Minikler Karagöz ve Hacivat ile tanıştı

Kırklareli İl Halk Kütüphanesi minik öğrencileri Hacivat ve Karagöz ile tanıştırdı. 30 Ocak Çarşamba günü düzenlenen etkinlikte kültürümüzün önemli öğelerinden olan Hacivat ve Karagöz oyunu Fatih Umutlu ve Müge Yıldız tarafından sergilendi. 90’dan fazla miniğin katıldığı etkinlikte
büyüklerde çocukları eğlenirken kütüphanenin imkanlarından faydalandı.

Tüm Türkiye’de düzenlenen KÜYAP kış etkinlikleri kapsamında Karagöz ve Hacivat gölge oyunu minik izleyicilerle buluştu.
Kırklareli İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen etkinlik hakkında konuşan Kütüphane Müdürü Ali Osman Ünal, “Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü’nün tüm Türkiye’deki kütüphaneleri kapsayan KÜYAP adını verdikleri bir program var. Geçen yaz birçok kütüphanede pilot uygulama olarak yapmışlardı. Bu projeyi bu yıl kış programı şeklinde halk kütüphaneleri ve ilçe kütüphanelerini kapsayacak şekilde çeşitli formattaki etkinliklerle çocuklarla kütüphaneyi buluşturmak temel amaç” dedi.
6 farklı etkinlik
hazırladık
Etkinliklerin Cuma günü sonlanacağını kaydeden Müdür Ünal, “Biz bu proje kapsamında 6 farklı etkinlik hazırladık. Boyama atölyesi, oyun atölyesi, okuma atölyesi, film gösterimi, bugün gerçekleştirilen Hacivat-Karagöz gösterisi ve Cuma günü olacak olan akıl oyunları atölyesi hazırladığımız etkinlikler” ifadelerini kullandı.
Bu etkinliklerin bitiminden sonra yaz aylarında KÜYAP’ın yaz etkinliklerine başlayacaklarının altını çizen Ünal, etkinliklere katılımın yüksek olmasının kendilerini sevindirdiklerini belirtti. Hacivat ve Karagöz oyununu yaklaşık 90 öğrenci izlerken çocukların mutluluğu adeta gözlerinden okundu.
Amaç her yaş grubunda kütüphane
alışkanlığını oluşturmak
Bu gibi etkinliklerin çocukların kütüphaneye gelme alışkanlıklarını arttırması açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Ünal, ebeveynlerin etkinlik devam ederken kütüphanelerin imkanlarını kullanabileceklerini söyledi. Bu sayede büyüklerin de kütüphaneyi alışkanlık haline getirdiklerini belirten Müdür Ünal, bu nedenle etkinliklerin sadece küçüklere değil aynı zamanda büyüklere hitap ettiğinin altını çizdi. Ünal, ilerleyen dönemlerde de etkinliklerin süreceğini bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çocuklara ve gençlere yönelik gönderilen film arşivi ile yetişkin ve minikleri sinema ile buluşturacaklarını ifade etti.
2019’un ilk
gösterisi
Çocuklar yaklaşık 45 dakika boyunca süren Karagöz ve Hacivat gölge oyunuyla güzel vakit geçirdiler. Birçok çocuk ilk kez tanıştıkları Karagöz ve Hacivat oyunuyla çok eğlendi ve kütüphane duvarlarını kahkahalarıyla inletti. Gösteriyi sahneleyen Fatih Umutlu ve Müge Yıldız’ın 2019 yılındaki ilk gösterileri olma özelliğini taşıyan oyunda Karagöz ve Hacivat’ın en önemli hikayelerini miniklerle buluşturdu.
Hacivat ve Karagöz
Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına kurgusal, hayalbaz denir.

 

 

 

 


Yardımcıları çırak, yardak, dayrezen, sandıkkardır. Oyunda konuşmaların değişmesi baş hareketleriyle yapılır.
Bu iki karakterin gerçekten yaşayıp yaşamadığı, yaşadıysa nerede nasıl yaşadığı kesin olarak bilinmemektedir. Anlatılanlar rivayete dayanır, zira gerçekten yaşamış olsalar bile büyük ihtimalle bahsedilen dönemde tarih kitaplarına girecek kadar önemli bulunmamışlardır. Halk bilimciler Karagöz'ün bazı oyunlarda Çingene olduğunu kendi ağzıyla itiraf etmesi, Bulgar gaydası çalması ve Evliya Çelebi'nin tanıklığına dayanarak Bizans imparatoru Konstantin'in Çingene seyisi Sofyozlu Bali Çelebi olduğunu ileri sürmektedir.
Bir diğer rivayet ise Hacı İvaz Ağa ya da halka mal olan adıyla Hacivat ve Trakya'da bulunan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan iki işçidir. Kendileri çalışmadıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler.
Orhan Gazi'nin, "cami vaktinde bitmezse kelleni alırım" dediği cami mimarı, caminin vaktinde bitmemesine Karagöz ve Hacivat'ın neden olduğunu söyler. Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir. Karagöz ve Hacivat'ı çok seven ve ölümlerine çok üzülen Şeyh Küşteri, ölümlerinin ardından kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar. Bu sayede Karagöz ve Hacivat tanınır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol