Mikro kredi destek bekliyor

Kırklareli’de 2011 yılından bu güne kadar 854 dar gelirli kadına toplamda 4 milyon 478 bin 691,80 TL kredi dağıttıklarını açıklayan Kırklareli Mikrofinans Şube Müdürü Kutsi Gülocak, yeni krediler için İl Özel İdaresi’nden destek istedi. İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı toplantısına katılan Gülocak, bu güne kadar verdikleri kredilerin yüzde 100’ünde geri dönüş sağlandığını belirterek 150 kadının daha kredi için başvurduğunu ancak 250 bin TL’lik desteğe ihtiyaçları bulunduğunu söyledi.

Kırklareli İl Genel Meclisi, Kasım ayının 6’nci birleşimini 8 Kasım 2017 Çarşamba günü yaptı. Saat 11.30’da toplanan Meclis, bir önceki toplantıya ait tutanak özetinin kabul edilmesinin ardından Kırklareli Mikrofinans Şube Müdürü Kutsi Gülocak’ın sunumunu dinledi.
Kırklareli Mikrokredi Şubesi TİSVA Mikrokredi Merkezi'nin 76. şubesi olarak 9 Mart 2011 tarihinde Kırklareli’nde Kırklareli Valiliği ve TİSVA arasında imzalanan 9 Mart 2011 tarihli protokolle faaliyetlerine başladığını kaydeden Gülocak, 30 Ekim 2017 tarihi itibariyle 854 dar gelirli kadına ulaştıklarını, toplam da 4 milyon 478 bin 691,80 TL kredi dağıtımı ve 3 milyon 967 bin 574,30 TL kredi tahsilatı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Şu anda aktif olarak kredi kullanan 325 üye bulunduğunu belirten Gülocak, “Verilen kredilerin geri dönüş oranına baktığımızda % 100'lük bir başarı görülmektedir.
Mikrokredi sisteminde 5 kişilik grup dinamiği uygulanmakta olup, kişinin beyanı dışında evrak istenmemektedir. Mikrokredi alan üyeler için teminat ve kefalet istenmemekte, icra ve mahkemeye asla müracaat edilmemektedir. Mikrokredi uygulamasında, hiçbir varlığı olmayan dar gelirli kadınlar, kredi almada diğerlerine göre daima önceliklidir.
Kredinin bir insan hakkı olması mikrokredinin temel felsefesidir. Ticari bankalar teminat ve kefalete yani sağlanan güvenceye göre kredi verirken, mikrokredi programı ise insana kredi verilmesini esas almaktadır. Ticari bankalardan kredi alırken, ne kadar fazla teminatınız varsa, o kadar fazla kredi alırsınız. Mikrokredi de ise, ‘ne kadar aza sahipsen, o kadar fazla önceliğin vardır’ anlayışı hâkimdir” dedi.
Üretim, ticaret,
işletme sahipliği
Kırklareli Mikrofinans Şubesi'nde kredi kullanan dar gelirli kadınların aldıkları kredilerle; üretim, ticaret, işletme sahipliği, hizmetler, tarım ve hayvancılık gibi işlerle uğraştığını aktaran Gülocak, Elma Yetiştiriciliği, Patates Yetiştiriciliği, Turunçgil Yetiştiriciliği, Fındık Yetiştiriciliği, Dikiş, Nakış, Havlu Kenarı Üretimi, Şapka Yapımı, Ayakkabı Boyama, Saat Tamirciliği, Gözleme ve Hamur İşi Yapımı, Terzi Dükkânı, Aktar Dükkânı, Bakkal Dükkânı gibi iş alanlarına kredi verildiğini bildirdi.
250 bin TL destek istedi
Kırklareli Mikrofinans Şubesi'nde halen kredi almayı bekleyen 150 dar gelirli kadının kendi işini kurmak veya geliştirmek için 250 bin TL mikrokredi almayı beklediğini kaydeden Kutsi Gülocak, “Fon desteğinin artması durumunda bir iş fikri olan tüm yoksul kadınlara ulaşılması öngörülmektedir. Mikrokredi desteği sağlayabilmemiz amacıyla, sizlerin de fon desteği sağlamanızı rica ediyoruz” diye konuştu.
Meclis üyeleri yaptıkları açıklamalarla mikrokredi uygulamasını önemsediklerini ve desteklediklerini belirterek ancak Sayıştay’dan gelen bir karar nedeniyle 2016 yılında destek vermeyi kestiklerini yasal olarak mümkünse yine destek verilmesi gerektiğini aktardılar. Talep Plan ve Bütçe Komisyonunca incelenecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol