"Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" Yayınlandı

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde "Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" yayınlandı. Kurbanlık olabilecek hayvanların vasfı, yürütülecek iş ve işlemler, kurban kesim ve satış yerleri bu tebliğe göre olacak. Konuyla ilgili bir açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, “"Kurban kesmek isteyen vatandaşlarımızın kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak en iyi şartlarda gerçekleştirilmesini sağlayacağız” dedi.

"Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazetede yayımladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, "Kurban kesmek isteyen vatandaşlarımızın kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak en iyi şartlarda gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Başta kist hidatik, şarbon, bruselloz, tüberküloz gibi hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz karakterli hastalıklardan korunmak çok önemli, bu kapsamda özellikle kesim işlemini yapacak kişilerin kesim eğitimi almış olması, bireysel yaralanmaların önüne geçecek ve sağlıklı kesim işlemini sağlayacaktır. Sakatat gibi hayvansal atıkların evcil ve yabani hayvanlara direk verilmemesi insan sağlığı için önemlidir. Yaklaşan Kurban Bayramının tüm İslam alemi için hayırlı geçmesini dilerim" dedi.
Kurbanlıklar hakkında da kısaca bilgi veren Aksoy; “Kurban olması dinen sakıncalı olan hayvanlar kurban satış yerlerine getirilemez. Kurban olarak kesilecek hayvanlar; koyun, keçi, sığır, manda ve deve olup, bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemez. Kurbanlık hayvanın yaşı hususunda kameri yıl esas alınır. Kurban olabilmesi için kurbanlık hayvanın; deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekir. Ancak koyun, semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra kurban edilebilir.
Vatandaşlarımız, Tarım ve Orman Bakanlığımızca hazırlanarak kullanıma açılan "TÜRKVET" isimli mobil uygulama üzerinden küpe numarası girerek kurbanlık hayvanlarının ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerini sorgulayarak kurbanlarını güvenle alabilirler” diye konuştu.
633 Sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'a dayanılarak hazırlanan 2022 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ'e 3 Haziran 2022 Tarihli ve 31855 Sayılı Resmî Gazeteden ulaşılabilir. (F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. iki yanlış sıfır doğru 07 Haziran 2022 Salı 15:15:54

    Gerçek anlamında kurban kesmek negatif nefsi oluşturan pekçok günahkar eğilimleri kişilikten peyderpey kesip söküp atmak iken hayvan kesimine çevrilmiştir. Her neyse kurban derilerini dun bezirganlarına saltanattarlarına vermeyin semirtmeyin sömürgenleri

  2. Dini istedikleri gibi biçimlendiren dinci yobazlar bursa imamhatip ortaokulu gecesinde dansöz oynatıyorlar işte yobazın din anlayışı kitabına uydur her melanet mübah