Lavanta Günleri Kırklareli’nde renkli görüntülere sahne oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kırklareli Valiliği ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde bu yıl ilk kez ilimizde 1. Kırklareli Lavanta Günleri düzenlendi. Cuma günü saat 14:00’te başlayan etkinlik 3 gün boyunca devam etti. İstasyon Caddesi ve Demircihalil Köylerinde gerçekleşen programda; fotoğraf sergisi, seramik atölyesi ve tanıtım etkinliği, ilk lavanta hasadı, sergi ve konser gibi etkinlikler yapıldı. 

Bu yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kırklareli Valiliği ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde ilk kez düzenlenen 1. Kırklareli Lavanta Günleri 3 gün sürdü. Program Cuma günü İstasyon Caddesi’nde saat 14:00’te başladı. Lavanta tarla görselleri sergisi ile start alan etkinlik Kırklareli Valisi Osman Bilgin’in standları gezmesiyle devam etti. Sonrasında bir konuşma gerçekleştiren Vali Bilgin, “Bu güzel günde sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Hepiniz 1.Kırklareli Lavanta Günlerine hoş geldiniz diyorum. Lavanta hakikaten ilimize çok yakıştı. Lavantanın özellikle Fransa öyküsü var ardından Bulgaristan öyküsü var ama son yıllardır ülkemizde başta Isparta olmak üzere bir öykü yazılıyor. Bu öykünün şimdiki durağı da ilimiz. İlimizdeki sürece bakıldığında özellikle 3 yıldır hem lavantanın ilimizde yaygınlaşması, gelir kaynağı olması ve bir turizm destinasyonu olarak bir alan oluşturması açısından İl Özel İdaresi üzerinden destekler sağlıyoruz. Tarım ve Orman Müdürlüğü işleyişi koordine ediyor. Çok güzel sonuçlar elde ettik ama ben önemli olan emeğin üreticilerin emeği olduğunu düşünüyorum. Kim olduğu fark etmiyor il merkezinde ilçelerde beldelerde köylerdeki arkadaşlarımızın emeği olduğunu düşünüyorum. Bu konuda tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Tüm lavanta üreten arkadaşlar bir araya geliyorlar, kooperatif oluşturarak birlikte olmanın önemini gösteriyorlar. Ayrıca Müsellim köyünü Lavanta köyü yapıyoruz. Burada nasıl ki Isparta’ya gittiğinizde lavantanın kokusunu, rengini, dokusunu hissediyorsanız, burada da Müsellim köyünde aynı şekilde hissedeceksiniz.” ifadelerine yer verdi. Ardından cumartesi günü Demircihalil Köyü’nde resmi açılış töreni yapıldı, açılış konuşmaları gerçekleştirildi. Sonrasında standlar gezildi. Devamında; fotoğraf sergisi, seramik atölyesi ve tanıtım etkinliği, ilk lavanta hasadı, sergi ve konser gibi etkinlikler düzenlendi. Etkinliklere Kırklareli halkı yoğun ilgi gösterdi. İlimizde lavanta ekiminin 1.270 dekar alana ulaştığını vurgulayan Müdür Aksoy, “2017 yılında 30 dekar alanda ekilişi bulunan lavanta ekilişi bugün ilimizde 1.270 dekar alana ulaşmış olup, bu alan giderek artış göstermektedir. Ekiliş alanının artması ile birlikte üreticilerimizin birlikte hareket etmeleri ihtiyacı doğmuş, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü katkıları ile 3 Nisan tarihinde kooperatif kurulmasının ilk adımları atılmış ve 8 Haziran tarihinde S.S Tıbbi Aromatik Bitkiler Üretim ve İşletme Kooperatifi kurularak faaliyetine başlamıştır.” dedi.
Kırklareli Valisi Osman Bilgin, TRAKYA Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, AK Parti Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, lavanta üreticileri ve vatandaşlar 1. Kırklareli Lavanta Günlerine katılım sağladı. (S.Ünver)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol