Mağdurları 28 Şubat’ı anlattı

AK Parti Kırklareli İnsan Hakları Birim Başkanlığı, 28 Şubat Çarşamba günü saat 18.00’da Kırklareli İl Özel İdaresi Cazibe Merkezi Toplantı Salonu’nda "28 Şubat Darbesi İnsan Haklarına Balans Ayarı" adlı konferans düzenledi. Gerçekleşen programda 28 Şubat mağdurları yaşadıkları zorlu süreçleri anlattı.

AK Parti Kırklareli İnsan Hakları Birim Başkanlığı’nca Kırklareli İl Özel İdaresi Cazibe Merkezi'nde “28 Şubat Darbesi İnsan Haklarına Balans Ayarı” adlı konferans düzenledi. Gerçekleşen konferansa Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler, Merkez İlçe Başkanı Can Cafer Toklucu, Kadın Kolları Başkanı Aslı Karakahya, Gençlik Kolları Başkanı Bahadır Kovankaya ile partililer katılım gösterdi. “28 Şubat Darbesi İnsan Haklarına Balans Ayarı” adlı konferansta gazetemiz muhabirlerine açıklamada bulunan AK Parti Kırklareli İnsan Hakları Birim Başkanı Seren Erdem, 28 Şubat Darbesi’ni kınadıklarını söyledi.
“Darbe bir insanlık suçudur”
Darbenin insanlık suçu olduğunu belirten Seren Erdem, “28 Şubat 1997 tarihinde Türkiye post modern bir darbeye muhatap oldu.
Bugün 28 Şubat darbesinin yıldönümü vesilesiyle tüm darbeleri bir kez daha şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Darbe bir insanlık suçudur. Zira, darbe eylemiyle insanların başta yaşama hakları elinden alınmakta, bireysel ve toplumsal her türlü özgürlükleri kesintiye uğratılmaktadır. 28 Şubat döneminde bireysel özgürlükler bağlamında, insanların eğitim-öğretim, çalışma, düşünce, inanç ve ibadet haklarının elinden alındığını gördük. Bu milletin çocukları ilköğretimden üniversite çağına kadar eğitim hayatından yoksun bırakıldılar. Dini inançları sebebiyle çalışma hakları dâhil tüm sosyal ve ekonomik hakları ellerinden alındı, haince fişlendiler.
Başörtülü kadınlarımız örtülü oldukları gerekçesiyle kamu hizmeti alamadılar. Bazı firmalar ise yeşil sermaye denilerek ihalelere alınmayıp, teşebbüs hürriyetleri kısıtlandı ve ekonomiye, iş gücüne yapacakları katkıyı yerine getiremediler. Bankalarda milletin trilyonlarca parası hortumlanarak, illegal yapılara aktarıldı. Medya attığı manşetlerle meşru hükümeti devirdi, siyasi darbe yaptı” dedi.
“İnsan haklarına balans
ayarı yapıldı”
AK Parti Kırklareli İnsan Hakları Birim Başkanı Seren Erdem, “Darbeciler tarafından Başbakanlar, Bakanlar hükümetten tard edildi. Partiler kapatıldı. Ankara sokaklarında tanklar yürütülerek siyasete, demokrasiye ve insan haklarına "balans ayarı(!)" yapıldı. Bürokrasinin bir ayağı olan Milli Güvenlik Kurulu kararlarıyla siyasiler hizaya çekilip, hükümet yönetimi vesayet odaklarına teslim edildi.
Ancak, 15 Temmuz Darbe girişiminde de açıkça ortaya konulduğu üzere Hükümetimiz ve Milletimiz darbeler tarihine nokta koymuştur. Son hain örneğini 15 Temmuzda bir kez daha yaşadığımız her türlü darbe ve darbe girişimini artık tarihin karanlık sayfalarına gömüyoruz.
AK Parti olarak bu noktadaki kararlığımızı, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milletimizden aldığımız güçle her türlü vesayet odaklarına ve darbeci zihniyete deklare ediyoruz. Milletimizin feraseti, cesaret ve gayreti ile artık o günleri hiçbir zaman yaşamayacağımıza inanıyoruz. Milletin kendi kendini yönetme hakkının ve milli iradeye saygının ülkemizdeki siyasi, hukuki ve sivil tüm kurum, kuruluş ve bireylerce kabul görmesini diliyoruz. Geçmişten gelen kadim medeniyetimizin tecrübesi ile geleceğe, güçlü ve lider Türkiye'ye daha emin adımlarla yürüyoruz. 16 yıldır her daim yanımızda olan milletimize saygıyla şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Adalet ve Kalkınma Partisi Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler de; “Kırklarelili hemşerililerim bugün burada AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Birim Başkanlığı’mızca 81 İlde düzenlenen etkinlik için bir aradayız, “28 Şubat darbe girişim ile ilgili bir filmimiz var ve burada şu anda 28 Şubat mağdurlarımız var.
O kardeşlerimizi dinleyeceğiz. Rabbim o günleri tekrar yaşatmasın. Hainlere hiçbir zaman fırsat vermesin. 15 Temmuz’da olduğu gibi Cumhurbaşkanımızın emri ile sokağa inen halkımız. İnşallah her zaman bu duruşunu hep birlikte gösterecektir. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Gerçekten yoğun bir katılım oldu bugün. 97 yılını hatırlamayan gençlerimiz vardır içimizde. Bizler bunları devamlı anlatmalıyız” şeklinde konuştu.
Çiler’in ardından 28 Şubat mağduru emekli Binbaşı Muhittin Yılmaz ile vatandaşlar Musa Bozdemir ve Nuriye Şakar darbe döneminde yaşadıkları zor günleri anlattı. İlk olarak emekli Binbaşı Muhittin Yılmaz o dönemde yaşanan başörtü mağduriyetlerinden bahsetti.
Yılmaz; “O dönemlerde talimat vermişler. Bir er, binbaşıyı durduruyor eşin başörtülü deyip içeri almıyor. Lojmandan çıkıp bir yere gitmemiz de mümkün değildi. Eşimle bir tedbir aldık ve eşimin gündüz dışarı çıkmamasına karar verdik” dedi.
“Hanımı askeri lojmandan
arabanın bagajında çıkarıyordum”
Mağdur Emekli Binbaşı Muhittin Yılmaz, “Dönemin korgeneral ve alay komutanı, eşimi ikna etmek için evime geldi. Eşime başörtüsünün lüzumsuzluğundan, Kur'an'da olmadığından bahsettiler. Alçak Fettullah Gülen de o dönemlerde 'Başörtüsü füruattır' diye fetvalarda bulunuyordu.
O general de aynı bunlardan bahsediyordu. Eşim başını hiçbir şekilde açmayacağını söylemişti. '28 Şubat döneminde eşimin başı kapalı olduğu için oturduğumuz lojmandan giriş ve çıkışında sorun oluyordu.
Lojmanın altında kömürlük dairesine arabayı bagajı açık
halde yaklaştırıyordum hanımı bagaja koyup dışarı çıkarıyordum. Geceleri dışarı çıktığında herhangi bir yerden indirmek de mümkün değil, kalabalık.
Denizin kenarına kadar gidip orada zula bir yerde hanımı bagajdan indirip arabanın içine alıyordum. İşimizi bitirdikten sonra yine aynı seremoniyle tekrar edip denizin kenarında hanımı bagaja bindirerek yine getiriyordum. Böylece 2 ay kadar süre geçti” dedi.
Ardından Musa Bozdemir ve Nuriye Şakar da konuşma yaptı. Konuşmaların ardından toplu hatıra fotoğrafı çekildi ve program son buldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol