Meclisin ikinci birleşimi hareketli geçti

Kırklareli İl Genel Meclisi Ağustos ayının ikinci birleşimini dün Safet Üresin başkanlığında yaptı. Toplantıda Kırklareli için çok önemli konular görüşülüp karara bağlandı. Bu konulardan en önemlisi ise kuşkusuz ne olacağı uzun zamandır merakla beklenen Festival Alanı ile ilgiliydi. İl Özel İdaresi Festival Alanını mülkiyet hakkını elinde bulunduran Devlet Demir Yolları İşletme Genel Müdürlüğünden kiralama kararı aldı.

Ağustos ayı meclis birleşimlerinin ikincisi 2 Temmuz Perşembe Kırklareli İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda Safet Üresin başkanlığında gerçekleştirildi. Birleşim Ağustos ayı birinci birleşimine ait tutanak özetinin kabul edilmesiyle başladı.
179 köyün katı atıkları ilgili tesise gönderilecek
Tutanak özetinin kabulünün ardından gündem maddelerine geçildi. İlk gündem maddesi; Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliğinin tek çatı altında faaliyetlerini daha verimli yürütebilmesi amacıyla KIRK-KAB 1 adlı birliğe, Kırklareli İl Özel İdaresinin de üye olması teklifinin görüşülmesi oldu. Teklif hakkında konuşan İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Bilal Kuşoğlu, İl Özel İdaresi’nin şu anda a katı atıklarını söz konusu tesise verdiğini ancak üye olduğu takdirde fiyatın 3’te 1 oranına düşeceğini bu nedenle üye olunmasının önemli olduğunu söyledi. Anlaşma imzalanmasının ardından 179 köyün katı atıkları ilgili tesise gönderilecek. Teklif meclisteki partiler tarafından uygun görülerek oy birliği ile kabul edildi.
Gündemin sonraki maddesinde İl Özel İdaresi bünyesinde bulunan benzer ya da aynı görevi yürüten müdürlükleri birleştirilerek hızlı ve kaliteli hizmet sağlanması konusu görüşüldü. Konu meclis tarafından İdareden geldiği şekliyle kabul edildi.
Yıllık 118 Bin Lira ücretle
kiralanacak
Gündemin dördüncü maddesinde il merkezimizin en önemli cazibe merkezi olan Festival Alanı’nın ve üzerinde bulunan binaların akıbeti ile ilgili yeni gelişmeler görüşüldü. Önceki günlerde gazetemizde yer alan Festival Alanı ve Gar Binası ile ilgili konular çözüme kavuşuyor. Mülkiyeti Devlet Demir Yolları İşletme Genel Müdürlüğü’ne ait olan alan ve üzerinde bulunan mevcut binaların 100 bin Lira ayrıca KDV’sini yani toplamda yıllık 118 Bin Lira ücretle kiralanmasına karar verildi.
Alan Kırklareli’ne
kazandırılacak
Mevcut projeye göre alan ve binalar aslına uygun olarak restore edilerek sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerde kullanılmak üzere Kırklareli’ne kazandırılacak. Müdürlük tarafından İl Özel İdaresi’ne gönderilen yazıda “Talebinize konu Kırklareli Gar Binasının ve çevresinin halihazırda tren trafiğine kapalı olması nedeniyle tescilli yapılar ve alanın atıl durumda kaldığı için alan bir bütün olarak değerlendirilerek ‘tescilli yapıların ve çevresinin korunması ile bakımının yapılması şartıyla’ 100.000,00 TL/YIL+KDV bedelle kiralama izni alınmış olup gelen kiralama izni doğrultusunda ihale ilanına çıkmıştır.
Alınan kiralama izinleri doğrultusunda ekli planda görülen belli alanlardaki Kırklareli Merkez İlçesi Karakaş Mah. 684 ada 4,6,7 ve 8 parsel sayılı taşınmazlar ve mevcut binaların restore edilmesi karşılığı 100.000,00 TL/YIL+KDV bedelle kiralayıp kiralayamayacağınızı Bölgemize bildirilmesi hususunda gereğinin arz ederiz” denerek alanın kiralanması konusunda gerekli izinlerin çıktığı ifade edildi.
Mevcut alan ve binalar üçüncü kişiler tarafından restore edilecek. Restore edilen yapılar Yap-İşlet-Devret modeli ile İl Özel İdaresi’nin belirlendiği bedel karşılığında kiralanarak ve Kırklareli’ne katma değer sağlanması amaçlanıyor. Kırklareli Valisi Osman Bilgin’in de onayından geçen projenin yapım çalışmalarının ne zaman başlayacağı önümüzdeki günlerde netleşecek.
Hükümet Konağı’nın
yenileme çalışmaları
yapılacak
Meclis sonraki gündem maddesinde Kırklareli ili Merkez ilçesi sit alanı dışında kalan "Hükümet Konağı" vasıflı korunması gerekli kültür varlığı statüsündeki binanın İl Özel İdare tarafından rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerinin hazırlanması ve sonrasında da inşaat uygulamalarının yapılması teklifinin görüşüldü. Konu hakkında konuşan İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Bilal Kuşoğlu,Hükümet Konağının tescilli bir yapı olduğunu ve yapılması gereken her yenilik için Edirne’de bulunan Kültür Müdürlüğünden izin alınması gerektiğini belirtti. Bu nedenle konunun bir an önce çözülmesi için raporun bu ay ki gündemde karara bağlanmasının yararlı olacağını ifade etti. Madde Kültür Komisyonu’na havale edildi.
Yurtların yolları sonunda yapılacak
Verilen teklif ile 6 ile 7’nci maddeler yer değiştirdi. 6’ıncı maddede geçtiğimiz aylarda da gündeme gelen ve büyü tartışmalara neden olan Hundi Hatun ile Evladı Fatihan Yurtlarının önündeki yolların İl Özel İdare yol ağına alınması teklifi görüşüldü. Teklif bu ay yapılan toplantıda olumlu karşılandı ve meclise üçüncü gelişinde İl Özel İdare yol ağına alınmasına karar verildi.
Bağımsız adayların
komisyonları belli oldu
Meclisin bir sonraki maddesinde MHP Grubundan istifa eden Mehmet Gülay Erkol ve Ertuğrul Koç sonrasında İhtisas Komisyonlarında oluşan değişimler görüşüldü. MHP Grubunun dağılmasının ardından bağımsız üyeler olarak mecliste bulunan İbrahim Akten, Sadık Aykanat, Mehmet Gülay Erkol ve Ertuğrul Koç teklif edilen komisyonların üyeleri olarak seçildiler.
Barakalar Belediyeye
devredilmedi
Meclisin son maddesinde ise İğneada’da bulunan ve 99 yıllığına İl Özel İdaresi’ne ait olan belde turizmine katkı sağlamak amacıyla kurulan barakaların İğneada Belediyesi’ne tahsisi ile ilgili İçişleri ve Çeiştli İşler Komisyonu tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Rapor sonucunda barakaların İğneada Belediyesi’ne devredilmemesi kararı çıktı. Karara CHP grubundan olumlu oy, AK Parti ve Bağımsız Adayları olumsuz, Safet Üresin ise çekimser oy kullandı.
Bu maddenin ardından ikinci birleşimin sonuna gelindi. Meclis bugün İnece’de yapılacak ÇED toplantısı nedeniyle 11.30 itibariyle toplanacak.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Bir yerin kiralanması lafını duyunca irkiliyorum. Bu sebeple bu tip haberlere girişimlere hep temkinle yaklaşıp takipçisi oluyorum.