Kültür ve Turizm yönünden neden gerideyiz?

Kültürel mirasların fazlası ile mevcut olduğu ve tarihi ile görenleri mest eden ilimizi daha iyi bir seviyeye taşımayı hedefleyen Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan önemli açıklamalarda bulundu. İyi hizmetin, iyi bir
çalışma ortamından geçtiğini belirten Asan, bu konuda çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.
Kırklareli'nde birçok anlamda konu olan mevcut Rektörlük Binası ve Gar binası ile ilgili sorulara cevap veren Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, "ilimize daha iyi bir hizmet verebilmek için, daha iyi şartlarda çalışmamız ve daha iyi bir hizmet binasına geçmemiz gerekiyor.  

Bu anlamda yakın tarihte geçebileceğimiz, olası 2 bina mevcut" dedi.
Kırklareli Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün Kırklareli'nin kalkınması ve kültürel olarak bir adım daha öteye gitmesi için sürdürdüğü çalışmalar devam ediyor. Geçmişten günümüze kadar olan kısımda pek bir aktivite içinde olmayan müdürlük, ileriki tarihlerde gerçekleştirdiği projeleri halka tanıtacak. En çok sorulan sorular arasında yer alan hizmet binası değişikliğini de eleştiren İl Müdürü Necmi Asan önemli açıklamalarda bulundu.
"Bu binayı halkımız bilmiyor bile"
Mevcut eksiklikleri baz alan, yaptıkları çalışmalardan ve özellikle hizmet binasının yetersizliğini vurgulan Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan; " Kurumun yapısı şekli, kuruma bir ivme kazandırır. Şimdi dışarıdan baktığınız zaman burada ne hizmet yapabilirsiniz? Geçtiğimiz gün tiyatro vardı be bunun biletlerini biz veriyorduk. Yolda geçerken yine kuruma geliyorum, bana soruyorlar Kültür ve Turizm Müdürlüğü nerede diye? Burada Kültür Müdürlüğü'nün, kurumsal bir şeyi yok, ama burada imkân verildiği sürece, yer konusundaki sıkıntımız giderilse daha rahat bir çalışma alanı ortaya çıkar. Şuan burada 12 personel çalışıyoruz 2 oda bir salon diye de bunu adlandırabiliriz. Kuruma gelen vatandaşlar hareket dahil edemiyor. Arşivimiz yok, böyle bir şey olabilir mi? Rektörlüğün taşınmasını bekliyoruz, ne zaman taşınacak bilinme ama. Rektörülüğün imzaladığı protokolde "yeni binasına taşındığı anda hiçbir şarta bakılmaksızın, tahliyesine" diye bir ibare var.
"Söylentiler
doğru değil"
"Kırklareli Belediyesi söylentileri dönüyor, bunları bizlerde duyduk. Şimdi Kırklareli Belediyesi bizlere arsayı tahsis etmiş, süresiz. Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisini yapmış, demiş ki; istediğiniz şekilde değerlendirebilirsiniz, yapıyı yapabilirsiniz şeklinde bir anlaşma imzalanmıştı bundan yaklaşık 25 yıl önce. Yapılan sözleşmede 20 yıllığına, 49 yıllığına şeklinde herhangi bir ibare yer almıyor, bu yer tamamen bizim tarafımıza bakanlığa tahsis edilmiştir. "
"Merkezde olmadı, köylere yöneldik"
"Kurslarımız var kurs açacak alanlarımız yok. Poyralı Köyü'nde kurs açacaktık, kursiyer bulamadık Ertuğrul Köyü'nde açıyoruz. Burada açmaktı hedefimiz ancak burada yerimiz yok. Proje kapsamında oradaki okulda restore edildi, orasını da bir gündeme alalım dedik, kültür evi ve bu kurs ile birlikte. İnsanların oraya gelmesi için bir sebep olması gerekiyor. Biz bunu daha önce Poyralı'da açtık kültür evini, ve oranın tanıtımı için çokta faydalı şeyler oldu, kültürel mirasımız açısından. İnsanlarımız oraya gittikleri zaman yöresel ürünlerimizi tanısılar, mutfağındaki damak tadını bir keşfetsinler. Ertuğrul Köyü İpek Yolu üzerinde olduğu için bu konuda daha da bir önem arz ediyor."
Yeni yerimizde personelimiz
de artacak
"Yeni bir hizmet binasına taşındığımız zaman mevcudumuzda bulunmayan ve kurumuzun en çok ihtiyaç duyduğu, bir avukat ve enformasyon memuru olması şart. Enformasyon memuru olmayan Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde hizmet yok demektir. Yani Turizm amaçlı hizmet yoktur. Dışarıdan bir grup geldiği zaman, senin Müdürlüğü'nde görev yapacak bir enformasyon memurunun olması gerekir. Bizim hukuki süreçlerimiz var, tamam biz hukukçu değiliz ama mahkemelere biz gidiyoruz, bir avukatımızın olması gerekiyor. Kazılardan tutunda, yıkımlara kadar birçok alanda davalarımız oluyor."
Yeni projeler gündemde
"Hipa projeleri kapsamında da baya iyi olduğumuzu düşünüyorum. 12 sınır köyümüzü baz alarak 4 Türk, 4 Bulgar olmak üzere toplam 8 uzman, şuanda yöresel ürünlerin geliştirilmesi, turizme yönelik alt yapı çalışmaları, yöresel ürünler nasıl tanıtılır şifalı bitkiler nasıl tanıtılır, kapsamında çalışmalarını sürdürüyorlar. Bulgaristan Burgaz müzesi ile bizim ortaklaşa yürüttüğümüz Kıyıköy Aya nikola manastır için çalışmalarımız sürüyor. Biz burada manastırı yapacağız, onlarda Sultan Şah Türbesi'ni ve mescidimi onlar restore edecekler. Önümüzdeki haftalarda oraya bir ziyaretimiz olacak ve toplantı düzenlenen toplantıya katılacağım. Toplantıdan sonrada zaten detaylı bilgileri sizler ile paylaşacağım. Manastır projesinde valimizin çok büyük bir katkısı oldu. Projenin tamamı Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak. Tabi biz bunu karşı taraf ile yarı yarıya karşılayacağız."

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Sayın Kültür Müdürü'müz Mutlaka çeşitli sorunlarınız vardır. Umarım en kısa sürede daha hızlı hizmet verecek yapılara kavuşursunuz. Sayın müdürüm. Kırklareli'de eski yapıların kazandırılması konusunda özellikle Yayla mahallesinde gözlemlediğimiz bir hareket var. Çok da memnun oluyoruz açıkçası. Ama Taş Tabya ve Seyfioğlu Tabyası'nı Edirne'dekiler gibi şu Kırklareli'ne geri kazandırın. Lütfen. Yürekler acısı.