Kurban pazarı burada kurulacak

Kırklareli’nde Cumhuriyet Mahallesi Gazi Astsubay Ahmet İlhan Coşkun Vardar sokakta hazır hale getirilen arazi bayrama 3 gün kala üreticileri ve alıcıları ağırlamaya başlayacak. Uzun yıllar Süpürgeciler Sitesi olarak bilinen bölgenin arka tarafında kurulan kurban satış yeri, bu yıl Kapalı Pazar Yeri inşaatı dolayısıyla yeni yerine taşınmış oldu. Bundan sonraki seneler yine burada mı olacağı, yoksa başka bir yere mi taşınacağı bilinmiyor.

Kurban satış alanı henüz boş. Ufak tefek çalışmaların haricinde kimsenin olmadığı gözlendi. Muhabirlerimizin görüştüğü bazı üreticiler, bayrama birkaç gün kala oradaki hareketlenmenin başlayacağını, en yoğun günün ise arife olacağını kaydettiler.
Kırklareli’nde şu anda birçok üretici, kurban satışını kendi yerinde yapıyor. Satan üreticiyle hayvanın bakıldığı yerde buluşan vatandaşlar, burada pazarlık yaparak alışverişi sonlandırıyor. Arife günü yeni kurban satış bölgesinde büyük bir yoğunluk olması bekleniyor. İlimizden bazı üreticiler ise bu işin kalbinin attığı İstanbul Sultanbeyli’de satış yapmaya çalışıyor. Ancak talebin eski yıllara oranla düşüşte olduğunu kaydediyorlar. Telefonla görüştüğümüz bazı üreticiler satışların çok düşük gitmesinden yakındı.
Her yıl olduğu gibi bu sene de Kurban Bayramı, kasap sektöründeki işler de az da olsa düşüş yaşatıyor. Ziyaret ettiğimiz bazı kasaplar; “Komşusunun, akrabasının, arkadaşının verdiği eti dolabına stoklayan vatandaş uzun bir süre bizim dükkana uğraaz. Gelenler de dolabında kurban eti olmayanlardır” şeklinde konuştu. Başka bir kasap esnafı ise bayramdan sonra fiyatlarda yeni hamleler olacağını ifade ederek; “Bize, bayram sonrası tarifeye zam olacağı konusunda uyarı geldi. ‘Herkes yeni tarifesini bildirilen zamanda alsın’ dediler” diyerek, vatandaşın pekte memnun olmayacağı bir haberi paylaşmış oldu. Diğer bir kasap esnafı ise işlerin genel değerlendirmesini şu cümlelerle anlattı: “Şimdi Kurban Bayramı münasebetiyle iş tempomuz yavaşlar. Yılbaşına kadar artış olmaz. En çok piknik sezonunda satış yapıyoruz.”
Dişi hayvan kesimi yasak
Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci de, bu sene kurbanlık konusunda sayı sıkıntısı yaşanmayacağını, 2 yıldır kurbanla ilgili ithalat yapılmadığını dile getirmişti. Dermenci, bakanlık tarafından geçen yıl olduğu gibi bu sene de dişi hayvan kesimine müsaade edilmeyeceğinin altını çizmiş ve "Dişi hayvanlar kurban pazarına girmeyecek. İlimiz hastalıktan ari bir bölge. Bu nedenle Trakya'ya hayvan girişi bazı şartlara bağlı. Hayvanların kan testleri yapılıyor, hastalık çıkmayan hayvanlarsa Trakya bölgesine hayvan satışı olarak getirilebiliyor. Bu sene de uygulama aynı şekilde olacak" ifadesinde bulunmuştu.
Kurban kesmek
Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına (nisap) sahip ve yolcu olmayan Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir ibadet olarak bilinmekte. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka dinen belirlenmiş ölçülerden fazla para veya eşyaya sahip olan kişinin dinen zengin olduğu ve kurban kesmesi gerektiği belirtiliyor. Adak kurbanı dışında kesilen kurbanlık hayvanın etinden zengin veya fakir olan sahibinin yemesinde bir sakınca olmadığı öğrenildi. Kesilen etin bir kısmının kurban kesemeyen yoksul ve fakir ailelere dağıtılması, ikinci kısmın eve gelen misafirlere ikram edilmesi ve kalan kısmın da aile bireyleri ile tüketilmesi öneriliyor. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol