MARTENİÇKA

Güneş el edince camdan, düşüncelerim sürükleyiverdiler güzel, bahar kokan bir Pazar günü sevdiğim bir kızın iş yerine, insan sevdiklerinle beraber olunca da zaman insafsızdır, durmaz ki yerinde.
Benim kalkma zamanım gelse de canım kalkmak istemiyordu."Birer cay daha iştik ve gözüm kaçıverdi arkadaşımın kolunda ki "marteniçka" ya.
Kırmızı beyaz renklerden ibaret olan kol bağını mavi boncuklar süslüyordu.
Bu ne kız dedim, daha mart gelmeden takmışsın marteniçkanı? Yoksa memlekete mi gittin? Sözüme gülümsemeyle cevap veren arkadaşım bileğini uzatarak, Almanya 'dan dan misafirlerim var, onlar getirdi dedi.
Bizim buralarda pek bilinmese de, geçen yıl köşemde kısaca marteniçkadan söz edişim çok ilgi gördüğü için biraz araştırma yaptım marteniçka hakkında bildiklerim den daha fazlasını aktarabilmek için.
Avrupa da kullanıyor ama ana vatanı Balkanlar, daha şubat ayının 15 inde mağazalar rengârenk marteniçka larla dolup taşar. Kimisi bileğine, kimisi göğsüne, kimisi de kolye olarak kullanılır. Erkek, kadın veya çocuk ayrımı yapılmaz herkes sevdiğine, eşe dosta, hısım akrabaya, arkadaşlarına, komşularına varınca 1 Martta marteniçka takar. Uzaklarda olanlara bile daha bir hafta on gün öncesinden postane yollarıyla yollanır. Şubat sonundan mart birine kadar postaneler bir bayram zamanı kadar yüklüdür.
Marteniçkanın renklerine gelince sadece beyaz ve kırmızı renklerden ibaret olmasının anlamı, beyazın temiz, kırmızı rengin de sevgi ve sağlığa işaretidir.
1 MARTTA takılan marteniçka mart ayında ilk gördüğümüz çiçek açmış meyve veren ağaca bağlanır ve dilek tutulur.
Yılsonuna kadar bu dileğin gerçekleşmesi beklenir. Kimi bölgelerde ise kırlangıç veya leylek görünce marteniçka  bir taşın altına konur ve bir hafta sonra o taş altına bakılır, taş altında görülen canlıya göre kişiye geleceği söylenir ama bunu bilen kişiler yapar herkes değil.
Kimi araştırmacılara bakılırsa Bulgaristan da bu marteniçka olayı daha Osmanlı zamanına kadar uzanıyor.
Renklerin kırmızı ve beyaz renklerin sevgi ve temiz duyguların ötesinde Türk bayrağının renklerini taşımaktadır.
Tüm insanların ve insanlığın bu yıl dileklerinin beyaz ve kırmızı renklerde gerçekleşmesi dileklerimle.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol