“Maalesef ki girdi maliyetleri sabit kalmayacak”

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu 8 Aralık'tan geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatını 4 lira 70 kuruş olarak belirlediğini açıkladı. Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci fiyat belirlemesiyle alakalı açıklamada bulunurken, fiyat artışında geç kalındığını kaydetti. Fiyatın şu an makul olduğunu belirten Dermenci girdi maliyetlerinin artması halinde fiyatın yetersiz alacağını ifade ederek; “Çiğ süt referans fiyatı bugün için iyi gibi görünse de maalesef ki girdi maliyetleri sabit kalmayacak. Buna göre de ilerleyen günlerde bu fiyat yeterli olmayabilir. Bu nedenle sağlıklı bir sonuca ulaşmak için çiğ süt referans fiyatının iki üç ay gibi belli periyotlarda belirlenmesi gerekmektedir” dedi.

29 Kasım Pazartesi akşamı Ulusal Süt Konseyi’nin Ankara’da gerçekleştirdiği toplantı sonrasında çiğ süt referans fiyatı 4,70 TL/Litre oldu. Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci belirlenen süt fiyatı ile alakalı açıklamalarda bulundu. Çiğ süt fşiyatının şu an için güzel olduğunu ama artabilecek girdi fiyatları dolayısıyla çiğ süt referans fiyatının iki üç ay gibi belli periyotlarda belirlenmesinin yararlı olacağını vurgulaya Dermenci; “Ulusal Süt Konseyinin 16 Haziran’da gerçekleştirdiği toplantıda 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında çiğ süt referans fiyatı 3 lira 20 kuruş olarak belirlemişti. Artan yem fiyatları ve girdi maliyetleri ile yükselen kur fiyatlarına karşılık USK 29 Kasım akşamı toplanarak, 8 Aralıktan geçerli olmak üzere çiğ süt referans fiyatını 4,70 TL/LT, çiğ süt desteği de 0,20 kuruş olarak belirledi.

Çiğ süt referans fiyatı bugün için iyi gibi görünse de maalesef ki girdi maliyetleri sabit kalmayacak. Buna göre de ilerleyen günlerde bu fiyat yeterli olmayabilir. Bu nedenle sağlıklı bir sonuca ulaşmak için çiğ süt referans fiyatının iki üç ay gibi belli periyotlarda belirlenmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
“Yem fiyatları ve girdi maliyetleri
yem süt paritesine göre belli
periyotlarda ayarlansın”
Yetiştiricilerin zor durumda olduğunu kaydeden Başkan Dermenci; “İçim acıyarak söylüyorum ki, insanlar bu ekonomik koşullarda artan yem fiyatları ve artan girdi maliyetleri altında ezilen yetiştiricilerimiz hayvanlarına da bakamayacak duruma geldiler. Artan girdi maliyetleri kapsamında hayvanlarını yeterince besleyemeyen üreticiler hayvanlarının döl problemleriyle de karşı karşıya kaldılar. Yeterli besin değerlerini alamayan hayvanların sağlık problemleri de arttı. Böylelikle yem fiyatına döl tutmama maliyeti ve veteriner maliyeti da eklenince, ne yazık ki süt üreticisi daha fazla zarar etmemek için dişi hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldılar. Açıklanan süt fiyatı günümüz koşullarında iyi bir fiyat olup, yetiştiricilerin yüzünü güldürdü. Yeter ki ilerleyen zamanlarda yem fiyatları ve girdi maliyetleri yem süt paritesine göre belli periyotlarda ayarlansın. Böylelikle yetiştiricilerimiz hayvancılık alanında önünü görmüş olur ve ona göre hareket ederler. Aksi takdirde geç belirlenen süt fiyatları yetiştiricilerimizi ciddi sıkıntıya sokmaktadır” dedi.
“Süt yem paritesi sağlanmazsa
artan yem fiyatları nedeniyle
karlı ve sürdürülebilir
bir hayvancılık yapılamaz”
Yetiştiricilerin kar edebilmesi ve mesleği sürdürebilmeleri amacıyla süt fiyatlarının hesaplanmasında girdi ve maliyet fiyatlarının göz önünde bulundurulmasının önemine değinen Dermenci; “Hep söylüyorum söylemeye de devam edeceğim. Süt yem paritesi sağlanmazsa, çiğ süt fiyatı ne kadar artırılırsa artırılsın, artan yem fiyatları nedeniyle karlı ve sürdürülebilir bir hayvancılık yapılamaz.
Üreticimiz emeğinin karşılığını alabilmesi için süt fiyatlarının hesaplanmasında girdi ve maliyet fiyatlarının göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Eğer ki yem fiyatı, Yem Süt Paritesine göre dengeli giderse, girdi maliyetlerindeki artışlar göz önüne alınarak çiğ süt fiyatı belirlenirse yetiştiricilerimiz ancak o zaman karlı ve sürdürülebilir bir hayvancılık yapabilecek duruma gelir. Aksi takdirde bulunduğunuz ekonomik koşullar altında girdi maliyetlerinin artmasıyla, yem fiyatlarının artmasıyla yakın zamanda belirlenen çiğ süt referans fiyatı da yeterli olmayacaktır” diye konuştu.
“Hayvancılık elden gitmesin”
Üreticinin emeğinin zayi olmaması için çalışması gerektiğinin altını çizen Dermenci; “Tarımıyla hayvancılığıyla, sütüyle peyniriyle adından söz ettiren ülkemizde hayvancılık elden gitmesin. Sürdürülebilir bir hayvancılık için yerinde ve zamanında, belli periyotlarda, süt yem paritesi göz önüne alınarak fiyatlar belirlensin. Üreticimizin emekleri zayi olmasın” ifadelerini kullandı. (V. Abuy)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. TEBRİK EDERİM SAYIN DERMENCİ. AZ BİRAZ DOĞRU KONUŞMUŞSUNUZ. YİNE ARALARDA BAZI SAÇMALAMARINIZ OLMUŞ AMA OLSUN O KADAR. SİZ DE KIRK YILDA BİR BÖYLE SÜPRİZ YAPIP MAHARETLERİNİZİ CÖMERTÇE SERGİLİYORSUNUZ. TEŞEKKÜRLER. BU SENE TOPÇU BABA VAR MI ALİ BEY?