Peki nedir Bilim Elçileri Projesi? İlkokul ve ortaokul çağındaki 4., 5., 6. sınıf çocuklarla beraber bilimin eğlenceli dünyasını keşfediyoruz. Bilime olan önyargıları ve bilimin aslında çok uzaklarda olmadığı, günlük hayatımızda başucumuzda olduğu ve bilim adamı değil de bilim insanı mesajını vermek istiyoruz çocuklarla beraber. Aslında deney yapmak için devasa malzemeler veya maddi küsuratı olan aletlerle değil de; kulak çöpü, bardak, kâğıt gibi malzemelerle bile aslında bilimin olabileceği mesajını veriyoruz ve bizlerin de birer bilim insanı adayı olduğumuzun mesajını çocuklara vermek istiyoruz.
Etkinlik programı, okulun uygunluğuna bağlı olarak düzenleniyor. Okul yönetimi, öğrenciler hafta sonu gelebilir derse biz hafta sonu çocuklarla beraber program yapabiliyoruz. Tamamen okul ile bizim uygun olan tarihimize bağlı.
Etkinliği her grup ile ikişer gün gerçekleştiriyoruz. Mesela şu anki öğrenci grupları ile bugün ve yarın çalışacağız diğer haftaki iki gün de farklı bir öğrenci grubu ile çalışacağız.
Aslında ortaokullarla da çalışmalarımız vardı ancak Mayıs ayının sonuna kadar bu projeyi uygulayabiliyoruz. Mayıs'ın sonuna kadar kaç çocuk ile etkinlik yapabiliyorsak elimizden geleni yapacağız. Çünkü Mayıs ayına kadar bu projeyi uygulayabileceğiz bu projenin bir süresi var. Daha öncesinde de aslında Kasım-Aralık aylarından beri başlamıştık koşuşturmaya fakat izin süreçlerinden dolayı ve bürokratik işlemlerden dolayı sorunlar yaşadık; bu yüzden Mayıs ayında uygun olduk. Bu şekilde Mayıs ayının sonuna kadar programlarımızı sürdürmeyi planlıyoruz. Etkinlik bu yıl sadece Mayıs ayında yapıldı, önümüzdeki yıl Toplum Gönüllüleri Vakfı'na başvuruda bulunacağız eğer başvurumuz onaylanırsa bu projeyi uygulayacağız. Kafamıza göre proje uygulayamıyoruz çünkü zaten bu projenin desteğini sağlayan BAYER Türkiye. Her yıl değişik şehirlerde bu projeyi uygulama fırsatı veriliyor."
Bilim Elçileri Projesi
Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Bayer ortaklığında yürütülen bir bilim okuryazarlığı projesidir.
Bu projede gençler; öncelikle, 'Bilim Okuryazarlığı' başlığında formal olmayan eğitim modülleriyle tasarlanmış bir eğitime katılıyorlar.
Ardından, ilköğretim çağındaki çocuklarla birlikte gerçekleştirdikleri gönüllü çalışmalarla "Bilim Elçileri" olarak, çocukların bilime ilgi duymalarını ve bilimi sevmelerini hedefliyorlar.
Bilim Elçileri; bilim okuryazarı olmayı, bilim hakkındaki her şeyi bilmek değil, bilimin gerçekten nasıl çalıştığını merak etmek, araştırmak ve anlamak olarak tanımlıyor.
Bilim okuryazarı olmak aynı zamanda, kişinin karar verme, sivil katılım, kültürel ilişkiler ve üretim için gerekli olan bilimsel kavramları ve süreçleri bilmesini sağlıyor. Böylece, önce gençleri daha sonra da çocukları günlük hayatlarında merak ettikleri şeyleri sorabilen, sorgulayabilen, doğada olan olayları gözlemleyebilen ve anlamaya çalışan bireyler haline getiriyor.
Toplum Gönüllüleri Vakfı projenin amacını şöyle özetliyor: Bilim Elçileri Projesi 2011 yılından bu yana Toplum Gönüllüleri Vakfı sahasında uygulanıyor. Proje uygulama sürecindeki deneyimlerimizin, bu alanda bir değişiklik yaratması, farklı çalışmalara ışık tutması ve en önemlisi bilimi sevmek ve sevdirmek yolunda fark yaratabilmesini diliyoruz.
Engelliler Haftası'nda söyleşi yapılacak
İlimizde birçok faaliyet yürüten Kırklareli Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Vakfı, önümüzdeki günlerde bir etkinliğe daha imza atıyor. 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası kapsamında, Rektörlük Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte Mustafa Çil bir söyleşi gerçekleştirecek. "Ben işitme engelli değilim, benim bir engelim yok. Sadece siz ağzınızla ben ellerimle konuşuyorum." şiarıyla düzenlenen söyleşi 15 Mayıs 2016 Pazar günü saat 15.00'te gerçekleşecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol