Milli İstihdam Seferberliği 2018’de de devam edecek

Kırklareli İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2018 yılı Ocak ayı olağan toplantısı Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi başkanlığında Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Kırklareli İŞKUR İl Müdürlüğü’nün 2017 yılı içerisinde gerçekleştirilen çalışmalarının değerlendirildiği olağan toplantı 30 Ocak Salı günü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Binası’nda Kurul üyelerinin katılımı ile yapıldı. Toplantıda, İŞKUR İl Müdürlüğü’nün 2017 yılında yürüttüğü çalışmalar ile 2018 yılı içerisinde aktif işgücü programları kapsamında
yapılması planlanan faaliyetler görüşüldü

30 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirilen yılın ilk İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı saat 09.30’da başladı. Toplantıya; Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi,Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Aksoy, Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Ziya Çetintaş, Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Kuşoğlu, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım, Türk Kızılayı Kırklareli Şube Başkanı Ruhan Uzunlar Altıntel ve kurum temsilcileri katılım gösterdi.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Aksoy toplantıda yaptığı konuşmada; Aktif işgücü piyasası programları kapsamında yürütülen Mesleki Eğitim Kursları ile İstihdam garantili işgücü yetiştirme kursları, özellikle de gençlerin ve dezavantajlı grupların istihdama katılmalarının sağlanmasına yönelik yürütülen faaliyetler, Toplum Yararına Programlar ve işsizlik sigortası ile ilgili çalışmalar hakkında Kurul Üyelerine açıklamalarda bulundu.
Aksoy, konuşmasında; Kurul Üyelerine,”Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı” ile “İlave İstihdam Teşvikleri” hakkında açıklamalarda bulunarak, 2017 yılında başlatılan Milli İstihdam Seferberliği çalışmalarına, 2018 yılında da devam edileceğini belirterek, bu yıl uygulanacak istihdam teşvikleri hakkında bilgi verdi.
2018 yılında
uygulanacak
istihdam destekleri
-Türkiye'nin küçük işletmelere yönelik desteklerini arttırması gerekiyor. Bu anlamda en önemli gelişme esnaflara verilecek "bir senden, bir benden" teşviki olacak. 1-3 çalışanı olan imalat iş yerlerinin 2018 yılında mevcut çalışan sayılarına ek olarak ilave istihdam ettikleri 18-25 yaş grubundaki gençlerin ücret ve sosyal güvenlik primleri ve vergileri bir ay işveren, bir ay devlet tarafından ödenecek. Bu teşvik, 12 ay süreyle geçerli olacak.
-Milli İstihdam Seferberliği'nin hedefine göre ilave istihdam sağlayan işverenlere destek devam edecek. İmalat ve bilişim sektöründe mevcut istihdama ilave her bir çalışanın tüm sigorta primleri ve vergileri karşılanacak, asgari ücret üzerinden değil, prime esas kazanç üzerinden destek verilecek. Ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler teşvik kapsamında olacak
-İmalat ve bilişim harici sektörlerde ise ilave istihdam edilecek her bir çalışanın sigorta primleri ve vergisi 2017'de olduğu gibi 2018'de de asgari ücret üzerinden ödemeye devam edecek. Özel politika gerektiren grupların işgücüne katılımlarını sağlamak adına 18-25 yaş arası gençlere, kadınlara ve engellilere bu teşvikten 18 ay yararlanabilme imkânı sunulacak.
-İş başı eğitim programının süresi bilişim, imalat ve enerji sektörleri için 3 aydan 6 aya çıkarılacak. Diğer sektörler için bu süre yine 3 ay olarak devam edecek.
-Siber güvenlik, yenilenebilir enerji, bulut bilişim, kodlama gibi alanlardaki iş başı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arasındakiler 9 aya kadar olan eğitimleri içingünlük 75 lira alacak. Diğer alanlar için işbaşı eğitim programı 61,65 TL olarak devam edecek.
-8-25 yaş aralığında öğrenci olup da çalışmaya başlayanların yetim aylıkları kesilmeyecek, ayrıca yeşil pasaport sahibi 18-25 yaş aralığındaki gençler çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmaya devam edecekler.
-Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek İş Başı Eğitim Programları'na ve Mesleki Eğitim Kursları'na katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 Yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği verilecek.
-Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MEGİP) kuruluyor. Bu projede işveren örgütleri ile iş birliği halinde mesleki eğitim ve iş başı eğitim programlarını birlikte düzenleyen bir sistemi hayata geçiriliyor. Projenin uygulama süresi iki yıl olacak. Proje kapsamındaki programlarda eğitimin teori ile pratiği birlikte yapılacak, 8 aya kadar sürelerle program düzenlenecek, katılımcılara günlük 61,65 TL cep harçlığı ödenecektir.
-En az yüzde 40 engelli raporuna sahip, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitimi sertifikası bulunan engellilere İŞKUR tarafından 36 bin TL'ye kadar hibe desteği verilirken, bu rakam 50 bin TL'ye yükseltilmiştir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol