MİTOLOJİDE KIRKLARELİ VE TRAKYA - IV

Asya kökenli efsanenin bir ucu Aşağı Nil’de Firavunlar Dönemi’ne, Kopti Tanrı Krallar zamanına uzanmakta, bir ucu da İslami Hızır- İlyas Kültürü’ne (İnancına) bağlanmaktadır.
Kakava Efsanesi’ne göre Mısır’ın Firavunlar Devri’nde burada yaşayan bir avuç İsrailoğlu’na Kopti Tanrı Krallar büyük zulüm yapmışlardır. “Eski Savaşçı Levi Kabilesi’nin rahiplerinden Musa bu Kopti kral ve halkını doğru yola getirebilmek, köle, zulmünü önleyebilmek için olağanüstü uğraş vermesine karşın bunu başaramamış, mucizevi bir yol ve olayla İsrailoğulları’nı Kızıldeniz’den karşı tarafa geçirmiş, onları takip etmekte olan Kopti Kral ve ordusu Kızıldeniz’in buluşan sularında boğulup yitmişlerdir. İşte bu olaydan sonra Kopti halkı suyu sevmez olmuştur. Sularda boğulup yiten Tanrı Kralın bir gün çıkıp geleceğine de bu olaydan sonra inanmaya başlamışlar ve bu nedenle doğanın uyandığı, cemrenin suları ısıttığı, kırların yeşillenmeye başladığı Mayıs ayı içinde kırlara, akarsu boylarına gitmeyi adet haline getirmişlerdir. İslami Dönem’de bu efsaneye İslami Mitoloji’den Hızır- İlyas olayı karışmış, bugün HIDIRELLEZ dediğimiz gelenek ortaya çıkmıştır. Ancak Hıdırellez’in Kırklareli’ndeki adı KAKAVA’dır.
Kakava Kültürü’nün tarih içersinde oluşmuş folklorik tarafı vardır. Ancak bu folklorik özellikler marjinal kesime aittir. Onların kültüründen yansımalar ve onlara ait inançlar, gelenekler, efsanevi öğeler daha çok ilgi çekmektedir. Kakava Şenlikleri mitolojik bir mekân olan Şeytandere’de yapılmaktadır. Şeytandere (Büyük Dere) geçmiş yüzyıllarda Hristiyanlıkta “Şeytan Taşlayanlar Tarikatı” mensuplarının inançları doğrultusunda kullandıkları bir akarsuydu. Zaman içersinde bu akarsu ve boyları Kakava Eğlenceleri için kullanılmaya başlandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol