MUSTAFA KEMAL NASIL BİR KİŞİ İDİ?

Mustafa Kemal Atatürk giyimi ile moda yaratan devlet edamı idi. Onun bu özelliği üzerine çok konuşulmuştur. Yüce kişiliği daha belirgin hale gelmiştir. Onun bu yanını birçok kişi yorumlamış, tanımlamaya çalışmıştır. Onun yaşama üslubu bir örnek aksesuar olmuştur, ona benzemek isteyenler çıkmıştır. Tabii gülünç duruma düşmüşlerdir. O standardı yakalamak, o standartta ömür boyu kalmak, çizgisini değiştirmemek ancak bir büyük zeka ve düşüncenin eseridir. Atatürk kişiliğini belirgin hale getiren yaşam çizgisinden hiç ayrılmamış, aksesuarlarını hep kullanmıştır. Bastonu, köpeği, akşam sofraları hep aynı kalmıştır. Aşağıda bir gazeteden alıntıladığım yazıya görüşlerini aktaranlar Atatürk'ün kişiliğini daha iyi anlatmışlardır. Bilgilenmek için söylenenleri köşeme aldım. Buyurun okuyalım, Mustafa Kemal Nasıl Bir Kişi imiş?
“…Sivil giyimli orta boylu, zayıf ve sarışın bir zattır. Gazetelerde gördüğünüz resimlerin hiç birine benzemiyor. Hepsinden daha sevimli, daha canlı, daha müstesna bir simadır. Yüzü renk ve hudut itibariyle bir tunç parçası üzerine oyulmuş bir eski madalyonu andırır. Elmacık kemikleri çıkık, ağız kemikleri kuvvetli ve alnı serttir. Kısık ve sıcak bir sesle konuşuyor, mavi gözleri muammalı nazarlarla bakıyor, vücudunun kıpırdanışları genç bir parsın kımıldanışları gibi sevimli, munis bir tarzda haşin ve çeviktir.
Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU
….Gözbebekleri en garip ve esrarengiz madenlerden yapılma bir çift gözün, mavi, sarı, yeşil ışıklarla aydınlandığı asabi bir yüz… Yüzde, alında, ellerde bir sıhhat ve bahar rengi… Muntazam taranmış, noksansız, sarı genç saçlar.
Ahmet HAŞİM
…Vücutça kuvvetli, yapılı ve orta boyludur. Gözleri mavidir ve bunlarda çelikten bir ışık parıldar. Duyguları konuşurken değil susarken kendini gösterir. Ateşli ve gayretli bir mizacı vardır ve sadık bir dosttur.
Herbert SIDEBOTHAM
...Mustafa Kemal Paşa'nın siması Rembrandtvari bir tablo mevzuunu andırıyordu. Işıklarla gölgelerin dalgaları arasında sebat, tevekkül, tevazu, vekar, mülayemet, huşunet, saffet, zeka… Bütün bu zıt şeylerin toplandığı sarışın ve sevimli bir yüz.
Ruşen Eşref ÜNAYDIN
…Kadınların çoğu sanırım Paşa'nın yüzünün yanık rengini beğenirlerdi, ama Onun delici, enikonu sert bakışı, insana söylenecek şeyi hemen ve sessizce söyleyip gitmenin en iyi davranış olacağını hatırlatıyor gibiydi. Ciddi ve hayat dolu olmasına karşılık tatlı bir sesi vardı. Fransızcayı çok iyi kullanıyor. Türkçede bir söz ustasıdır.
Grace ELLİSON
…Hafızası, hayühüy içinde geçen karma karışık ve kalabalık bir gecenin en küçük vakaların ve konuşmalarını ertesi akşam teferruatı ile anlatabilecek kadar kuvvetliydi.
Falih Rıfkı ATAY
...Kendisini bir defa bile traşsız, rahatsız olduğu vakit velev pijamalı da olsa, üstünü başını titizce itinasız görmedim. Hafife alınmak aşağıda ve altta görünmek, kolayca tenkit edilecek kusurları ve eksikleri bulunmak hele gülünç olmak pek korktuğu şeylerdi.
Falih Rıfkı ATAY
…Mustafa Kemal, ince, zarif ve güzel bir erkekti.
Falih Rıfkı ATAY
… Mustafa Kemal'in gergin derili, uzun parmaklı beyaz eli Türk'ün bütün hususiyetleriyle birlikte aynı zamanda hakim bir vasfa da sahipti.
Halide Edip ADIVAR
...Mustafa Kemal Paşa sıcaktan başındaki astragan kalpağı çıkardı. Karşımda büsbütün başka bir adam gördüğümü sandım. Sarı, ince saçları, kalpak altında göremediğim geniş ve gelişmiş alnını açık bırakıyordu.
Maurice PERNOT
...Yemeklerden omlet, patlıcan, karnıyarık ve bildiğimiz kuru fasulya sevdiklerindendi. Patlıcan karnı yarıkla, pilavı birbirine karıştırıp yemeyi pek severdi.
Kılıç ALİ
…Sevdiği şarkı ve türküler arasında "Cana Rakibi handan edersin", "Vardar ovası Vardar ovası" ve "Canımı canan eğer isterse minnet canıma" vardı.
Kılıç ALİ
…Sporu severdi. Çoğu zaman hafif jimnastik eksersizleri yapardı. Son yıllarda ise, kürek çekmek ve yüzmek başlıca uğraştığı spordu.
Cevat ABBAS”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol