LoL Türkiye, Kırklareli'deydi

Dünyaca ünlü League of Legends MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) tarzı strateji oyununun Türkiye etkinlikleri ile Cumartesi günü ilimiz Eganet İnternet Kafe'de turnuvaları düzenlendi. League of Legends Türkiye Topluluk Koordinatörü Uğur Ülger ve Yaratıcı Servis Koordinatörü İrem Şanda'nın birlikte katıldıkları etkinlikler kapsamında 20 grup birbirleriyle mücadele için kolları sıvadı. Oldukça çekişmeli başlayan maçlar birbirinden renkli görüntülere sahne olurken etkinliğe yapılan yoğun katılım dikkat çekti

League of Legends Türkiye ekibinden Türkiye Topluluk Koordinatörü Uğur Ülger ve Yaratıcı Servis Koordinatörü İrem Şanda'nın katılımıyla Cumartesi günü ilimiz Eganet İnternet Kafe'de turnuva düzenlendi. Tamamen eğlence amaçlı düzenlenen turnuvaya 5'er kişiden oluşan 20 grup katıldı. Saat 11.00'de başlayan turnuva öğleden sonra saat 16.30'a kadar devam etti. Oyun meraklıları ve League of Legends'in kendi oyuncularının düzenlenen etkinliğe gösterdiği dikkat çekerken, gün içersinde düzenlenen gruplar arasında oldukça çekişmeli maçlar yapıldı.
"Bizim için oyuncuların mutlu olması çok önemli"
Düzenlenen maçlarla ilgili açıklama yapan League of Legends Türkiye Topluluk Koordinatörü Uğur Ülger, "Ben öncelikle kendimden bahsetmek istiyorum. League of Legends Türkiye'de şu anda Topluluk Koordinatörü görevindeyim. Aynı zamanda sunuculuk da yapıyorum, maçları anlatıyorum. League of Legends topluluğu arasında tanınıyorum. Bugün de burada hem Kırklarelili oyuncuların isteklerini öğrenmek için, hem onların oyun ile ilgili sıkıntıları varsa, geliştirilmesini istedikleri şeyler varsa bunları dinlemek için buraya geldik. Aynı zamanda eğlenme amaçlı bir Turnuva düzenliyoruz" dedi. Yapılan etkinliğe ilgiden memnun olduklarını ifade eden Ülger, "Katılım birçok ile göre iyi. Burası geldiğim 35. il bu sene Türkiye'de gezdiğim. Herhalde 100 - 150 kişi gelmiş durumda. Bu durumdan gayet mutluyuz. Bu yıl ben kendi oyun içerisinde kullandığım nick olan 'Glandal' nicki ile 'Glandal Yollarda' şeklinde bir program başladı. Riot Games dünyada en oyuncu odaklı olan bir firma olma yolunda adımlar atan bir firma. Biz de bu noktada sadece internet üzerinden ya da oyuncu destek ekiplerimiz üzerinden onların dertlerini dinlemek değil de, doğrudan onlarla bulundukları iller üzerinden görüşerek ve buluşarak oyunla ilgili neyin geliştirilmesini istiyorlar, nasıl bir hizmet istiyorlar, bunları öğrenmeye çalışıyoruz elimizden geldiğince. Onları dinlemeye çalışıyoruz çünkü bizim için onların mutlu olması çok önemli bir şey" açıklamasını yaptı.
Kırklareli'ne İstanbul'dan geldiklerini belirten Ülger, Kırklareli programının ardından Edirne'ye geçeceklerini, Pazar günü bu etkinliğin Edirne'de gerçekleşeceğini ve haftaya Türkiye'nin başka illerine yolculuklar yapacaklarını anlattı.
League of Legends Nedir?
Riot Games tarafından geliştirilen ve yayımlanan Oyun 27 Ekim 2009 yılında piyasaya çıkmıştır. Oyun Warcraft III haritası olan Defense of the Ancients örnek alınarak yapılmıştır. Oyunun baş tasarımcısı, Defense of the Ancients (DotA) haritasını tasarlayan Steve Feak'dir.
League of Legends Defense of the Ancients örnek alınarak geliştirilmiştir. DotA modundan farklı olarak oyunda "Kabiliyetler" ve "Rünler" sistemi vardır. Oyunda yeteneklere getirilen bir değişiklik DotA'dan farklı olarak kullandığımız şampiyonların yeteneklerine üzerimize aldığımız eşyaların katkılarını ekliyor. Yani edindiğiniz her eşya, sahip olduğunuz yeteneklere artı bir güç olarak ekleniyor. Bazı yetenekler edindiğimiz eşyalardan %50-%60 olarak etkilenirken, bazı yetenekler ise eşyanın direkt olarak katkısını alabiliyor.
Oyunda 110'dan fazla şampiyon bulunmaktadır ve belirli aralıklarla yeni şampiyonlar eklenmektedir. Her şampiyonun oyun kendi özgü dörder adet yeteneği bulunmaktadır. Bu yetenekleri ve şampiyonların özellikleri doğrultusunda şampiyona eşya alınarak şampiyon yapılandırılır. Şampiyonlar üç faklı şekilde yapılandırılırlar;
Saniye başına hasar
Saniye başına hasar (DPS - Damage Per Second) şampiyonlarının yapılandırılırken 5 özelliğin bazıları güçlendirilir. Bunlar fiziksel atak gücü (AD - Attack Damage) , kritik atak şansı (Critical Strike Chance), saldırı hızı (AS - Attack Speed), can çalma (Life Steal) ve rakibinin zırhını düşürme (Armor Penetration) dir. Neredeyse her DPS şampiyonda fiziksel atak gücü, saldırı hızı ve can çalma geliştirilir, diğer ikisi opsiyoneldir.
Saniye başına hasar şampiyonlarında amaç düşmana kısa sürede en fazla fiziksel hasarı vermektir. Bunun için karakterin fiziksel atak gücü arttırılır, ve saniyede daha fazla vuruş yapabilmesi içinde saldırı hızı arttırılır. DPS şampiyonlarının yapılandırılmalarında genellikle kritik hasarda kullanılır. Kritik hasar tek seferde rakibinize 2 katı güçte vuruş yapmanızı sağlar, rakibinize kritik vuruş yapabilmeniz için kritik atak şansınızı arttırmanız gerekmektedir. Rakibinize yaptığınız vuruşunuzun etkisi rakibinizin zırhına oranla azalır, bunun için rakibinin zırhını düşürme ile rakibin zırhı azaltılır. Yapılan bütün yapılandırma saldırı amaçlı olduğu için savaşlarda uzun süreli hayatta kalabilmesi için savaşlarda fazla hasar almayacağı yerlerde durur ve can çalma kullanarak azalan canını tekrar artırır. Can çalma yaptığınız vuruşun belli bir kısmının sizin can puanınıza eklenmesini sağlar.
Yetenek gücü
Yetenek gücü (AP - Ability Power) yapılandırılmasında 5 özelliğin bazıları güçlendirilir. Bunlar yetenek gücü, büyü puanı (Mana), yetenek süresi azaltma (Cooldown Reduction), can çekme (Spell Vamp) ve rakibin büyüye dayanıklılığını düşürme (Magic Penetration). Her AP şampiyonda Yetenek gücü geliştirilir, diğerleri opsiyoneldir ancak çoğu zaman AP şampiyonlarının 4 özelliği de geliştirilir.
Yetenek gücü şampiyonlarında amaç şampiyonun yeteneklerinin vuruş gücünü maksimuma çıkartmaktır. Yeteneklerin hasarının artması için karakterin "yetenek gücü" arttırılır. Şampiyonlar (birkaçı hariç) yeteneklerini kullanmaları için "büyü puanı"na ihtiyaç duyarlar, hasarlarını yetenekleriyle verdikleri için diğer şampiyonlara oranla daha çok yetenek kullanırlar bunun için ekstradan "büyü puan"ına ihtiyaç duyarlar ayrıca azalan "büyü puan"larını arttırmak içinse "büyü puanı yenileme"lerini (Mana Regen) arttırabilirler. Her yetenek kullanıldıktan sonra tekrar kullanabilmek için belli bir süre beklemek zorundalar, bu bekleme süresini azaltmak içinse "yetenek süresini azaltma"ları gerekmektedir. AP şampiyonlarının verdikleri hasar rakibin "büyüye dayanıklılığına"(Magic Resist) oranla azalır, bunun içinde büyüye dayanıklılığını düşürme ile hasarlarını arttırabilirler. Genellikle AP şampiyonlarının canları az olmaktadır, DPS şampiyonları gibi canlarını arttırmak için can çekme (Spell Vamp) kullanırlar, bu sayede savaşlarda daha uzun süre ayakta kalabilirler.
Tank
Tank şampiyonlarının yetenekleri de karakter özellikleri de defansiftir ve yapılandırmalarında 5 temel özelliklerini güçlendirirler. Bunlar can (HP - Hit Point veya Health), zırh (Armor), "büyüye dayanıklılık" (Magic Resist), "can yenilme" (Health Regen) ve alan etkisi (Aura). Her tank şampiyon canını arttırır, karşı tarafın saldırı durumuna göre zırh ve büyüye dayanıklılıklarını arttırırlar, bazı tanklar opsiyonel olarak can yenilenmelerini ve alan etkilerini arttırırlar.
Tankların esas amacı rakip takımın saldırılarını üzerine çekerek takım arkadaşlarının hasar görmelerini engeller. Tankların savaşta uzun süre ayakta kalabilmeleri için canlarını kesinlikle arttırırlar, daha sonra karşı tarafın durumuna göre defanslarını geliştirirler. Rakibin DPSlerine göre zırh, APlerine göre büyüye dayanıklılığı arttırılır. Daha sonra isteğe bağlı olarak can yenileme alırlar. Tanklar yapılandırmaları sırasında alan etkilerini de kullanırlar. Savaşın tam ortasında yer alacakları için aldıkları alan etkileri defansif veya ofansif olabilir. Defansif alan etkileriyle kendi takımının saldırı hızı, hareket hızı veya zırhı gibi çeşitli özelliklerini arttırabilir, ofansif alan etkileriyle karşı takıma alan hasarı verebilir veya saldırı hızı, büyüye dayanıklılığı gibi özelliklerini azaltabilir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol