MÜCADELE BAŞARIYI GETİRİR

Hepimizin bildiği gibi; her mücadele sonunda başarı gelmese bile, her başarının öncesinde mutlaka bir mücadele vardır. Tüketici mücadelesinde de böyle oldu ve zor oyunu bozdu, bozmaya da devam ediyor.
"Tüketici örgütlerinin önderliğinde, haklarını aramaktan yılmayan bilinçli tüketici, bankaları pes ettirdi!…
"Artık; vatandaşlar hakem heyeti ve mahkemeye gitmeden, direkt bankalara giderek "deli dumrul" ücretlerinden önemli bir kısmını geri alabilecek!...
Olarak özetleyebileceğimiz son gelişmelere şöyle devam edebiliriz;
-Bankalar, THH ve mahkemelerde uğradığı hezimet üzerine "avukatlık" vb. masraflardan kurtulmak üzere özellikle "dosya masrafı" ve "ipotek fek ücreti" uygulamaları BDDK tarafından sona erdirilmiştir.
Konu ile ilgili BDDK bildirisine göre; mahkemelere gitmeden bankalara başvuruyla bu ücretleri alabileceklerdir.
Yine, BDDK duyurusuna göre; kredi kartlarında "yıllık üyelik ücreti tahsil edilmeyen bir kredi kartı" çıkarma zorunluluğu getirildiği anımsatılmakla; böylece, ilgili bankaya başvuru halinde geçmişteki 'Kredi Kartı' ücretlerinin de geri verileceği ve aşırı istihbarat, komisyon ücretleri de alınabileceği algılanmaktadır. Ayrıca, tüketiciye önceden haber verilmeden alınan hesap işletim ücretleri de "Finansal Tüketici Yönetmeliğine" aykırı olduğu için geri alınabilecektir. BDDK tarafından 'Ek Bankamatik Kartları' vb. kartlardan üyelik ücreti alınması uygulamasına son verilmiştir.
Yani; 'Tüketici Örgütleri' önderliğinde hakkını aramaktan yılmayan 'Bilinçli Tüketici' "karınca misali 'yolunda ölmeden de' Kabe' ye gidebildiğini" göstermiştir… Darısı "Kayıp-Kaçağın" başına…
Bu gelişmelerden sonra THD Genel Merkezi tarafından, haksız yere alınan bu ücretlerin iadesi için bankalara çağrı yapılarak; son günlerde bazı bankaların yanlış hesaptan dönerek müşterilerinden alınan ücret ve komisyonları geri vereceği anımsatıldı. Ve, açıklamaya şöyle devam edildi:
"Günümüzde bazı bankalar Vahşi Kapitalizm dönemini bile geride bırakacak uygulamalarla tüketici hak ve hukukunu hiçe saymaktadırlar. Oysa günümüzde belki belli dönemler için yerel hukukun arkasından dolanabilirsiniz. Ancak, unutmayınız ki ne evrensel değerler olan Tüketici Haklarına, ne de ekonominin temel kurallarına karşı koyamazsınız. Artık iyice anlaşılmıştır ki, günümüz ekonomisinde artık sadece tüketicinin gereksinimlerini karşılamak yetmemektedir. Mal ve hizmet piyasalarında yer tutabilip rekabet edebilmek için artık sadece, 'tüketicinin beklenti ve gereksinimlerini öngörenler' yani, modern hizmet kalitesini sunma yolunda müşteri memnuniyeti ile tüketici hakları ve yargı kararlarına saygılı olmayı ilke edinenler kazanabilecektir. Bankacılık hizmetlerinin en önemli olmazsa olmazı da; yargı kararlarıyla haksızlığı tescil edilen bankacılık ücret ve komisyonları için müşterileriyle mahkemelik olmak yerine, tüketici mutluluğunu sağlayarak, haksızlıkları ortadan kaldırmaktır. Nitekim, 'Tüketici Hakem Heyetleri'ne yapılan milyonun üzerindeki başvuru ve tüketici mahkemelerini işgal eden yüzbinlerce dava da göstermektedir ki; artık bilinçli tüketicilerin hak arama mücadelesiyle gelişen bu tüketici hareketi karşısında hiçbir bankanın durması mümkün değildir.
Şimdi, tüm bankalara sesleniyoruz:
"Geliniz şimdiye kadar yapılan yanlışlardan dönünüz…
"Velinimetiniz olan müşterilerinizle mahkemelik olmak yerine onların memnuniyetini kazanınız…
"Bazı bankaların başlattığı haksız bankacılık ücret ve komisyonlarını geri verme eylemine siz de katılınız…
"Tüketici Hakları ihlalleri yerine Müşteri Mutluluğunu sağlayınız ve tüketici hakları ile yargı kararlarına saygı gösteriniz…
"Artık, halk arasında 'Deli Dumrul Ücretleri'de denilen bankacılık ücret, komisyon ve masraflarını tüketicilerimizi üzmeden, uğraştırmadan, yargıyı ve kendinizi de meşgul etmeden iade ediniz…
Ve artık anlayınız ki; Türkiye'de bir şeyler değişmeye başlamıştır. Artık tüketiciler, tüketimden gelen güçlerinin farkına varmıştır. Artık, bu Tüketici Hareketinin önünde duramazsınız… Zira, tüketici örgütleri önderliğinde hakkını aramaktan yılmayan bilinçli tüketici sayısının her geçen gün çığ gibi arttığını ve çoğaldığını görünüz, anlayınız."
SONUNDA BU DA OLUYOR....
"Elektrikte "görme, sorma, bilme; sadece öde" devri başlıyor...
"Daha elektrikte "hırsızlama" yasası çıkmadı ama EPDK şimdiden paçaları sıvamış...
""EPD' nın yönetmelik taslağına dikkat"!...
Elektrik faturalarında ayrı başlıklar halinde yer alan bedeller, tek başlık altında toplanarak, dağıtım-sistem-kullanım bedeli hanesinde birleştirilecek. Böylece faturada çok tartışılan kayıp-kaçak bedeli gözükmeyecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) internet sitesinde görüşe açtığı 'Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği Taslağı'na göre, elektrik faturalarındaki çeşitli bedeller, tek başlık altında toplanacak. Perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, iletim sistem kullanım bedeli ve kayıp enerji tedarik maliyetleri, faturalarda "dağıtım bedeli" hanesi altında birleştirilecek.
Maliyetler dikkate alınacak;
Dağıtım sistem kullanım bedeli, şirketlerin dağıtım faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli maliyetlerden hareketle belirlenecek. Bu kapsamda, dağıtım sistem kullanım bedelinin belirlenmesinde, faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan yatırım harcamaları, işletme giderleri, bakım onarım giderleri, kayıp enerji tedarik maliyetleri, iletim tarifesi kapsamında ödenen tutarlar, faaliyetin yürütülmesi kapsamında kamu kurumlarına ödenen bedeller ile dağıtım faaliyetinin sürdürülebilmesi için katlanılan diğer maliyetler dikkate alınacak.
24 Şubat'a kadar görüşe açık;
Dağıtım sistem kullanım bedelleri, tüketicilerin bağlantı durumuna ve kullanım amacına göre farklılaştırılabilecek. Söz konusu bedel, 'Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ' hükümleri esas alınarak hesaplanacak. Dağıtım tarifesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, dağıtım şirketlerinin önerileri de dikkate alınarak EPDK tarafından belirlenecek ve dağıtım bölgeleri için ortak belirlenebileceği gibi, her bir dağıtım bölgesi için ayrı ayrı da tespit edilebilecek. EPDK'nın 24 Şubat'a kadar piyasanın görüşüne açık tutacağı yönetmelik taslağına, TBMM gündeminde bulunan 'Elektrik Piyasası Kanunu' ile 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaşmasının ardından son şeklinin verileceği öğrenildi.
YEREL YÖNETİM ANLAYIŞI ŞÖYLE OLMALIDIR…
Kentin sıvı ve katı atıklarının bertarafı konusuna tekrar tekrar değineceğim. Özellikle de, katı atıkların kaynağında tasnifi ile, ekolojik olarak önemli olumsuzlukları bulunan pil ve batarya atıklarının özel bir toplama, taşıma ve bertaraf yöntemlerinin olduğu asla unutulmamalıdır.
Sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam dilerim. 18.02.2015
Hüseyin Kahraman

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol