Meclis Başkanı Kahraman'a tepki!

Kırklareli Emek ve Demokrasi Platformu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ı istifaya çağırdı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasada laikliğin olmaması gerektiği yönündeki sözlerine tepkiler sürüyor.
Bu kapsamda Kırklareli Emek ve Demokrasi
Platformu'nu oluşturan siyasi parti, sendika, dernek ve sivil toplum örgütleri Çarşamba akşamı yaptıkları basın açıklaması ile Kahraman'ı istifaya çağırdı.

Kırklareli Merkez Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelen Kırklareli Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri yaptıkları ortak açıklama ile yeni anayasada laikliğin olmaması gerektiğini söyleyen TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ı kınayarak istifaya çağırdı. Burada toplanan grup adına açıklamayı okuyan Eğitim-Sen Kırklareli Şube Sekreteri İsmail Karakaya, bu tür söylemlerin toplumu bölücü, kamplaştırıcı söylemler olduğunu belirterek, Kahraman'ın; "Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa" başlıklı konferanstaki konuşmasında "Laiklik yeni anayasada olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım" sözlerinin bir TBMM Başkanına yakışmadığını ifade etti.
Karakaya, "Meclis Başkanı ve onun gibi düşünenler şu evrensel gerçeği çok iyi bilmelidir ki laiklik; dinsel etkinliklerin, devlet ve ekonomik yaşamdan ayrı olarak ele alınmasını, devletin dinsel esaslara ve güce dayanmamasını, gücünü doğrudan doğruya halktan almasını öngörmek demektir. Laik bir devlet, bireylerin bir dine sahip olma ya da dini ihtiyaçlarını tatmin etmedeki tavır, davranış ve eylemlerinde özgür olduğunu kabul etmek, hiçbir dine, inanç grubuna ya da mezhebe ayrıcalık tanımamak zorundadır.
Kısacası Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanının 'yeni anayasada olmaması gerektiğini' düşündüğü laiklik; din ve mezhep farklılıkları bahanesiyle halk kitlelerinin, farklı inanç grupları ve mezhepten insanların birbiriyle çatışmalarına son vermek, her inancın kendisiyle ve diğer inançlarla eşit düzeyle ilişki kurmasının güvence altına alınması demektir.
Bu noktada Meclis Başkanının yaptığı açıklamalar kişisel bir faaliyet olması gereken din ya da inanç alanına devletin her fırsatta müdahale etmesinin, halkın farklı kesimlerini birbirine karşı kışkırtıp, bir bölümünü kendi politikaları doğrultusunda yönlendirme toplumu ilgilendiren önemli bir konuyu doğrudan belli bir dini ve mezhebi referans alarak sürdürmek ise en hafif ifadeyle sorumsuzluktur. İsmail Kahraman yaptığı açıklamalarla hukuk içinde hareket etmesi, tarafsız olması esas olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı koltuğuna laik olmadığını ispatlamıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı koltuğunu daha fazla işgal etmeden derhal istifa etmelidir" dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol