MİTOLOJİYE GÖRE KÖTÜLÜKLER PANDORA’NIN KUTUSUNDA İDİ

Yazının bulunmasından önce insanlar Şifai (Sözlü) bir devir yaşamışlardır. Bu devre yani insanların yazıyı bilmedikleri bir zamanda bütün bilgiler, olaylar vs. sözlü ifade edilirdi. Bu döneme “TARİH ÖNCESİ DEVİR” denirdi. Tarih de masal gibi anlatılırdı. Her tabiat (Doğa) olayının bir Tanrısı olduğu zannedilirdi. Olayları çıkaranın Tanrı olduğuna inanılırdı. Örneğin Tanrının bütün kötülükleri bir kutuya koyup ağzını kapadığını, kutuyu herhangi birinin açması halinde kötülüklerin dünyaya yayılacağı sanılırdı. PANDORA kötülüklerin içine konduğu kutuya denirdi. Yani PANDORA adlı bir kadın olduğu, kötülüklerin içine konduğu kutunun kadında olduğu rivayet edilirdi.
Pandora efsane bir kadındır. Günlerden bir gün Tanrı Jüpiter ona bir kutu verdi. Bu kutuyu Promethus’a götürmesini söyledi. Promethus kendisini doğaya adamıştır. Onun doğayı (Tabiatı) akıl ile inceleme ve algılama özelliği vardır. Uzak görüşlüdür. Jüpiter’in kendisine bir oyun oynadığı, hile hazırladığı inancıyla hem Pandorayı, hem de kutuyu reddetti. Kardeşi Epimethus’u da bu konuda uyardı. Pandora’nın güzelliğine, tatlı diline kapılmamasını söyledi. Ancak Epimethus bu öğüde rağmen kendisini Pandora’nın çekiciliğinden, güzelliğinden kurtaramadı, gönlünü ona kaptırdı. Ve sonunda evlendi. Kapalı kutu da böylece evlere girdi.
Epimethus eşi Pandora ile beraber gelen bu gizemli kutunun ne olduğunu çok merak etmekle beraber uzun süre merakını yenmesini bildi. Fakat sonunda dayanamadı ve kutuyu açtı. Kutunun açılması ile içinden tüm kötülükler çıktı ve dünyaya yayıldı. İşin farkına varan, yanlışlık yaptığını anlayan Epimethus hemen kutuyu kapamak istediyse de başaramadı. Çünkü kutunun içinde UMUT’tan başka hiçbir şey kalmamıştı. Mitolojiye göre insanlar bu olaydan itibaren kötülüklere uzak durmaya başladılar.
Mitolojik Dönem’e ait bilgileri çağdaşlaştırırsak yazar Metin Erksan’ın benzetmesine katılmamak mümkün değildir. Metin Erksan 15 Eylül 1990 tarihinde ülkemizde başlayan TV. Yayın Aracı Televizyonu Pandora’nın kutusuna benzetmektedir. TV. Çağdaş Pandora’nın Kutusu diye vasıflandırılmaktadır. Yazar TV. lerin yayınlarını eleştirmek istemektedir. 36 yıl önce TV. ler böyle bir eleştiriye mustahak olan TV. Bugün ne durumdadır. Yorum okuyucuların. Okuyucunun takdir hakkına karışmak, yönlendirmek doğru olmaz. O zaman herkes işine baksın.
Pandora’nın kutusu bütün kötülükleri dünyaya saldıktan sonra kutuda UMUT kalmıştır. Ona bakalım. Umudu yitirdiğimiz vakit karamsarlığımız daha çok artacaktır. UMUT, umutsuz insanı ayakta tutan, yarına bağlayan bir yaşam biçimidir. Umutla yaşayacağız, kötülüklerden korunacağız. Batılı ünlü bir yazar 1600’lü yıllarda “DÜNYANIN ÇİVİSİ ÇIKMIŞ DAKİKADA BİR OLAY DOĞURUYOR” diye yazmıştır kitabına. Olayların içinde iyisi de var kötüsü de var. Alışacağız. Turgut Özal bir yurttaşımızın, “Size alışamadık” dediğinde “Alışırsınız alışırsınız” demişti de vatandaşımız işinden olmuştu.

 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol