Lüleburgaz’da “Üçüncü Çınartaltı Sohbetleri” düzenlendi

Lüleburgaz Belediyesi kültür ve sanatsal etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Üçüncü Çınartaltı Sohbetleri”  27 Eylül 2017 Çarşamba gerçekleştirildi. Yağmur nedeniyle Lüleburgaz Belediyesi Zemin Katı’nda düzenlenen programa konuşmacı olarak Leman Sam ve Nebil Özgentürk katıldı.

Celal Pir’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen Üçüncü Çınaraltı Sohbetleri’ne konuşan Leman Sam, her kentin bir kültürü olduğunu dikkat çekerken, o kültürün kaybolduğunu ifade etti.
‘Bir kentin atar damarları meydanlarıdır’
Sam yaptığı konuşmada, “Kültürün gelişmesinin ölmemesi için eğitim meselesi son derece önemli. Eğer eğitime değer verilmiyorsa kültür meselesi çok vahim olur. Ben babamın görevi dolayısıyla Anadolu’yu gezerken, sürekli topraktan bir şeyler toplardım. Bu benim oyunumdu. Bir kentin atar damarları meydanlardır. Ben İstanbulluyum ve çok dolaşmış bir insan olarak ülkemdeki meydanlara verilemeyen önemden dolayı çok çok üzgünüm. Hani isterim ki meydanlarda konserler verilsin, insanlar oraya gitsinler, sosyalleşsinler. Gittiğim yerlerde artık her şeyin birbirine benzediğini görüyorum ve bu beni üzüyor. Bunun geriye dönüşü olur mu biliyorum” dedi.
‘Umuda mola verilmez’
Leman Sam’ın ardından konuşan Nebil Özgentürk’te umut dolu sözleriyle dikkat çekmeyi başardı. Umuda mola verilmez diyen Özgentürk şöyle konuştu; “ Bizler, bu tür kent merkezlerinde böyle bir kültür etkinlikleri olduğunda koşa koşa gidiyoruz gerçekten. Özellikle Ege ve Trakya’da bu etkinlikler her zaman öne çıkmıştır. O yüzden çok teşekkür ediyoruz böyle etkinlikler gerçekleştiren Belediyelere, bizi davet ettikleri için. Ben 20 yıldır kültür belgeseli yapan biriyim. Ben, hep umut taşıyorum. Kültüre dair umutlarım var. evet rezil, kepaze durumlar yaşanıyor. Aklın alamayacağı kültürsüzlük yaşanıyor. Bakın, Türkiye’de tiyatro severlerin sayısının arttığını söyleyebilirim. Kitap satışlarının arttığını söyleyebilirim. Dünya’da 5 ayda 500 bin adet hiçbir zaman satmadı. İçinde kültür olan, edebiyat olan kitapların satışı yaygınlaşması gerçekten şaşırtacak derecede önemli bir olay. O yüzden umutla, mutsuzluk arasında gidip geldiğim noktada bu. Kitap günlerinde müthiş izdihamlar oluyor. “ Dedi. Saat 17.30’da başlayan program fotoğraf çekiminin ardından saat 20.00’de sonra erdi.



Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol