Kursiyerler sertifikalarını aldı

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası, Habitat Derneği ve Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında gerçekleştirilen protokol sonrası hayata geçen “Kadın İçin Teknoloji” ve “Yarını Kodlayanlar” eğitim programlarının sertifika töreni gerçekleştirildi. Programlarda kadın ve çocuklardan oluşan 78 kursiyere sertifikaları takdim edildi.

16 Ağustos Perşembe gerçekleştirilen sertifika törenine Kırklareli Valisi Osman Bilgin, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kırklareli TSO Başkanı Soner Ilık, Kırklareli Borsası Başkanı Turhan Altıntel, AK Parti Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Cahit Akın, kurum kuruluş müdürleri ve siyasi parti temsilcileri katılım gösterdi.
“Eylül ayıyla birlikte yeni kitlelere yönelik eğitim ve programlarımıza hız kazandıracağız”
Programda konuşma yapan Kırklareli TSO Başkanı Soner Ilık, “Bu projede beraber çalıştığımız paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Hedefimiz insanımızın bilgiye ulaşımını kolaylaştırmak. Teknolojiyi sadece tüketen değil üreten bireyler olmasını da desteklemek ve girişimcilik konusunda kapasitelerini arttırarak, kendi işlerini oluşturmalarını yardımcı olmaktır. Yaz döneminde yaptığımız eğitimleri bir başlangıcı olarak görüyorum. Eylül ayıyla birlikte yeni kitlelere yönelik eğitim ve programlarımıza hız kazandıracağımızı buradan sizlere duyuruyorum” şeklinde konuştu.Destek olan herkese teşekkür eden Başkan Ilık, “İlk eğitimlerimizi oluştururken desteklerini esirgemeyen Kadın Girişimciler Kuruluna, Teknosa’ya, Habitat Derneğine, Vodafone Vakfına, gönüllü eğitmenimiz Ezgi Güler Hanıma ve Buğra Namdar’a, bize kapılarını açan Pınarhisar ve Kırklareli Halk Eğitim Merkezi’ne, Kaynarca Kütüphanesi yetkililerine, Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker’e, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze buradan teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.Soner Ilık’ın konuşmalarının ardından Habitat Derneği Bilişim Programları Direktörü ve Teknosa Kurumsal İletişim Yönetici Yardımcısı Billur Deneç Kayan konuşmalarını gerçekleştirdi.
“Kodlamanın ne olduğu konusunda
algılamakta belki biraz geciktik”
Konuşmalarını yapmak için kürsüye gelen AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, yazılım ve teknoloji, konusuna değer veren kamu kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. “Yazılımın, kodlamanın ne olduğu konusunda algılamakta belki biraz geciktik. Telefonu yalnızca bir iletişim aracı, bilgisayarı ilk etapta daktilonun gelişmiş bir uygulaması gibi algıladık. Ancak içerisindeki aklı işlemcilerin gücünü, verileri işlemedeki sağladığı karar destek sistemlerini Türkiye kavramakta biraz geç kaldı. Rahmetli Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız Turgut Özal, iletişim, teknoloji ve bilişim algısı kendisinin vizyonu ile gündeme gelmişti. Bizlerin lise yıllarımızdan üniversite yıllarına geçtiğimiz dönemlerde bilgisayarla yazmak, daktiloyu bir kenara bırakarak daktilo memurlarının yerine bilgisayar memurları almakla başladı” diye konuştu.
“Farkındalığa ihtiyacımız olduğu bir
gerçek”
Yazılım konusunda farkındalığa sahip olunması gerektiği dile getiren Milletvekili Minsolmaz, “Bununla beraber başlayan süreçte yazılım öne çıktı. İlk önce bir alet olarak kullanmaya başladık sonra yazılımın ne olduğunu anladık. Her alanda kullanmaya başladık. Tıpta, mühendislikte,belediyecilikte, kamu yönetiminde
bilişimin ne kadar önemli olduğunu, programcılığın ne olduğunu anladık.Artık kurumlarda bu konunun farkında ama bunu tabana yaymak çok önemli. Çünkü vatandaşların telefonu ve bilgisayarı sadece sosyal medya alanında kullanmasının ötesinde bu bilgi çağında etkin olarak nerelerde kullanabileceğimiz konusunda net olarak bir farkındalığa ihtiyacımız olduğu bir gerçek” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’nin yazılım ve bilişim
teknolojisini ıskalama lüksü yok”
Kendisin de bir mühendis olduğunun altını çizerek konunun önemini öğrencilik yıllarından verdiği örnekler ile pekiştirdi. Yazılımın savunma sanayinde çok önemli olduğunu belirten Minsolmaz, konunun ulusal güvenlik açısından eğitim açısından ve ülkenin gelişimi açısından Türkiye’nin yazılım ve bilişim teknolojisini ıskalama lüksü olmadığından bahsetti. “Türkiye olarak bu konuda birçok önemli üniversitemiz var. Bunlardan bir tanesi de Kırklareli Üniversitesi. Teknoparkı da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylaması ile üniversitemize kazandırıldı. Ancak sosyal sorumluluk projesi konusunda firmaların da bu konulara özen göstermesi gerek” diyen Minsolmaz projede yararı dokunan kurumlara teşekkür etti.
“Hükümet olarak ciddi bir dijital reform yapacağız”
Kadınların da böyle bir projeye katılarak özveri göstermelerinden ötürü kendilerine teşekkür eden Minsolmaz, yazılım ve bilişim sistemlerinin yararlarından bahsetti. Dünyaya göre teknolojiyi yüzeysel kullandığımızı vurgulayan Minsolmaz, yapılan farkındalık eğitimlerinin bu yüzeyselliliği atlatmak adına önemli olduğunu ifade etti. Hükümet olarak ciddi bir dijital reform yapacaklarını kaydeden Minsolmaz, bu teknolojilerin öğretilmesinin ve kavranılmasının önemli olduğunu söyleyerek, ileriki evrelerde ciddi atılımların yapılacağını söyledi.
“Gençlerimiz bilgisayar ve telefonla sadece oyun oynamasınlar, o oyunları kendileri yapsınlar”
Kürsüye konuşmasını yapmak üzere son gelen isim Vali Osman Bilgin geldi. Dünyanın çok hızlı değiştiğini ifade eden Vali Osman Bilgin, “Bizlerin çocukluklarında ve 1900’lü yılları göze aldığımızda son 100 yıldaki gelişmeler dünyanın kendinden önceki gelişmelerin belki 10 katı kadar gelişim söz konusu.Son yıllarda dünyaya sektörel bazda baktığımızda sektörleri topluyorsunuz bilişim sektörünün gücünü elde edemiyor. Steve Jobs bir akıllı telefon icat ediyor. Bugün bir firma 1 trilyon doların üstünde değer yapıyor. Bu miktar 13 dünya ekonomisi haricinde 202 ülkenin hepsinden daha büyük ekonomiye sahip oluyor. Dolayısıyla bilişim çok önemli, bilişimi yakalayamazsak, değer vermezsek, çocuklarımıza öğretmezsek bu yarışta sanayi devriminde olduğu gibi geri kalırız. Son dönemlerde yaptığımız atılımlarla beraber hem savunma sanayinde hem bilişim sanayinde yazılımlarla ilgili çalışmalar yaparak gelişmiş milletler seviyesini yakalama konusunda çaba sarf ediyorsak gençlerimizi bu konuda yetiştirmeliyiz. Gençlerimiz bilgisayar ve telefonla sadece oyun oynamasınlar, o oyunları kendileri yapsınlar, yazılım üretsinler. Biz de dünyaya bu yazılımları satalım” dedi.“Bölge insanı çok zeki insanlar bizim bu konuda hiçbir eksiğimiz yok”Dünyanın gelişmiş ülkelerinin teknolojiye büyük önem verdiğini belirten Vali Bilgin, “Türkiye’nin herhangi bir yerindeki çocuklar o yazılımları üreten ülkelerdeki çocuklardan daha az zeki değil. Bölge insanı çok zeki insanlar bizim bu konuda hiçbir eksiğimiz yok. Önemli olan ilgi ve bizim onlara yol göstermemiz. Kodlama dünyanın gelişmiş ülkelerinde zorunlu ders haline getirildi. 2012 yılında Obama kodlama ile ilgili bir programında bir saat konuşma yaptı. Bu konuyu şöyle görüyoruz ki dünyayı yöneten ülkeler bunu zorunlu ders yapıyorsa, bizim onları yakalamak ve geçmek için bu konuya önem vermeliyiz” sözlerini sarf etti.
“Ben bir erkek olarak bu konuda kadınları daha çok önemsiyorum”
Vali Bilgin, “Kadınlarımız ve çocuklarımıza bu projeye katıldıkları için teşekkür ediyorum. Ben bir erkek olarak bu konuda kadınları daha çok önemsiyorum. Kadınlar toplumu yönlendiren, topluma şekil veren, çocuklarımızı eğiten anneler ve dolayısıyla; kadın erkek demeden onları yetiştiren kadınlarımız bizim için çok önemli. Onların bu konuda farkındalığını oluşturmak bizlerin de farkındalığını oluşturuyor” ifadelerini kullanarak sözlerine son verdi.Konuşmaların ardından sıra kurslarda eğitim gören kursiyerlere sertifikalarını vermeye geldi. Öğrenciler sertifikalarını Kırklareli Valisi Osman Bilgin, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık ve Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Cahit Akın’ın elinden aldılar.Tören toplu fotoğraf çekimi ve ardından gerçekleştirilen kokteyl ile sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol