Meclis havanda su mu dövdü?

Kırklareli İl Genel Meclisi, Kırklareli’de ve köylerinde yaşanması muhtemel bir su krizine karşı alınması gereken önlemler ile alternatif su kaynakları konusunda olağanüstü gündemle toplandı. Kamu kurum ve kuruluşlarından sivil toplum örgütlerine kadar kalabalık bir katılımcı kitlesine ulaşan Meclisin bu toplantısında ise eski İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç noktayı koydu. Kurumların hafızaları olması gerektiğine işaret eden Karakoç, su konusunda izlenmesi gereken yolun yıllar önce 1/100.000’lik Bölge Planları ile 1/25.000’lik Kırklareli Çevre Düzeni Planları’nda ortaya konduğunu anımsattı. Karakoç, niyetin önemli olduğuna vurgu yaptı.
Kırklareli İl Genel Meclisi 20 Mart 2017 Pazartesi günü olağanüstü gündemle toplandı. “2017 yılında alternatif su kaynaklarının araştırılması ve olası bir su krizine karşı alınması gereken tedbirler” konusunun ele alındığı toplantıya, DSİ 112 Şube Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Özel İdare Birim Müdürleri, Merkez ve İlçe Ziraat Odaları, meslek örgütleri, sulama kooperatifleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Toplantıda söz alan kurum müdürleri, teknik verileri paylaşıp alınabilecek önlemleri sıralarken sorunun sivil toplum örgütü ve meslek örgütleri yakasında yaşanan sorunları aktardı. Katımcılar arasında bulunan Kırklareli İl Genel Meclisi’nin önceki dönem üyelerinden Aydın Karakoç ise Meclisin adeta su sorunun çözmek için havanda su dövdüğünü ifade ederek, alınması gereken önlemler ve yapılması gerekenlerin yıllar önce belirlendiğini, önemli olanın niyet olduğunu vurguladı.
Karakoç, konuya ilişkin görüşlerini; “1994 yılından beri Trakya’daki su konusu ile yakından ilgiliyim. Trakya’da su konusunda yapılmış hemen hemen tüm toplantılara katılmış bulunuyorum. Geçen dönemde de İl Genel Meclisi’nde 5 yıllık görev süremde gündemin en önemli konularından biri su konusu idi. Arkadaşlar 2023 Trakya Bölge Kalkınma Planı hazırlanırken Tekirdağ da 1 hafta tüm alanlarda toplantılar yapıldı. Bu toplantılarda ele alınan en önemli gündem konusu ise su idi. Bu toplantılara tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri katıldı. Bu komisyon enine boyuna Trakya’da su konusunu tartıştı. Ve alternatif çözüm önerilerini ve planları tam olarak önüne koydu. Şu anda çözüm önerileri ve nelerin yapılması gerektiği Bakanlıklar ve kurumlar tarafından bilinmektedir. Ama önemli olan niyet ve eyleme geçebilmektir. 1/100.000’lik Bölge Planları ile 1/25.000’lik Kırklareli Çevre Düzeni Planları yapılırken en önemli konulardan bir tanesi İl Genel Meclislerindeki oylamalarda Su Birliği konusu idi. Su Birliklerinin yaşamsal olarak kurulma zorunluluğu 1/100.000’lik Bölge Planları ile 1/25.000’lik planlarda vardır. Su Birliğini kurup gerçek uzun vadeli bir planlamayı yapamazsanız Trakya’da suyla ilgili çözümleri tartışmak havada tartışmaktır. Bunu tüm İl Genel Meclis Üyelerimizin de tüm kurum amirlerimizde bilmesi gerektiğine inanıyorum. Bizler biliyoruz ki tarım yelpazesi çıkarılmaz ise hangi toprakta hangi ürün yetiştirileceği, hangi ürün ekileceği bilinmez ise, bu ürünler için su kullanım planı yapılmaz ise sanayinin yer üstü ve yeraltı su kullanımı, bölge yağış ortalaması bilinmez ise su planlaması yapamazsınız.
Derelerden gelen barajlardan gelen su miktarı bellidir. Siz bu planlamayı yapmazsanız Trakya’da su sıkıntısı çözülmeyecektir. Su Birliği’nin planlarda olduğu gibi kurulması gerektiği inancındayım” ifadelerini kullandı.
Birlik kağıt üzerinde kaldı
Kırklareli İl Genel Meclis Toplantısı’nda su ile ilgili neredeyse tüm konularda alınacak kararlarda Su Yönetim Birliği’nden görüş alınması 1/25.000 Ölçekli Kırklareli Çevre Düzeni Planı’nda bulunsa da gerçekte böyle bir birliğin bulunmaması nedeniyle planlarda bir bakıma havada kalmış oluyor. 2011 yılında hazırlanan daha sonra çeşitli revizyonlara uğrayan planda “Su Yönetimi Birliği”; “Yerüstü ve yeraltı tüm su kaynaklarının kalite ve miktarlarının iyileştirilerek korunması ve koruma-kullanma dengesi sürdürülebilirlik çerçevesinde entegre olarak yönetilmesini sağlayacak birliktir. Su Yönetim Birliği valilik, yerel yönetimler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katılımı ile oluşturulacak, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin katkısı ile güçlendirilecektir” şeklinde tanımlanıyor.
Planın 2.39’ncu maddesinde yine; “Yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını kirletici ve aşırı su kullanarak rezervi tehdit edici faaliyetler ve bu faaliyetlerin kirleticilik ve su kullanım düzeylerinin tespiti, bu planın onay tarihinden itibaren ivedilikle DSİ Genel Müdürlüğü / Bölge Müdürlüğü ve İl Çevre Orman Müdürlükleri’nce yapılacak / yaptırılacak ve mevzuata aykırı uygulamaların tespiti halinde mevzuatın öngördüğü yaptırımlar uygulanacaktır. Su Yönetim Birliği oluşturulacak ve yapılacak uygulamalarda ve planlamalarda Birliğin görüşü alınacaktır” deniliyor.
Planda su ile ilgili birçok konuda yine “Su Yönetim Birliği’nin görüşü alınır” ifadesi bulunuyor. Planlara göre Su Yönetim Birliği, planların adeta merkezine oturtulurken aradan geçen sürede halen böyle birliğin kurulmamış olması, Aydın Karakoç’un tamda söylediği gibi kurumların hafızaları olması gerektiği gerçeğini ortaya koyuyor. Kırklareli İl Genel Meclisi’nde görüşülen su konusu ise katılımcıların söz almalarının ardından bir toplantı daha yapılması temennisi ile son buldu.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. sedat karacaduralıoğlu 22 Mart 2017 Çarşamba 21:09:03

    toplantıda aydın karakoçgöksel çidemerol özkan ve ilçe ziraat odaları başkanları konuştu daire müdürleri cevap verdi ölçü oranında meclis üyeleri ellerinde cep telefonlarınla mesajlara facebooklarına baktı mhp üyesi bayan üyeler güzel soru sordular meclis üyeleri sadece el kaldırmak için oradaydılar ciddi olarak dinlemediler. oradaydım