Kurallara uyarsak, güzel günler bizleri bekliyor

Tam Kapanma sürecinin başlaması ile vaka sayılarında da gözle görülür azalma yaşanmaya başladı. Bu olumlu tablo devam ederse, tünelin sonundaki ışığa ulaşmak mümkün görünüyor. Söz konusu tedbirlerin kaldırıl kaldırılmayacağı 17 Mayıs’ın ardından Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda yapılan çalışmalarla belirlenecek…

29 Nisan Perşembe günü saat 19.00 itibariyle başlayan tam kapanma sürecinde 5 gün geride kaldı. Kapanma sürecinin daha şimdiden getirdiği vaka sayılarındaki azalış ufukta güzel günlerin bizi beklediğini gösteriyor.
İlimiz Kırklareli geçtiğimiz günlerde en çok vaka bulunan 5 şehir arasından kurtuldu. Tam Kapanma ile birlikte ilimizdeki vaka sayılarındaki düşüş de devam ediyor.
Vaka sayılarındaki azalmanın tam kapanma ile birlikte bu haftadan itibaren hızlanacağı belirtilirken, son birkaç gündür hastane başvurularının yüzde 30'a yakın azaldığı, testlerin pozitiflik oranının yüzde 10'lar seviyesine indiği ifade ediliyor.

Ayrıca bu hafta yüzde 8'ler civarına gerilemesi beklenen test pozitiflik oranlarının yine bu ayın sonuna kadar yüzde 1-2'ler seviyesine düşmesi amaçlanıyor. 20 Nisan'da 550 binin üzerinde gerçekleşerek en yüksek seviyeye çıkan aktif vaka sayısı ise; son 10 gündür, iyileşen vakaların, günlük vaka sayılarının üzerinde çıkması ile birlikte 300 binli rakamlara kadar geriledi. Uzmanlara göre yoğun bakımlar ve vefat sayılarında da iki hafta içinde düşüş olması beklendiği kaydediliyor.
Yazlıkçılar
vaka sayılarında artışa neden olmayacak
Tam Kapanma ile birlikte büyük şehirlerden köylere ve yazlık mekanlara akın edenlerin ise, düşünüldüğü gibi vaka sayılarında artışa neden olmayacağı tahmin ediliyor. Çünkü gittikleri bölgede de tam kapanma sürecinin uygulandığı öngörüldüğünden, bu durumun vaka sayılarından büyük bir etki de bulunulmayacağı ifade ediliyor.
Bu uyum devam ederse sonuç başarılı olur
Tam Kapanma süreci başladığından bu yana, başta ilimiz olmak üzere ülkenin genelinde uyumun beklenenden daha fazla olduğu da ifade ediliyor. Öyle ki uzmanlar tespit ettikleri istatistiklere göre vatandaşların yüzde 95'in üzerinde sınırlamalara uyduğu kaydediliyor. Eğer bu şekilde devam ederse sürecin hedefine başarıyla ulaşacağı beklentisi oldukça büyük.
Bayramdan sonra ne olacak?
Peki Tam kapanmanın ardından bizi nasıl bir süreç bekliyor. Öncelikle sınırlamaların kaldırılması muhakkak ki belli kriterlere bağlı olacak. Söz konusu tedbirlerin hangi takvimle kaldırılacağı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda yapılan çalışmalarla belirlenecek. Bu kapsamda;
Vaka yayılım hızındaki gerilemenin devam etmesi halinde ilk olarak okullardan başlanarak normalleşme adımları atılacak. Berber ve kuaförlerin tekrar açılması beklenirken, kafe ve lokantaların ise virüsün yayılım hızında istenen düşüşün yaşanması halinde yüzde 50 kapasite ile çalışması bekleniyor. Şehirlerarası toplu taşımada yüzde 50 kapasite kuralının bir süre daha devam edeceği de belirtiliyor. Seyahat yasaklarına ise belli esnetmeler getirilecek.
Peki tablo kötü çıkarsa ?
Peki tablonun tersi durum söz konusu olursa, bizleri neler bekliyor? Eğer kurallara uyulmaz, ve vaka sayıları belli bir düzeyde kalır da düşmezse veya diğer sebeplerden ötürü beklenen sonuç alınmazsa yeni bir değerlendirme yapılacağı ve kısıtlamaların bu kez Haziran başına kadar devam edebileceği de kaydediliyor. (F. Kurtbayram)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. "anlayış gelmedikçe" 08 Mayıs 2021 Cumartesi 19:39:55

    Kapanmanız açılıp saçılmanız nafile insancıklar! Sizleri dünya dehlizlerinde labirentlerinde sürüler gibi süren süründüren karanlık güçleri tanımaktan geçer tek yolu kurtuluşunuzun...

  2. sürüler müdüler gütmek... yorumcu arkadaş. ne dediğini kendin anlıyor musun diye çok merak ediyorum.

  3. çatal dilini çek ağzına 11 Mayıs 2021 Salı 22:32:02

    Dünyada her zulmü reva gördüğünüz akıl sahiplerinin bu dünyada olduğu gibi öte dünyada da sizleri cehennemî karanlıklardan kurtarmak için ne cefalar çektiklerini bir bilseydiniz..