Kurbanlık Pazarı ne durumda, fiyatlar nasıl?

Kurbanlıklar Kırklareli’ne gelmeye başladı; Kurbanlık Pazarı ne durumda, fiyatlar nasıl?

Kırklareli’nde bu yıl da Kurbanlık Pazarı Süpürgeciler Sitesi’ndeki yerinde olacak. Bayram yaklaşırken, kurbanlıklar da pazardaki yerini almaya başladı. Peki kurbanlık fiyatları nasıl? Kurbanlık satışlarında son durum ne?

Kırklareli’de kurbanlıklar yavaş yavaş pazardaki yerini alırken, hayvan yetiştiricilerine son durumu sorduk. Kurbanlık Pazarı’nda fiyatlar bu sene yüzleri güldürecek mi yoksa el mi yakacak? Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? Kurbanlık nasıl seçilir?

 “Tarım İl Müdürlüğü kayıtlı…”

Trakya’nın ari bölge olmasından dolayı kurbanlık alacakların kesinlikle Tarım İl Müdürlüğü kayıtlı hayvanları alması gerektiğini ifade eden Fevzi Aydoğan, gerekli denetimlerin de yapıldığını dile getirerek “Hayvanlarımız Kırklareli Yoğuntaş Köyü’nden gelmekte. Tarım İl Müdürlüğü kayıtlı. Doğumundan belirli bir evreye kadar, 6 aya kadar anne sütü emiyorlar. 6 aydan sonra anneden ayrılıp merada otlatıyoruz. Bugüne de otlatarak getiriyoruz. Besi anlamında arpa, buğday, fenni yem destekli besliyoruz” sözlerini ifade etti.

“Tırnak ve boynuzlar eksik olmasın”

Kurbanlık seçerken hastalık olup olmadığına ve hayvanın genel görünüşünün iyi olması gerektiğine de bakılması gerektiğinin altını çizen Aydoğan, “Kurban alıcılarının dikkat edeceği hususlar; yaralı ve sakat olmaması, tırnak ve boynuzda eksik olmaması. Toplum arasında çıban denilen bir durum var, çıbanlı hayvanları almasınlar” dedi.

“Merada otlatıyoruz”

Kurbanlık hayvanlarda Trakya’nın farkının olduğunu ifade eden Aydoğan, Trakya meralarında otlayan hayvanların etinin lezzetine de değinerek “Doğumundan belirli bir evreye kadar, 6 aya kadar anne sütü emiyorlar. 6 aydan sonra anneden ayrılıp merada otlatıyoruz. Bugüne de otlatarak getiriyoruz” sözlerini ifade etti.

“Kurbanlıklarda fiyatlar nasıl?”

Kurbanlık Pazarı’nda küçükbaş hayvanlarını satmak için getiren Aydoğan, fiyatlar nasıl sorusuna da kurbanlık seçiminde göz ardı edilmemesi gereken bilgileri de ifade ederek “Kapalı besi yapılan hayvanlara dikkat edilirse, boynuz dipleri kırmızı olanlar yağsızdır, sarı olanlar yağlıdır. Ortalama fiyatlar 1.000 TL ile 1.300 TL arasında değişiyor” şeklinde cevapladı.

“Kapalı besicilik de var…”

Hayvan besicileri arasında kapalı besicilik yapanların da olduğunu ifade eden Aydoğan, “Kapalı besi yapılan hayvanlar, 40 – 50 gün sonra yağ oranı yükseliyor. Kapalı besi yapılan hayvanlara dikkat edilirse, boynuz dipleri kırmızı olanlar yağsızdır, sarı olanlar yağlıdır. Ticari olan arkadaşlar, Kırklareli’nde çok azdır. Alıp satanlar. Onlar daha çok İstanbul istikametinde çalışıyorlar. O arkadaşlar alıp bir süre baktıktan sonra satıyorlar. Bizde öyle değil, biz kilosu 20 TL civarı satışımızı gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Baba mesleğine döndüm”

Küçükbaş kurbanlıklarını getiren Fevzi Aydoğan, Yoğuntaş Köyü’nden geldiğini ifade ederek, “Anadan doğduğumdan beri, 53 yaşındayım kendimi bildim bileli hayvancılık ile uğraşıyorum. Resmi daireden emekli oldum. Baba mesleğine döndüm. Emekli olduğumuz gün çobansız kaldık. İş bana düştü, işin başına geçtim bende” sözlerini dile getirdi.

“Çoban sıkıntımız var”

Hayvan besicilerinin sıkıntılarını da dile getiren Aydoğan, “Çoban sıkıntımız var. Şehirdeki insanlar köye dönmek istemiyor. Gelinlerimiz, kızlarımız artık şehirde yaşamak istiyor, bu da çoban bulma konusunda önemli bir faktör. Fakat şehirdeki hayat daha zor. Köy yerinde bana 20 tane misafir gelsin 20 gün misafir ederim. Ama şehirde 3 kişiyi misafir edemezsiniz.

“Yem konusunda zorlanıyoruz”

Biz yemlerimizi 60 TL üzerinden alıp besliyoruz. O da peşin parayla. Eğer peşin parayla alamadıysak, bunların vade farkları var. Ticaret yapan arkadaşlar da bu konuda haklılar. Belki girdiler fazladır. Ondan bize de böyle bir yansıma oluyor. Bize, hayvan besicilerine daha uygun yem fiyatlar sunulursa, bizler de hayvanları daha uygun fiyata satabileceğiz. Biz ne kadar fazla masraf yaparsak, satışlarda da fiyatlar o kadar artacak. Kasaplardaki et fiyatları da bu şekilde yukarı çıkabiliyor. Eleman çalıştırdığımızda 2.500 TL maaş versek bize 3.000 TL’ye mal oluyor. Tabi devlet desteği de var. Belirli alanlarda devlet desteği de bize katkı sağlıyor. Yem konusunda devlet yem sorununu çözmeye bir adım atarsa bizler de eleman sorununu çok rahat bir şekilde çözebiliriz” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol