Kütüphanede sürpriz “ney dinletisi”

Kırklareli Halk Kütüphanesi’nde yapılan sosyal deney kütüphane sakinlerinin yüzünü güldürdü. Kütüphanede kitabına dalmış okuyucular ve test çözen öğrenciler, Müzisyen Hakan Konyar’ın sürpriz bir şekilde ney çalmasıyla irkildi. Sessizliğin birden yerini müziğe bırakmasıyla baştan şaşıran öğrenciler daha sonra müziğin keyfine kendilerini bıraktılar.

Son dönemde yaptıkları kültürel etkinlikler ile her kesimden insanı Kırklareli Halk Kütüphanesine çekmeyi hedefleyen kurumdan müzik dolu bir sürpriz geldi. Planlanan etkinlik gün ortasında test çözmeye dalmış veya kitabının en heyecanlı yerinde olan okuyucuların şaşırmasına neden olsa da bir süre sonra hayat normal akışına bu defa müzik dinletisiyle döndü.
Okuyucuların genel olarak çok olumlu karşıladığı ney dinletisini Kırklareli’nin tanınmış Müzisyenlerinden Hakan Konyar gerçekleştirdi. Dinleti öncesi muhabirlerimizle görüşlerini paylaşan Konyar, umarız ki beğenilir diye görüş bildirdi. Konyar’ın beklentisi dinleti sonrası alkışlarla karşılık buldu.
Kütüphanede telefonlarına sarılan kütüphane sakinleri, telefonlarının video özelliği ile bu anı ölümsüzleştirdi. Farkındalık yaratma amacıyla böyle bir etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Müdür Ünal, amaçlarının Kırklareli’nde kütüphaneye yeni okuyucular kazandırmak olduğunu belirtti.
Dinleti sonrası görüşlerini sorduğumuz kütüphane üyeleri; genel olarak böyle bir durumun çok güzel bir sürpriz olduğu görüşünde birleştiler. Gün ortasında sıkıntı ve stres ile test çözdüklerini ifade eden öğrenciler; ney dinletisinin ruh hallerine çok iyi geldiğini, bu tür sürprizleri daha sık görmek istediklerini ifade ettiler.
Dinletiden önce ilk defa böyle bir performans gerçekleştirdiğini ifade eden Hakan Konyar, birçok ortamda performans gerçekleştirmesine rağmen en sessiz ve en tedirgin edicilerden birini gerçekleştireceğini ifade etti. Kitabını alarak kütüphanenin salonun ortalarına doğru geçen Konyar, son hazırlıklarından sonra neyini üfleyerek kütüphanenin sessizliğine müzik arası verdi.
Konu hakkında görüşlerini sorduğumuz Kırklareli İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ali Osman Ünal; ‘’Öğrencilerin o yoğun ders tempolarından biraz olsun arınmalarını, müzik sayesinde biraz da olsun rahatlamalarını istedik. Daha önce İstanbul Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nde buna benzer bir etkinlik yapılmıştı. Sanırım bu ikincisi. Kırklareli’nde de ilk defa yapıldı.
Öğrencilerimiz stresli süreçlerden geçiyor. Sınavlara girip çıkıyor, onları bir nebze de olsun dinlendirmek ve kısa bir teneffüs imkanı sağlamak istedik. Ney zaten çok dinlendirici bir enstrüman. Aklımızda sürekli olan bir projeydi ancak bir türlü eyleme geçirememiştik. Aslında halk kütüphanelerini kitap alıp verilen yerler olarak düşünmüyoruz. Eğitimin 3.mekanı kütüphaneler ve insanların sosyalleşme alanı olarak görüyoruz. Bu nedenle kütüphanelerde bu tip etkinliklerin yapılması gerektiğini düşünüyoruz’’ ifadelerini kullandı.
Öğrenciler
müzikle mutlu oldu
Ney ile kütüphane sakinlerine mini bir müzik dinletisi sunan Müzisyen Hakan Konyar; ‘’ Açıkçası bu projeye aniden karar verdik. Öğrencileri biraz olsun gevşetmek ve günlük hayatlarının, sınavlarının, derslerinin stresinden uzaklaştırmak istedik. Bir kişinin bile dikkatini dağıtmadı bu yaptığımız etkinlik aksine, öğrencilerle konuşma fırsatım oldu. Hepsi de mutlu olduklarını söyledi.
“Enstrüman çalmayı öğretmek istiyorum’’
Ben müzik insanları arttıkça mutlu oluyorum. Burada ki amaçlarımdan bir tanesi de müziği seven, bir enstrümanı çalmaya heves eden insanlar olması. Ben aynı zamanda da o öğrencilerden uygun bir bulabilirsek enstrüman çalmayı öğretmek istiyorum. Ben birçok enstrüman çalıyorum ve hepsinde de öğreticilik seviyesindeyim. Hatta bir dönem Halk Merkezi’de usta öğreticilik yaptım.
“En başta çekindiğimi söyleyebilirim’’
Burada çalmak bana değişik duygular hissettirdi. En başta çekindiğimi söyleyebilirim. Eğer birisi bana doğru “Ne yapıyorsun sen?” der gibi baksa ciddi anlamda incinirdim. Hatta böyle bir şeyin yapılması uygun olmaz diye de düşündüğüm oldu. Biraz da bu yüzden kısa tuttum. Çünkü ben normalde bu kadar kısa sürede çalmayı bırakmaya alışık değilim. Ama güzel bir duygu olduğunu söyleyebilirim’’ şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol