Merkez ve Köylerde Buğday Ekiminde Sona Doğru

Uzunköprü’de ayçiçeği ve çeltikten ile birlikte en çok üretimi yapılan buğdayda ekim mesaisi sona ermek üzere. Bu yıl neredeyse hiç düşmeyen yağışlar nedeniyle çiftçiler çorak toprağa ekim yapmak zorunda kaldı. Sıralı ekim tekniğiyle işlenen toprak, hasadın ardından bir süre dinlendirildi, sürülmesi sonrası gübrelenerek hazırlandı. Çiftçinin şimdiki beklentisi ise en azından can suyu verecek yağışların düşmesi. 

Otoriteler yaptığı açıklamada, havaların kurak gitmesinin üreticileri endişelendirdiğini söyledi. Buğday ekiminin kasım ayının sonlarına kadar sürmesini beklediklerini belirten çiftçi Celalettin Taş, "Bölgemiz için en önemli tarım ürünlerinden biri olan buğdayda ekim başladı. Tarlalarını özenle hazırlayan üreticilerimiz buğday tohumlarını ekiyor. Havaların kurak ve sıcak gitmesi iyi değil. Önümüzdeki dönemde hava tahminleri yağış gösteriyor. Gelecek yağışlar buğdaya çok faydalı olur. Çiftçimiz elinden gelenin en iyisini yapıyor. İnşallah güzel bir yıl geçiririz. Yeni dönem hayırlı olsun." ifadelerini kullandı. Buğdayın ekiminden hasadına kadar 8 aylık bir dönemi kapsadığını anlatan Taş, "Havaların kurak gitmesi toprağın tavını olumsuz etkiledi. Alaca tav diye nitelendirdiğimiz bir durum yaşıyoruz. Toprağı ekilebilir hale getirmek için fazla bir işçilik yapıyoruz. Buğdayda girdi maliyetleri astronomik olarak arttı. Bunun yanında devletimizin verdiği ürün desteğinde de bir artış oldu. İnşallah kışımız bereketli ve yağışlı geçer ve 2033 hasadında yüzümüz güler." diye konuştu.

BUĞDAY EKİMİ NASIL YAPILIYOR?

Buğday bitkisi yetişme döneminin ilk devrelerinde düşük sıcaklık ve bol nemli hava istemektedir. Özellikle çimlenme ve kardeşlenme sırasında buğdayın istediği sıcaklık 5-10 oC, nem ise %60 kadardır. Buğday gelişmesinin ikinci devresi olan sapa kalkmada ise 10-15 oC sıcaklık ve %65 oranında nispi nem isteği olmaktadır. Toprak işleme buğday tarımında kaliteli ve bol ürün alabilmek için en önemli işlemlerden ilkidir. Ekilen tohumluğun zamanında ve yeknesak bir şekilde çimlenebilmesi için tohum yatağı özenle hazırlanmalıdır. Buğday tohum yatağı hazırlığında, örneğin Trakya’da ayçiçeği-buğday ekim nöbeti içersinde, topraktaki organik maddenin korunması ve ekonomik olması açısından azaltılmış toprak işlemesi yapılması uygundur. Bu yöntem ile yapılacak tohum yatağı hazırlığında ayçiçeği hasadından sonra tarlada kalan sap artıkları, sap parçalayıcı ile parçalayarak ve goble disk ile 10-15 cm arasında derinlikte işleyerek toprağa organik madde olarak dönüşmek üzere iyice karıştırılmalıdır. Çiftçilerimiz kesinlikle çok nemli toprak koşullarında buğday ekimi için pulluk ile sürüm yapmamalıdırlar. Bunun için atalarımız “sürme tarlayı çamura döner sonra demire” demişlerdir. Buğday tarımında, fosforlu, potasyumlu, çinkolu, kalsiyumlu ve kükürtlü gübrelerin ekimden önce toprağa verilmesi, bitkilerin ileri ki büyüyüp gelişmesi sürecinde kolay ve yeterli alınmasını sağlamaktadır. Yapılan yetiştirme tekniği araştırmalarına göre, Trakya’da yıllık 600 mm yağış alan tarım alanlarında, dekardan alınacak buğday tane verim hedefi olarak kuruda yani doğal yağış koşullarında 500 kg/da olduğunda 14 kg/da saf azot ve sulu tarım koşullarında 700 kg/da ve üzeri olduğunda 16 kg/da saf azot ve 4-5 kg/da arası saf fosfor dozları yeterli olmaktadır., buğday ürününün verim ve kalitesi üzerine en çok etkisi olan azotlu gübrelerin ideal uygulaması üçe bölünerek yapılmaktadır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol