"Laik, bilimsel eğitim istiyoruz"

Kırklareli Emek ve Demokrasi Platformu, 20 Aralık 2023 Çarşamba Günü Dingiloğlu Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirerek, “Laik, bilimsel eğitim istiyoruz!” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli İl Başkanı Bora Terzi, CHP Kırklareli Merkez İlçe Başkanı Cevahir Can Yarım, CHP Kırklareli Belediye Başkan Aday Adayı Serdar Türker, Çağdaş Yaşam Destekleme Derneği (ÇYDD) Kırklareli Şube Başkanı Birsen Meriç Türkoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Dr. Erol Özkan katılan isimler arasında yer aldı.
Basın açıklamasına katılanlar “Bilimsel eğitim istiyoruz”, “ÇEDES’e hayır” pankartları taşıdı.
Kırklareli’nde ÇEDES projesi ile ilişkilendirilerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 158 okula manevi danışman atanmasına tepki gösteren Kırklareli Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklaması gerçekleştiren Eğitim Sen Kırklareli Şubesi Okan Balcı, “Kırklareli’nde ÇEDES projesi ile ilişkilendirilerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 158 okula manevi danışman adı altında Müftülük personeli görevlendirildi. İzmir ve Eskişehir’in ardından oransal olarak daha da yüksek sayıda görevlendirme yapılmış oldu.
Bu görevlendirmelerin ardından en başta veliler olmak üzere Kırklareli kamuoyu neden sorusunu ısrarla sormaya devam etti. Bizler de bunu hep birlikte Kırklareli Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yetkililere soruyoruz, neden?  Şüphesiz yapılan bu görevlendirme eğitimin kendi ihtiyaçlarından kaynaklı değildi.
Eğer mesele rehberlik faaliyeti yapmaksa okullarda bu hizmeti yerine getirmek için Rehber öğretmenler yok muydu? Sayı yetersiz ise ataması yapılmayan binlerce öğretmen yok muydu?
Kırklareli’nde okulların yükü okul aile birliklerine yıkılmışken, temizlik, beslenme, devamsızlık, okullar arası eşitsizlikler vb. sorunlar varken bodrumda, kalorifer dairesinde ders yapmaya çalışan öğrenciler ve öğretmenler varken eğitim alanın da başka sorun yoktu da bir tek eğitimci olmayanların mevzuata aykırı biçimde okullara görevlendirilmesi mi kalmıştı?” sözlerini ifade etti.
“Veliler de dahil oldu”
Başkan Balcı, sürece velilerin de katıldığının altını çizerek şu ifadeleri dile getirdi;
“Kırklareli kamuoyu ve veliler demokratik yöntemlerle bu sürece müdahil oldu. Emek ve Demokrasi Platformu’nun yürüttüğü süreçle eğitim alanında her istenilenin yapılamayacağını ve okulların kamusal alanlar olduğu gerçeği bunu unutanlara hatırlatılmış oldu. Çocuklarımızın eğitim hakkına sahip çıkan başta veliler olmak üzere tüm kesimlere teşekkür ederiz. Birlikte söz söylemenin birlikte mücadelenin gereğini yerine getirmiş oldular. Demokrasinin gereği bu yan yana gelişler son derece önemlidir. Çünkü eğitim hakkı ve laik eğitim talebinin zorunluluk olduğu dönemlerden de geçiyoruz.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 56. maddesine göre, “Eğitim ve öğretim hizmetinin, bu kanun hükümlerine göre Devlet adına yürütülmesinden, gözetim ve denetiminden Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur.”
 ÇEDES projesi, 1739 sayılı kanuna aykırı olarak eğitim hizmetinin yürütülmesini, gözetilmesini ve denetlenmesini Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile paylaşarak gözetim, yürütme ve denetim görevini ihlal etmektedir.
 MEB, böylece okulların çocuğun üstün yararı ve kamu yararına işlev görme niteliğini sekteye uğratmaktadır. Yine ÇEDES projesi, öğrencilerin hem okulda hem de okul dışı geçirdiği zamanları ele geçirerek okulu ve öğrencileri gerici referanslı eğitim anlayışı ile siyasallaştırmaktadır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol