MİTOLOJİDE KIRKLARELİ VE TRAKYA -III-

Tereos zaman zaman bölgenin güzel ve kutsanmış yerlerini de dolaşırdı. Su kaynaklarının bulunduğu Poyralı Köyü'ne, Kaynarca (Yene)’ye giderdi. Poyralı bu sıralar ulu ağaç ve ormanları, Orpheus'un müziğiyle uysallaştırdığı vahşi hayvanların yaşadığı yerdi. "Şafak Tanrısı EOS'un oğlu, Kuzey Rüzgarları Tanrısı Poyraz'ın (BOREAS ya da BORA'nın) oturduğu yer kabul edilirdi. O zaman Poyralı'da, köyün Kaynaklar Mevkii'nde PARPARALILAR adında bir kavim otururdu.
Bu gün dahi bu kavmin adını taşıyan bir vadimsi yer köylülerin dilinde söylenmektedir. Poyralılar halen bu kaynakların suyunu içmekte, tarlalarını bu sularla sulamaktadırlar.
Tereos Pınarhisar'da oturduğu sıralarda YENE'yi, yani SU KAYNAĞI denilen bu günkü Kaynarca'yı da ziyaret eder, buranın kutsanmış soğuk ve sıcak suların aktığı kaynakların başında zaman geçirirdi. Orpheus müziğinin Kuzey Rüzgarları'nı ya da POYRAZ RÜZGARLARI'nı sakinleştiren nağmelerini dinler, şiirlerini duyardı. Bu ilahi Müziğin nağmelerini duyan Poyralı ormanlarındaki vahşi hayvanlar da sakinleşir, uysallaşırlardı. Efsaneler böyle der gelecek kuşaklara.
Lüleburgaz Ahmetbey Su Kaynağı'nın da kısa bir efsanesi vardır. Bu efsaneyle ilgili söylencelere göre, zamanın ünlü kâhinlerinden (falcılarından) biri de Tirecias’da tanrılar tarafından cezalandırılmış gözleri kör edilmişti." Kızı Manto'da babası gibi gizemlerden haber veren biriydi. Babasının elinden tutar diyar diyar dolaşırdı. Manto bir aralık Trakya Tanrıları tarafından Anadolu'ya sürgün edildi. Ancak bu sürgünden sonra Trakya'da büyük felaketler meydana geldi. İnsanlar büyük acılar çektiler.
Anadolu'da sürgünde bulunan MANTO bunları duyunca o kadar çok gözyaşı döktü, ülkesine o kadar çok ağladı ki, göz yaşlarından Klaros (bu günkü Ahmetbey) Çeşmesi meydana geldi, küçük bir göl oluştu. " Bu çeşme bugün daha vardır ve Ahmetbey kasabasının içme suyu buradan sağlanmaktadır.
Kırklareli'nde her yıl Mayıs ayı içerisinde yapılan KARAGÖZ KÜLTÜR SANAT VE KAKAVA ŞENLİKLERİ kökeninde dinsel ve mitolojik öğeler bulunmaktadır. KAKAVA KÜLTÜRÜ aynı zamanda Şarap Tanrısı Dionysos'un gücünü, yaşama sevincini ve doğa ile ilintisini de yansıtmaktadır. Mitolojide Trakya toprakları Şarap Tanrısı'na adanmış topraklardır. Trakyalılara üzümü tanıtan, bağcılığı öğreten bu tanrı olmuştur. Bu nedenle KIRKLARIN ATASI'nın yurdu Kırklareli'nin bir adı da Lozengrad'tır.
Yani Üzüm Şehri ya da Bağlar Kasabası'dır. Şarap Tanrısı Dionysos (Bu üzüm ile ilk kez doğmuş anlamına gelir) doğayı uyandırmaya başladığından beri Trakyalılar onun adına şenlikler düzenlemekte, buna da " BAĞ BOZUMU" demektedirler.
Bağ Bozumu Şenlikleri yörede ayrı bir kültür ve inanç oluşturmuştur. Bu bir Yaşama Sevinci'dir. Bu bağlamda Kırklareli'nin KAKAVA KÜLTÜRÜ'nün özünde içeriğinde Batı kaynaklı mitoloji ile Asya kökenli dinsel inançlar, efsaneler bulunmaktadır.
DEVAM EDECEK...

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol