Maaşını köyüne harcayan muhtar yaptıklarını anlattı

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin kapısını sık sık aşındıran
Armağan Köyü Muhtarı Recep Dal, Meclisin onayı ile İl Özel İdaresi’nden köye aktarılan ödeneklerle bu güne kadar neler yaptığını Ekim ayı 3’ncü birleşiminde anlattı. “Vali Hanım Çileği” projesinden alt yapıya, Atatürk büstünden, Bayrak direğine kadar yapılanları anlatan Dal, sözlerini anlamlı bir slayt ile sonlandırdı.

Kırklareli İl Genel Meclisi 2017 yılı Ekim ayı toplantılarının 3’ncüsünü yaptı. Saat 11.00’da İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda Safet Üresin Başkanlığında toplanan Meclis, gündem maddelerine geçmeden önce Armağan Köyü Muhtarı Recep Dal’ın sunumunu dinledi. Meclisin bir önceki dönem üyesi olan AK Parti Vize İlçe Başkanı ve Vize Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Basri Korkmaz’ın da katıldığı birleşimde Dal, 3 yılda yapılan çalışmaları anlattı. Özellikle Vali Esengül Civelek’in Kırklareli Valisi olduğu dönemde hayata geçen ve “Vali Hanım Çileği” olarak adlandırılan Armağan Köyü’nde yetiştirilen çileğin oldukça başarılı olduğunu aktaran Dal, 22 dönüm ile başladıkları üretimi 50 dönüme çıkarmayı hedeflediklerini aktardı. Dal slayt eşliğinde gerçekleştirdiği sunumunda şu bilgileri verdi;
“Heyecanlıyım, heyecanımın nedeni köyümde üç yıldır sürdürdüğümüz çalışmaların sonuna geldik.
Üretime yönelik
projelerimizden
bahsedeceğiz.
Verilen desteklerin boşa çıkmadığını göstereceğim. Geçen yıl İl Özel İdaresi’nden gelen destekle adını “Vali Hanım” olarak sunduğumuz ve patentini alacağımız bir çileğimiz var. Armağan Çileği.
İlk yıl 17 üreticimiz toplanda 22 dönüm ekti. Hedefimiz önümüzdeki yıl 50 dönüm alanda üretim yapmak.
Bu da günde 1,5 ton üretim demek. Bunun için geçen hafta İstanbul’da birkaç ciddi süpermarket ile görüştüm. Talepleri var. Bugün için günlük 200 kilo üretim yapıyoruz. Yaz boyu günlük 350-400 kiloya çıkıyor. Seneye hedefimiz 1,5 ton üretim yapmak. Buda 50 dönüm alanda üretim yapmaya başladığımızda olacak. Bunun için şimdiden pazar arayışındayız. Niyetimiz kooperatif veya şirketleşmek. Bahçenin yarısında kimyasal kullanılmadı. Hayvan gübresi kullanıyoruz. Bölgemize ciddi anlamda eko turizmi getireceğiz. Hafta sonu ve mesai sonrası aileler çoluk çocuk bahçelere geliyor. Burada üreten toplum olmak istiyoruz. Çilek, Balkan fasulyesi, balkabağı, hibrit olmayan Osmanlı tohumu dediğimiz domatesimiz var. Bu bölgede 4 adet bahçe var. Yanlarına kamelya yaptık insanlar gelsin görsünler diye. Şu anda 22 dönüm Kırklareli’ne yetmiyor. Hedef 50 dönüm.”
Yatırımın toplamı
1,7 milyonu buldu
“3 yıldaki amacımız köyü kurtarmaktı. 20 metrelik bayrak direği yaptık. Atatürk büstümüzü yaptık. 5 bin 500 metre içme suyu 3700 metre kanalizasyonu İl Özel İdaresi’nden aldığımız toplam 40 bin lirayla 19 günde bitirdik. Dar sokaklarımızı 400 metre taş duvarları yeniden yaparken genişlettik. Normalde 1araç geçerken şimdi yan yana iki araç geçebiliyor. Sokakları evlerin yanından izin alarak açtığımız 1 metrelik geçitlerle birbirine bağladık. Başka yerlerden de destek aldık. Köyü kurtaralım kazanalım istedik. Meydanımızı yaptık. Peyzaj çalışmalarımızı yaptık. Ağaçlandırma çalışmaları yaptık. Fatih Belediyesi’nden, Ümraniye Belediyesi’nden destek aldık. Gittik görüştük yardım ettiler. Banklar aldık. 15 noktada yangın söndürme tertibatımız var. Nerede bir proje varsa gittik inceledik. Köyümüze uygulamaya çalıştık. İşin özü; Sen+Ben= Biziz, Sen-Ben= Hiçiz, Sen x Ben= Herşeyiz, Sen/Ben= Bölünmeyiz, Çünkü biz Kardeşiz diyoruz. Benim derdim budur. Bu projelerin tümü için yapılan harcama 1,7 milyonu buldu. İl Özel İdaresi’nden aldığım toplam 145 bin lira. Haliyle şimdide 5 bin metrekare taş döşeyeceğiz. Taşımız hazır. 150 bin lira borcum var. Ben bunun 70 bin lirasını bankadan muhtarlık maaşımdan çektim. Halk Bankası Müdürü sağolsun yardımcı oldu. Üzerimden de havale ettim. Minimum 120 bin liraya ihtiyacım var. Ben 4 yıldır muhtarlık maaşı görmüyorum. Derdim köyümüzü kazanmak. Gençleri köyde tutmak. İşin özü budur. Bir daha sefere muhtar olmaya niyetim de yok. Zaten 25 yıldır ilimize hizmet ediyorum.”
Dal’ın talebi üzerine Meclis Başkanı Safet Üresin, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun söz konusu talebi incelemesini istedi. Meclis Dal’ın sunumunun ardından gündem maddelerini görüşmeye geçti.
Bir önceki toplantıya ait tutanak özetinin kabul edilmesinin ardından gündemin 2’inci maddesinde Demirköy’e bağlı Balaban Köyü’ne ilave içme suyu sağlanması amacıyla Kuru Dere kaynak suyunun tamamının mevcut kaynakların yetersiz kalmasından dolayı Balaban Köyü’ne tahsisi kabul edildi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Bağbozumu şenliklerinde tanışma fırsatı bulduğumuz sayın muhtar çok çalışkan biri. Köyü de Türkiyenin en temiz köyleri listesinde öne çıkmış. Yetiştirdikleri çileklerden ikram etti. Yaptıklarını sosyal medyadan takip ediyorum. Başarılar diliyorum. Tayfun Şıra / Çerkezköy