Millet Bahçesi’nin inşaatına başlandı

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Millet Bahçesi inşaatına başlandığını duyurdu. Koşu, yürüyüş, bisiklet parkurları, dinlenme ve piknik alanlarının yer aldığı, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılabileceği 55 bin metrekare alanda yapılacak Millet Bahçesi tamamlandığında Kırklareli Merkez’de Festival Alanı ve devamında Atatürk Stadyumunun bulunduğu Öztürk Bulvarı ve çevresinin görünümünü baştan sona değiştirecek.
Millet Bahçesi’nin Kırklareli’nin yeni sembollerinden biri olacağını söyleyen Vali Bilgin, “Kırklareli Millet Bahçesi projemizin her yaştan insana hitap edebilecek nitelikte olmasına özen gösterilmiştir. Proje içerisinde çocuk ve gençlerimiz için aktivite alanları, sosyal ve kültürel faaliyetler için konser-festival alanları, bisiklet-koşu-yürüyüş alanları, piknik alanları, su öğeleri ve yeme-içme birimleri gibi sosyal donatılarımız bulunacaktır. Amacımız kentimiz için bir cazibe merkezi oluşturarak vatandaşlarımıza sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda önemli ölçüde değer sağlayacak yaşam alanları elde etmektir. Halkımıza hayırlı olsun” dedi.

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Kırklareli Millet Bahçesi Projesine başlandığını bildirdi. Vali Bilgin yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri verdi;
“TOKİ tarafından ihalesi yapılan, şehircilik adına önemli bir adım olarak kabul edebileceğimiz; tarihi, kültürel ve doğal özellikleri koruyan, sosyokültürel hayata dair önemli yansımalar sunan, kent kimliği ve ekolojisine değer katan, şehrin ve ülkenin prestijine katkı sağlayacak simgesel yeşil alanlar olarak ülkemiz genelinde birçok şehirde yaygınlaştırarak devam ettiğimiz uygulamalarımızdan biri olan Kırklareli Millet Bahçesi Projesi ile kent merkezimizde dahi vatandaşlarımızın doğayla buluşabileceği, rekreatif gereksinimlerinin karşılandığı, afet anında kentin toplanma alanları olarak kullanılabilecek yeni yeşil, ferah yaşam alanları oluşturma hedefini taşıyoruz. Millet Bahçesi projemiz ile kentimize estetik, ekolojik, sürdürülebilir ve rekreatif değeri yüksek açık ve yeşil alanların kazandırılması, vatandaşlarımızın sağlıklı ve kentsel yaşam kalitesi daha yüksek kentlerde yaşamasına katkı sağlanması, yapısal ve bitkisel bütün unsurları ile yer aldığı kente ve coğrafyaya özgü değerleri ön planda tutan, gelecekte 21. yüzyıl kentlerinin kültürel peyzaj kimliğini temsil edecek özgünlükte açık ve yeşil alanların kazandırılması, bunlara ek olarak tarihsel süreç içerisinde toplumlara demokratik, sosyal ve ekonomik yararlar ile sağlık ve ekolojik sürdürülebilirlik alanlarında katkılar sağladığını bildiğimiz kültürümüzün önemli bir parçası haline gelen ‘bahçe’ kavramının ‘millet’ unsuru ile birleştirilerek tamamlandığı ve birçok açıdan örnek teşkil edecek nitelikteki millet bahçesi uygulamalarının ülkemiz genelinde yaygınlaşarak yeşil alan miktarının artırılmasına devam etmek önem taşımaktadır. Kent yaşamına, doğaya, insana fayda sağlayacak şekilde belirlenmiş kriterler doğrultusunda, yaklaşık 55.000 m2 alanı ile inşasına başlanacak ‘Kırklareli Millet Bahçesi’ projemizin her yaştan insana hitap edebilecek nitelikte olmasına özen gösterilmiştir. Proje içerisinde çocuk ve gençlerimiz için aktivite alanları, sosyal ve kültürel faaliyetler için konser-festival alanları, bisiklet-koşu-yürüyüş alanları, piknik alanları, su öğeleri ve yeme-içme birimleri gibi sosyal donatılarımız bulunacaktır. Amacımız kentimiz için bir cazibe merkezi oluşturarak vatandaşlarımıza sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda önemli ölçüde değer sağlayacak yaşam alanları elde etmektir.”
“Şehircilik geleneğimizin
sembolleri olacak”
“Sayın Cumhurbaşkanımızın “Şehircilik geleneğimizin sembolleri olacak.” ve “Amacımız, Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan şehircilik kültürümüzün en güzel örneklerini ihya etmek, yaşatmaktır. Millet Bahçesi projelerimizi, insanı merkeze alan medeniyetimizin bize yüklediği bir sorumluluk olarak görüyoruz.” şeklinde nitelendirdiği ‘81 ilimize 81 milyon metrekare millet bahçesi’ hedefi ile kültürel mirasımızın ve kültürel peyzaj değerlerimizin bir parçası olan unutulmuş millet bahçesi kavramını, tarihsel süreç içindeki kimliği, kültürel birikimi ve genel karakteristiği çerçevesinde, çevresel ve ekolojik yapısı ile birlikte ele alarak kentsel mekandaki açık yeşil alanlar olarak yeniden canlandırmak önem taşımaktadır. Bu hususlar çerçevesinde yapımına başlanacak olan Kırklareli Millet Bahçesi projemizde amacımız vatandaşlarımızın yalnızca sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına cevap vermesi değil kentimizin doğal dokusuna, çevreye ve insana uyumlu anlayışta olmasına dikkat etmek olmuştur. Sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda değeri olan kamusal yeşil alan niteliği dışında günümüzün en öncelikli sorunlarından biri olan iklim değişikliği konusunda da ciddi ölçüde fayda sağlayacak çalışmalarımızdan olan millet bahçeleri projelerimiz ile oluşturduğumuz yeşil alanlarımız ve ekolojik koridorlarımız, bu konudaki mücadelemizin en önemli bileşeni haline gelmiştir.”
Proje alanı hakkında
Vali Osman Bilgin, projenin yapılacağı tarihi Gar Binası ve çevresi hakkında da bilgi vererek; “Kırklareli Millet Bahçemiz, kent içinde eski bilinen adı ile Tren Gar Alanı içerisinde Kırklareli Kültür Varlıkları Envanterinde kayıtlı 8 adet tescilli tarihi yapımız bulunmaktadır. Eski Tren Gar Alanında bulunan 1910 yılında yapıldığı bilinen yapıların tarihi süreci dolayısıyla iktisadi ve askeri önem içermesinin yanı sıra uzun yıllar yolcu taşımacılığında kullanılmış ve 1987 yılında bu kullanımı son bulmuştur. O yıllara kadar faal olarak çalışan İstasyon Binası kullanımı son bulduktan sonra müştemilatları ile birlikte terkedilmiş halde bırakılmıştır. Kentimizin merkezinde yer alan yanında bulunduğu mahalleye de adını veren İstasyon Binası ve müştemilatlarının tarihi önemde olması; Atıl durumdan kurtarılmasını ve tescilli yapılarımızın her birine işlevsellik kazandırılarak vatandaşlarımızın kullanımına imkan verecek şekilde çalışma yapılmasını zorunlu kılmıştır. 2020 yılında Kırklareli Valiliğimiz tarafından eski İstasyon Binamızın restorasyonuna başlanmıştır. Mevcut restorasyon projesinde sona yaklaşılmış iken tescilli diğer yapılarımızın da tarihi değerleri göz önünde bulundurularak relöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlandı. Millet Bahçesi projesi ile eş zamanlı olmak üzere tescilli yapıların çalışması; her birine ayrı bir fonksiyon kazandırılarak, tarihi ve mimari dokularının korunmasına özen gösterilerek kentimize sosyal ve kültürel anlamda fayda sağlayacak şekilde devam etmektedir” dedi. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol