MİLLİ MÜCADELEDE EŞEK SIRTINDA GİDİP GELEN BÜTÇE

Yetişen Cumhuriyet kuşaklarına anlatamadığımız bir Milli Mücadele tarihi vardır. Oysa YENİ TÜRKİYE bu mücadele sonunda kurulmuştur. Bu ülkenin, bu devletin kuruluşu, kurtarılışı, Cumhuriyetin ilanı kolay olmamıştır. Halk büyük özveride (fedakarlıkta) bulunmuştur. Memleket ve halk nasıl kurulacak? Türkiye'nin tapusu yabancıların elinden nasıl alınacak? Ülke işgal altında. Ordu yok. Para yok. Halk yoksul ve hastalıklı. Saçak altlarında yaşam mücadelesi veren binlerce yetim çocuk vardır. Bütün bu olumsuzluklara rağmen Mustafa Kemal umutludur. Ülke kurtulacak, düşmanlar memleketin haremi ismetinde boğulacaklardır. Önce milleti temsilen, onun adına iş görecek, karar verecek MİLLET MECLİSİ kurulmalıdır. Erzurum ve Sivas'ta halkla yapılan kongrelerde Anadolu ve Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri birleştirilmiş, Mustafa Kemal Millet Meclisini toplamaya yetkili kılınmış, Anadolu ve Trakya'nın birlikte savunulması karara bağlanmıştır. "YENİ TÜRKİYE'Yİ KURACAKLAR-KURTARACAKLAR BİN LİRA İLE YOLA ÇIKMIŞLARDIR?"
1920'li yıllarda başta Mustafa Kemal olmak üzere halk için, yeni bir ordu kuracaklar için zor günler, savaşa hazırlık günleri başlamıştır.
Bundan sonrasını Naim Seçkin'in "İLK MECLİSTE PARA TARTIŞMALARI" adlı yazı dizisinden alıntı yaparak yazımı noktalamak istiyorum.
Ankara'ya Mustafa Kemal Paşa'nın yanına koşanlar öyle varlıklı insanlar değildirler. Bunlar seçilmiş milletvekilleri, orduda vazife almak isteyen subaylar, komutanlar ve asker olmak isteyenlerdir. Ancak masrafları, Millet Meclisi'nin kuruluşunu ve diğer ihtiyaçları karşılayacak para bin liradır. Yeni Türkiye'yi kuracak ve kurtaracaklar mücadeleye bin lira ile başlamışlardır. Fakat ne var ki ihtiyaçlar arttıkça paraya da ihtiyaç artmıştır. Halktan, şundan bundan toplanan paranın tamamı bin liradır. Buna karşılık Mustafa Kemal Paşa'dan para isteyenler, zam isteyenler giderek artmaktadır. Çünkü memurlara, hizmet edenlere uzun zamandan beri para ödenememiştir. Meclis ve Hükümet Başkanı Mustafa Kemal ordunun ihtiyaçlarını, cephe komutanlarının isteklerini öncelikle dikkate almak gerektiğini düşündüğü için Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü'nün 60 bin lira para isteğini yerine getirmeye çalışmaktadır. Para olmadığı için İNÖNÜ’de Yunanlılara saldırı gecikmektedir.
Aslında Milli Mücadele'de para sıkıntısı daha çoktur. 8 aydan beri ödeme yapılamamaktadır. O sıra meclis kasasında yani Maliye Bakanı'nın kasasında yedekte tutulan para vardır. Bu parayı koyacak, muhafaza edecek yer dahi yoktur. Bu yüzden Maliye Bakanı devletin 12 bin liralık bütçesini her akşam Ankara'nın merkezinden eşeğin sırtına koymakta, Ankara'nın o sıra biraz uzağında olan Keçiören'e götürmektedir. Sabahleyin ise yine eşeğin sırtında Millet Meclisi'nin bulunduğu Ankara'nın merkezine getirmektedir. Bu neyi gösterir? Eşek üstünde taşınan devlet bütçesi, daha doğrusu MİLLİ MÜCADELE ya da KURTULUŞ BÜTÇESİ önemini, muhafaza edilmesinin gereğini göstermektedir. Zira başka para yoktur.
Bugün milli mücadelenin acı gerçeklerini anlatmanın fazla bir yararı yoktur. Çünkü yeni kuşaklar bunu anlamakta, bunu kavramakta zorluk çekmektedirler. Onlara göre bu bir masaldır. Gerçeğin masal olduğu bize, bizim insanımıza mahsustur. Ama bir toplumun insanları gerçeklerden korkup, gerçekle yüzyüze gelmekten kaçıyorsa bunun üzerinde durup düşünmek lazımdır. Çünkü bilgisizlik, cehalet böyle başlıyor.
Bütün bu eksilerimize rağmen özellikle yakın tarihimize ve tabii Mustafa Kemal Atatürk'ü iyi okuyup, içimize sindirmeliyiz. Devletin yönetilmesinde FARK oradadır. Mustafa Kemal ve İnönü zamanındadır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol