“Marka Kent Kırklareli”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin yayın organı Ekonomik Forum’un son sayısında Kırklareli konu edildi. “Marka Kent” için nelerin gerektiği ve kentin hangi yönde gelişmeye devam edeceği konuları hakkında Dergiye röportaj veren Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel, "Marka Kent olma yolunda Et ve Süt Kurumu Kırklareli'ne getirilmeli, Dereköy Gümrük Kapısı TIR trafiğine açılmalı ve Teşvik Kanunu yeniden yapılandırılmalı" dedi.

Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel, 'Dereköy Gümrük Kapısı 1969'da faaliyete geçip yıllarca geçişlerin yapıldığı bir gümrük kapısı iken bugün TIR trafiğine kapalı olarak hizmet vermekte ve ilimize ekonomik ölçekte bir katkı sağlamamaktadır'dedi.
Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan AltıntelTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yayın organı Ekonomik Forum Dergisi’nin sorularını yanıtladı. Altıntel, röportajında Kırklareli’nin “marka şehir” olması için atılması gereken adımları aktardı. Kırklareli’ne ilişkin açıklamalarında altıntel Ekonomik Forumun sorularını şöyle yanıtladı;
Kırklareli'nin tarım ve hayvancılık potansiyelini değerlendirir misiniz?
İlimizde yaşayanların önemli geliri kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ancak tarım ve hayvancılıktan elde edilen gelir çiftçi başına düşen arazi miktarı her yıl azalmakta ve köylülerin büyük bir kısmı küçük topraklarda geçimlerini sağlayamayarak topraktan kopmaktadır. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesinin öncelikle toprağı kullanan tarımsal ve hayvansal üretim ve yetiştiricilik yapan üretici çiftçilerinin korunması, bilgilendirilmesi örgütlenmesinin desteklenmesiyle sağlanabileceği kaçınılmazdır.
Kırklareli ülkemizin Trakya Bölgesi'nde Karadeniz, Bulgaristan ve diğer Trakya illerinden Edirne ve Tekirdağ ile çevrili verimli topraklara sahip bir ilidir. Son yıllarda sanayi gelişmekle birlikte, bir tarım ve hayvancılık şehridir, özellikle tarım ve hayvancılıkta önemli gelişmeler kaydetmiştir. Arazilerinin yüzde 55 kadarı tarım yapmaya elverişlidir. Sulu tarım alanları, yapılan barajlar ile artırılmaya çalışılmaktadır. Bitkisel üretimin ve yem bitkisi ekilişlerinin artması, coğrafi ve iklim koşulları ve büyük pazarlara çok yakın oluşu ile modern ve yüksek verimli hayvancılıkta, son beş yılda çok önemli gelişmeler kaydedilmiştir.
Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı tarafından yapılan kontroller ile 2010 yılında şap, tüberküloz ve brusella hastalıklarından arındırılmış ve “hastalıktan ari” ilan edilmiş bir hayvancılık bölgesidir. Bu nedenle ilimizden, ulusal ve uluslararası hayvan satışı yapılmakta ancak, ABD ve AB üyesi ülkeler haricinde hayvan girişine izin verilmemektedir. Ülkemizdeki 680 ari işletmenin 18 tanesi de yine ilimiz sınırları içinde yer almaktadır. Ayrıca, Avrupa Birliği onaylı 54 adet modern süt işletmemizden elde edilen sütun kalitesi, AB kriterlerinin kabul ettiği standartların üzerinde kaliteye sahiptir.
"Hayvancılıktaki gelişim ve dönüşüm hızla devam ediyor"
İldeki modern çiftlikler en son modern teknoloji ile kurulduklarından, gelişmiş ülke çiftliklerinin çok büyük bir kısmından teknolojik olarak daha ileri düzeydedirler. Aile işletmelerindeki sığır varlığı genetik olarak ileri düzeyde olmasına rağmen; işletmelerin fiziki şartlan, bakım ve beslenme düzeyleri, ülkemiz şartlarında iyi sayılabilecek düzeydedir ama arzu edilen seviyede değildir. Yine de hayvancılıktaki gelişim ve dönüşüm hızla devam etmektedir. İI ekonomisinde küçükbaş hayvancılık da önemli bir yer tutmaktadır. Kırklareli Kıvırcık Koyunu için coğrafi işaret almaktayız. Kırklareli genel tarımsal üretim değerleri bakımından 81 il içinde 46. sıradadır. Kişi başına düşen gelir 5 bin 516 lira ile de tarımsal üretim değeri bakımından 22. sıradadır. 154 bin 908 baş sığın ve414 bin 166 küçük baş hayvanı ile aynı zamanda bir tarım ve hayvancılık şehridir. İlimizin tarım ekonomisindeki payı yüzde 10 düzeyindedir.
Kırklareli'nin avantajları
- İstanbul ve Avrupa'ya çok yakındır.
- Mükemmel bir organize sanayimiz mevcuttur.
- Eski Doğu Bloku ülkeleri iyi bir pazardır.
- Tarımda ürün çeşitliliği imkanı yaratılmıştır.
- Damızlık hayvan üretiminde gelişmeler yaşanmaktadır.
- Turizmin gelişme imkanı bulunmaktadır.
- Orman ve kültür varlıkları zengindir.
- Sınır ötesi işbirliği çalışmalarına uygun bir ildir.
Kırklareli'nin Marka Kent olması için Borsanız hangi çalışmaları yürütüyor?
Trakya Kalkınma Ajansı'nın desteği ile öncelikli olarak'Hastalıktan ari hayvancılık bölgesi'olmamız sebebi ile ilimizin gelişmiş hayvancılık sektörünün elzem ihtiyacı olan 'Canlı Hayvan Borsasını hayata geçirdik. Canlı Hayvan Borsası'nın kurulması ile hem bölgemizdeki hayvan üreticilerinin emekleri gerçek değerini bulacak, hem de daha önce kayıt dışı ve kontrolsüz olarakyapılan hayvan alım ve satımlarının önüne geçilecek.
Bir başka önemli projemiz de Canlı Hayvan Borsasının yanında,yine ilimizin ve bölgemizin elzem ihtiyaçlarından biri olan'Entegre Et Tesisleri'kurulmasıdır. Canlı Hayvan Borsamızı kurmaktaki amacımızı kısaca şöyle sıralayabiliriz:
- Hayvancılık sektöründe kayıt dişiliği engellemek.
- Hayvansal ürünlerden alınan vergiler kayıt altına alınmış olacak.
- Alıcılar ve satıcılar arasında, sağlıklı fiyat politikası hususunda, güven sorununu ortadan kaldırmak.
- Satılan hayvanın kıymetini takdir eden alıcının ticaretini makul kılan, devletin haklarını koruyan, tüketicinin sağlığını ön plana çıkaran sektörel bir oluşum olarak hizmet veren birim olmak.
Kırklareli peynirimize coğrafi işaret alınması için çok yoğun bir çabaya giriştik. Borsamız. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi ile işbirliği yaparak bölgemizin florası, toprak özellikleri, üretim yöntemleri Özerine saha çalışmaları gerçekleştirdik. Bu çalışmalar sonucunda hazırlanan bir rapor ile Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret başvurumuzu yaptık ve umuyoruz ki en kısa sürede bir sonuç alacağız. Alacağımız coğrafi işaret ile peynirimize bir kalite standardı gelecek, Kırklareli peyniri markalaşacak, peynir sektörünün gelişimine katkı sağlanacak, üreticimizin emeği ulusal ve uluslararası düzeyde tanınarak gerçek değerine kavuşacak. 'Kırklareli tarım ve hayvancılık ürünleri teknolojik ortamlarda depolanıyor; sektörel üretim canlanıyor'projemizi 2019 yılı sonunda bitireceğiz.
Projemizin amacı; Kırklareli'nde üretilen ticari değeri yüksek ürünlerin depolanacağı bir tesisin kurulumu ile birlikte ilin en önemli geçim kaynaklarından tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde elde edilen ürünlerin bölgesel, ulusal ve küresel pazarlarda katma değerinde alıcı bulunmasına imkan sağlanması;özellikle mevsiminde satış değerinin altında pazarlanan ürünlerin değerinde satışına imkan sağlanması; ilimizde üretilen sebze, meyve, süt ve et ürünlerinin depolanması, depolamadan kaynaklanan kayıpların giderilmesi, ürünün en uygun sürelerde ve düzenli olarak pazara sevk edilmesi, taleplerin karşılanmasının sağlanmasıdır. Projemizin sonucunda 400 metrekarelik alanda kurulacak olan tesis dört ayrısoğutma odası ve her bir odanın 100 ton kapasitesi ile birlikte değerinin altında satılan kiraz ve üzüm gibi ihraç değeri yüksek ürünlerin hasat dışı dönemde değerinde satış imkanı sağlayacak altyapı oluşacaktır.
Marka Kent olma yolunda Kırklareli'nin önceliği ne olmalıdır?
Kırklareli Trakya Bölgesi'nin tarım, hayvancılık, eğitim ve turizm açısından önemli cazibe merkezlerinden biridir. Zira Türkiye'nin Avrupa'ya açılan en önemli kapılarından biriyiz. Dereköy Gümrük Sahası ile Bulgaristan üzerinden Balkan ülkelerine ve Avrupa'ya ulaşımın mümkün olması, ayrıca Karadeniz sahilimizden deniz yolu ulaşımına da imkan vermesi ilimizi, yatınm ve ticaret için cazip bir merkez haline getiriyor. Bulgaristan ile sınırımız olan Kırklareli Dereköy Gümrük Kapısı 1%9'da faaliyete geçip yıllarca geçişlerinin yapıldığı bir gümrük kapısı iken bugün TIR trafiğine kapalı olarak hizmet vermekte ve ilimize ekonomik ölçekte bir katkı sağlamamaktadır. Mevcut kapının modernize edilerek TIR geçişlerine uygun haline getirilmesi ile;
- Karadeniz'e komşu Balkan ülkelerine ve Doğu Avrupa ülkelerine en kısa yoldan ulaşılmış olacaktır.
- Kapıkule ve Hamzabeyli'deyoğunlaşanTiR trafiği giderilmiş olacaktır.
- Yoğunlaşan gümrük faaliyetlerimizle ilimize katma değer yaratılacak ticaretimiz canlanacaktır.
Kırklareli'nin bölgenin cazibe merkezi olmasının önemli nedenlerinden biri de Kırklareli Üniversitesidir. Büyük bir hızla “üniversite kenti” olma yolunda ilerliyoruz. Üniversitemiz 11 fakülte, üç enstitü, üç yüksekokul, yedi meslek yüksekokul ve 10 uygulama ve araştırma merkezi ile Türkiye'nin en hızlı büyüyen üniversitesi durumundadır. 2017-2018 öğretim yılı iti-ban ile 30 bin öğrenci eğitim görmektedir.
"Ortaklıklar ve işbirliği içindeyiz"
Kırklareli Ticaret Borsası olarak Avrupa Birliği (AB) üyesi komşularımızla da önemli ortaklıklar ve işbirliği içindeyiz. Ticari ve kültürel bağların geliştirilmesi, karşılıklı iş olanaklarının araştırılıp hacminin artırılması, ortak kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılması adına hem bireysel, hem de AB fonları kapsamında ortak projeler geliştirerek bölgemize katkı sağlıyoruz.
Diğer yandan, ülkemizin farklı şehirlerindeki, Ticaret Borsaları ile de ticari ve kültürel işbirliği çalışmalarımız devam ediyor. Tarım, hayvancılık, sanayi ve ticaret işbirlikleri, ulusal ve uluslararası projeler konusunda ortaklaşa yapabileceklerimiz hakkında görüş alışverişinde bulunmak, bunları hayata geçirmek için Van Ticaret Borsasıve AntalyaTicaret Borsası ile'Kardeş Borsa" Protokolü imzaladık.
Marka Kent olma yolunda Ticaret Borsası Başkanı olarak önceliklerimizi şu şekilde sıralayabilirim:
- Et ve Süt Kurumu Kırklareli'ne getirilmeli,
- Dereköy Gümrük Kapısı TİR trafiğine açılmalı.
- Teşvik Kanunu'nun yeniden yapılandırılması gerekiyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol