LÜLEBURGAZ VE SARMISAKLI ÇİFTLİĞİ NOTLARI

08.04.2016 günü Lüleburgaz'daydım. İng. Bank. Md. Hemşerim SEZGİN YAVAŞOĞLU: " Lüleburgaz Belediye Bşk. Emin Halebak 2016 yılını kadın yılı ilan etmiştir. Yıl içinde sayısız etkinlik yapılıyor. Mart ayında Dünya Tiyatrolar Günü etkinliği yapıldı."dedi. "8 Nisan 1357 tarihi Lüleburgaz'ın Zaptının 659. yıldönümüdür." Yazısını çok değerli arkadaşım BAHRİ BERBEROĞLU Hürfikir Gazetesi'nde yazmış. Yerel araştırmacıların tarihimizi araştırma yazıları güzel oluyor. Lüleburgaz Belediyesi İtfaiye Md. emekli YALÇIN EKŞİLER Sarmısaklı Çiftliği'nde doğmuş.
YALÇIN EKŞİLER: "Kadınlar bizim baş tacımızdır. Bizleri ayakta tutan onlardır. Benim babam Sarmısaklı Çiftliği'nde kırk bir yıl çalışıp hizmet etti. Ben orada doğdum. Pancar tohumu üretme çiftliği idi. Hayvancılık ve tarım vardı. Sarmısaklı Çiftliği özelleştirildi. Ziya Organik Tarım oldu. Ergene nehri kıyısında ailece piknik yapardık. Balıklar tutulup pişirilirdi. Eşimin babası da oradan emeklidir. Eşimle oradan tanışırız.
Basketbol, Voleybol, Futbol sahaları vardı. Yazlık ve kışlık sinema salonları vardı. Cennet gibi bir yerdi. Masa tenisi de oynanırdı. 1957 doğumluyum.
Modern bir yaşam vardı. Çocuk parkı bulunuyordu. Lojmanlar duruyor. İnsanlar yok. Bahçelerde organik tarım yapılıyor.
Çiftlikte sürekli kalan hemşire vardı. Doktor haftada iki gün gelirdi.
Kırıkköy'den, Düğüncübaşı'ndan, Taşlı'dan, Ayvalı'dan gelen köylüler tarlada çalışan tarım işçileriydi. Her şey insan gücüyle oluyordu. Gündöndü tekleme, pancar çıkarma gibi. Sebze ve meyve bahçeleri vardı. Çalışan işçilere kendi fırınında tayin ekmek çıkardı. Çiftlikte memur ve işçiler için lokanta vardı" dedi. Lüleburgaz Türkgeldi Çitliği'ne oraya yakın bir köy dönüşü uğramıştım. Atatürk'ün Milli sanayi, milli ekonomi, milli tarım politikasının uygulamaları tarihin altın sayfalarında kaldı. Savaşlardan yorgun çıkmış bir halkın ayağa kaldırılması kolay olmuyor. Milli tarihini bilmeyen bir toplumun yozlaşması kolaydır. Atatürkçü Düşünce Sistemi toplumun her alanda gelişmesini sağlamak için gerçekçi milli politikaları hayata geçirmektir.
Osmanlı devletinin yıkılışı 1699 Karlofça Barışında toprak kaybetmesiyle başlar. Emperyalist batı dört yüz, beş yüz yıl Latin Amerika'yı, Hindistan'ı, Çin'i, Afrika'yı, Osmanlı'yı parçalayıp işgal ederek büyük sömürge imparatorlukları kurmuştur.
Batının Ticaret Sanayi burjuvası zenginleşmiştir. 1789 Fransız İhtilali'nden sonra da milliyetçilik, cumhuriyet, insan hakları, demokrasi kavramları önce Avrupa'da başlamıştır. Bu hareket Avrupa'dan sonra dünyaya yayılmıştır. 23 Nisan 1920 günü Ankara'da TBMM açılmıştır. TBMM Hükümeti Meclis Başkanı Mustafa Kemal'dir. Büyük bir İstiklal savaşı verilerek yeni Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.
Egemenlik Ulusundur… 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ulusumuza Kutlu Olsun. Onurlu bir milletin fedakâr çocuklarıyız.
Lüleburgazlı Yalçın Ekşiler arkadaşımın ARSEMİA çiğköfte, tavuk döner dükkânına Lüleburgaz'a geldiğimde uğrarım. Sohbeti güzel, neşeli insanları severim. Her milletin tarihsel hikâyeleri vardır. Milletlerin yükselişinde iyi kalpli, ulusunu seven, uygarlığın izinden giden önderlerin katkısı mutlaka olmuştur. Aya, uzaya çıkan insanoğlu savaşlar içinde kahrolmadan yaşaması için dünya liderlerinin sevgi adımları atmaları gerekmektedir. "Böl parçala yut" politikası ile ulusları parçalama, kardeş kavgası çıkarma oyunları Irakta, Suriye'de olduğu gibi insanları perişan etmiştir. Süper güçler insanlığı, sevgiye çağırsınlar… aynı Yunus Emre'ler gibi Atatürk gibi ne güzel olur.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol