“Lavanta Ekimi ve Sanayiye Katkıları” konulu toplantı gerçekleşti

“Lavanta ekimi ve Sanayiye Katkıları” konulu Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nda bilgilendirme toplantısı gerçekleşti. 25 Ekim Salı günü gerçekleşen toplantıda Kırklareli ve Edirne’de de lavanta ekimi yapılabileceği ifade edildi

Lavanta ekimi ve sanayiye katkıları ile ilgili Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nda bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Yönetim kurulu başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş ve Oda üyelerinin katıldığı toplantıda, Bulgaristan’da büyük miktarda üretiminin yapıldığı ve Bulgaristan’dan getirilen fidelerin Trakya’nın Silivri bölgesinde lavanta üretiminin yapıldığı bilgileri verildi. Kırklareli ve Edirne bölgesinde de lavanta ekiminin yapılabileceği ifade edildi.
Toplantıda Lavantanın ortalama 10 yıllık bir ekonomik ömrünün olduğu, Maksimum verime 2 ve 3’üncü yılından sonra ulaştığı ve dekarından da 4 ile 12 litre arasında bir yağ verimi söz konusu olduğu ifade edildi.
Ortalama 8 litre bir yağ elde edildiği ve Lavanta yağının litre fiyatının Bulgaristan’da 80-100 avro arasında alıcı bulduğundan dolayı oldukça karlı bir ürün olduğu bilgisi verildi. Lavantanın kullanım alanları olarak;
Kozmetik ve parfüm sanayinin yanı sıra, ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici olarak da aromaterapide kullanılan lavanta, çay şeklinde de tüketilebildiği ve toprak yönünden çok seçici olmayan lavanta bitkisinin araştırmalara göre, kuru ve kalkerli topraklarda iyi yetiştiği, soğuğa ve sıcağa karşı dayanıklı bitki olduğu bilgileri verildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol