Milletvekili Gündoğdu; “Istranca Ormanları’nın Hançerlenmesine İzin Vermeyeceğiz”

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Vecdi Gündoğdu, cevaplaması istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi verdi. Önergede Miletvekili Gündoğdu tarafından Bakan Kurum’a; Istrancalar’da sanayi tesislerinin faaliyetlerine ne zamana kadar izin verileceği, Istranca Ormanları’nda ekosistemi yeniden oluşturulma sürecini ve bu süreçte kesilen ağaç sayısı soruldu.Vecdi Gündoğdu konuyla alakalı; “Kırklareli ili sınırları içerisinde faaliyet gösteren maden ocakları, sanayi tesisleri, kalker ocakları eşsiz doğa güzelliklerimiz olan Istranca Ormanları’mızı tehdit altında bırakmaktadır” ifadelerini kullandı.

İlimizin ve bölgemizin doğal güzelliklerinden Istranca ormanlarından yapılması planlanan maden ocakları, sanayi tesisleri, kalker ocakları tepki çekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Vecdi Gündoğdu, konu hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi verdi.
Proje için toplam 31 bin 824 adet ağaç kesileceği öngörülüyor
“Yaşam alanlarımızı korumaya devam ediyoruz. Istranca Ormanları’nın Hançerlenmesine İzin Vermeyeceğiz” diyen Vecdi Gündoğdu, soru önergesi hakkında; “Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Ülkemizin ve dünyanın doğa harikası Istranca Ormanları Kırklareli ilimizin en önemli coğrafi zenginliklerinden birisidir. Kırklareli ili sınırları içerisinde faaliyet gösteren maden ocakları, sanayi tesisleri, kalker ocakları eşsiz doğa güzelliklerimiz olan Istranca Ormanları’mızı tehdit altında bırakmaktadır. Hoyratça, plansız ve çarpık sanayileşme Kırklareli’nde çevreye ve canlı yaşamına zarar vermeye devam etmektedir.
Kırklareli, Kapaklı Köyü civarında kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi kapasite artırımı talepleri doğrultusunda hazırlanan çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporunda ilgili şirket meşe ve gürgen ağaçlarının bulunduğu bölgede 23.34 hektarlık proje alanını 98.7 hektara çıkarılmasını isterken, proje için toplam 31 bin 824 adet ağaç kesileceğini öngörmektedir.
Böylece, Istranca Ormanları’nın kalbine hançer sokularak on binlerce meşe ve gürgen ağacının katledilmesi süreci ne yazıktır ki başlatılmıştır” dedi.
Gündoğdu “Ekosistemi yeniden nasıl sağlayacaksınız?”
Milletvekili Gündoğdu soru önergesinde 3 noktaya parmak basarak; “Bu doğrultuda; Doğa harikası eşi benzeri olmayan zenginliğimiz Kırklareli’mizin, Trakya’nın oksijen ve su üretim merkezi Istaranca Ormanları’nın kalbinde, sınırları içerisinde sanayi tesislerinin faaliyetlerine ne zamana kadar izin vereceksiniz?
Bakanlığınızda ÇED süreci devam eden maden ocağı, kalker ocağı, kırma eleme tesislerinin faaliyete geçmesi halinde korkunç bir şekilde katledilecek, hançerlenecek Istranca Ormanları’ nda ekosistemi yeniden nasıl sağlayacaksınız?
Bakanlığınız döneminde Kırklareli Istranca Ormanları’nda işletmeye açılan, açılacak işletmeler nedeniyle toplam kaç ağaç kesilmiştir, kaç metrekare alan ormansızlaştırılmıştır, Istranca Ormanları’nın korunması, kollanması için, neler yapıyorsunuz, kesilen ağaçların yerine ekilen fidanlarla, ormansızlaştırılan alanların yeniden yeşillendirilmesiyle ekosistemin yaşadığı tahribatın önlenebileceğini düşünüyor musunuz?” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Vekil bey Nihayet kendini hatırlatmanın bir yolunu bulmuş. Yoksa Kırklareli vekili olduğunu bile unutacaktık. Sahi diğer vekil kimdi chp.den ? O niye ortalarda yok ? Bu şehre artık sadece seçilip kenaeda duracak vekil önermeyin lütfen sayın siyasi partiler. Sözüm hepinize. İkircikli konularda iki kelam edip sonra ortada görünmeyen vekil olmasın bu şehre.

  2. tamam izin vermeyeceksiniz. aksini kimse söyleyemez vekil bey. sorarlar adama izin vermeyeceksiniz de nasıl ?

  3. hep slogan hep hamaset elde var sıfır

  4. Yapmeyceeeez Etmeyceeeez Yaptırmeyceeeeez diye diye iki dönem vekillik yaptınız. Ama ortada laf salatasından başka elle tutulur ne var göremiyoruz. Orta halli bir kasaba gibi bir Kırklareli.