Millet 57 yıl önceki zihniyete 15 Temmuz’da “dur” dedi

AK Parti Kırklareli teşkilatı Adnan Menderes’in ölüm yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. İstasyon Caddesi’nde yapılan basın açıklamasında konuşan AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, milletin Adnan Menderes ve iki bakanı asan zihniyete 15 Temmuz’da dur dediğini ifade etti. İl Başkanı Alper Çiler ise 27 Mayıs Darbesi’ni diğer darbelerden ayıran en önemli özelliğinin ise dönemin seçilmiş başbakanının darbeci zihniyet tarafından asılması olduğunu kaydederek 27 Mayıs ile 15 Temmuz’un aynı kalemden çıktığını söyledi.  

Dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından 17 Eylül’de asılarak idam edildiler. İdamın üzerinden geçen 57 yılda Menderes, Polatkan ve Zorlu’nun hatırası ve darbeci zihniyet unutulmadı. AK Parti Kırklareli teşkilatları da 81 ile birlikte darbeci zihniyeti bir kez daha kınadı. Merhum Menderes ve bakanlara rahmet diledi. İstasyon Caddesi’nde bir araya gelen AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, İl Başkanı Alper Çiler, İl, İlçe Kadın ve Gençlik Kolları ile parti yönetimi ve üyeleri adına Minsolmaz ve Çiler birer açıklama yaptı.İlk olarak konuşan AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, 27 Mayıs Darbesi ve devamında gelen idamların demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçtiğini belirtti. Bunun Türkiye için önemli bir kilometre taşı olduğunu kaydeden Minsolmaz, “Bu ülkemiz için önemli bir kilometre taşı oldu. Rahmetli Adnan Menderes, “Milletine ve Devletime küskün değilim. Milletimin ve devletin esenliğinden başka bir şey dilemiyorum” dedi. Ama “Millet unutmaz, milletin vicdanını susturamazsınız” da dedi. İşte 57 yıl geçmiş olsa bile millet burada yapılan haksızlığı, hukuksuzluğu, darbe ile millet tarafından verilen iradenin gaspedilmesini unutmadığını ve unutmayacağının bir kanıtıdır. 81 ilde milletin darbelerin karşısında olduğunu, karşısında durduğunu göstermek için buradayız. Bu çok önemli çünkü 2 yıl önce 15 Temmuz’da da buna benzer bir kalkışma oldu. Yine millet iradesi ile bizleri gönderdiğiniz TBMM’yi bombalarla kapatmak istediler. Yine devlete karşı bir saldırı yapıldı ve en önemlisi millete karşı bir saldırı yapıldı. 1960’lı yıllardan bugünlere kadar geçen süreçte, buna benzer muhtıra ve darbelerle demokrasi sürekli kesintiye uğratıldı. Her darbe ardında ekonomik krizleri, arkasından sivil demokrasiye yapılan darbeleri getirdi. 15 Temmuz’da yeter artık dedi. Dolayısıyla millet demokrasiye, çocuklarına ve geleceğe sahip çıktı” dedi.
27 Mayıs ile 15 Temmuz aynı kalemden çıkma
Daha sonra konuşan AK Parti Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler ise 27 Mayıs darbesinin toplumsal olarak geri dönülemez tahribatlara yol açtığını ifade etti. “Millet egemenliğinin ilk kez cunta egemenliği altına alınmaya çalışılmasının yanı sıra 27 Mayıs Darbesi’ni diğer darbelerden ayıran en acı olay ise Türkiye Cumhuriyeti’nin seçilmiş Baş Vekili Adnan Menderes’in idam edilmesidir” diyen Çiler, 27 Mayıs ile 15 Temmuz incelendiğinde her iki darbenin de aynı zihniyetin eseri olduğunu ifade ederek, “27 Mayıs 1960 Darbesi’nin izdüşümleri incelendiğinde 15 Temmuz alçak FETÖ Darbe Girişimi’nin aynı kalemden çıktığı anlaşılmaktadır” diye konuştu.Menderes ve bakanlara kendilerini savunma hakkı dahi tanınmadığını, mahkeme heyetinin itiraf gibi “Sizi buraya tıkayan kuvvet böyle istiyor” dediğini anımsatan Çiler, “Adnan Menderes ve yol arkadaşları, savunma yapmalarına dahi izin verilmeyen yargısız infazla hukuk dışı muameleye maruz kalmıştır. Mahkeme heyetinin kayda geçen “Sizi buraya tıkayan kuvvet böyle istiyor” gerekçesiyle haklarında verilen hükmü bile öğrenemeyen Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu darağacına çıkartılmıştır.17 Eylül 1961 günü Türk milletinin iradesini küçümseyen vesayetçi zihniyeti tarih silip süpürmüştür. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde aziz milletimiz, 15 Temmuz gecesi darbe zihniyetini bir daha geri dönmemek üzere ortadan kaldırarak tarihin seyrini değiştirmiştir.Anadolu topraklarında ezan okunduğu sürece aziz hatırası yaşayamaya devam edecek olan Adnan Menderes ve arkadaşları, milletimizin gönlünde sonsuza dek şerefli bir davanın şehitleri olarak tarihe geçmişlerdir. Bu vesileyle demokrasi şehitlerimiz merhum Adnan Menderes ve yol arkadaşlarını rahmet ve minnetle yad ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol