Kültür Müdürlüğü İlimizin Tanıtımı İçin Önemli Bir Projeye İmza Attı

Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Bulgaristan’ın Haskovo Bölgesi Tarih Müzesi iş birliğinde Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İş birliği Programı kapsamında Kültürel Hazine Evi’ isimli proje sona erdi. 15 ay süreyle uygulan proje kapsamında yerel turizm sektöründeki ilgili grupların katılımıyla sınır ötesi boyutunda erişilebilir, aktif ve tanılan turizm güzergâhların oluşturulması amaçlandığını aktaran İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Şen; söz konusu güzergahların sürekli olarak kullanılmasının planlandığını ifade etti. Bu sayede hem ilimizin turistik yerlerinin tanıtılması hem de bölge halkının sürdürülebilir gelir elde etmesinin sağlanacağını kaydeden Şen, projenin ilimiz için çok yararlı bir şekilde noktalandığının altını çizdi.

Avrupa Birliği Başkanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının İkinci Teklif Çağrısı kapsamında uygulamasına başlanmış olan ‘Kültürel Hazine Evi’ isimli projenin kapanış basın toplantısı düzenlendi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Şen’in basın mensuplarıyla bir araya gelerek projenin detaylarını ve ilimize yararlarını anlattığı toplantı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasında gerçekleştirildi.

2 Şehrin tarihi, arkeolojik ve kültürel turizm rotaları
oluşturuldu”
Projenin 15 ay boyunca devam ettiğini belirten Müdür Şen; “Proje, Bulgaristan’ın Haskovo Bölgesi Tarih Müzesi ve Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 20 Ağustos 2020 – 19 Kasım 2021 tarihleri arasında, 15 ay süreyle uygulandı ve proje kapsamında Kırklareli ve Haskovo illerini kapsayan iki önemli tarihi, arkeolojik ve kültürel turizm rotalar oluşturuldu. Bu rotaların üzerindeki ilgili turizm sektör temsilcilerin katılımıyla seminer ve konferans düzenlendi ve onların da bu rotaların geliştirilmesindeki rolü tartışılıp, rotaların gelişimi için sınır ötesi plan onaylandı” şeklinde konuştu.
“İki kurum
arasında
sürdürülebilir turizm ağı
gelişim
planı
onaylandı”
Şen projenin oluşturulma amacından bahsederek; “Projenin amacı, yerel turizm sektöründeki ilgili grupların katılımıyla sınır ötesi boyutunda erişilebilir, aktif ve tanılan turizm güzergâhların oluşturulması ve bu turizm rotaların sürdürebilirliğin sağlanmasıdır. Bu amaçla iki kurum arasında sürdürülebilir turizm ağı gelişim planı onaylandı. Bu planın her iki proje ortağı ve yerel ilgili turizm temsilcileri tarafından proje sona erdikten sonra da uygulanmasına devam edilecektir.
Ayrıca, proje kapsamında Demirköy içenin Sislioba köyünün çevre düzenleme ve peyzaj projelerin hazırlanması ve bu bölgede gelecekteki turizm çalışmalarına bir altlığın oluşturulması da sağlanmış oldu” dedi.
İlimiz genelinde gerçekleştirilen fotoğraf ve 3D maket sergilerinin de çok yararlı olduğunun altını çizen Şen; “Ayrıca, gençlerin daha fazla kültürel ve sanatsal faaliyetlere dahil olmaları ve aynı zamanda bu toprakların tarihi geçmişinin farkına varmaları amaçlı iki proje ortağı tarafından yerelde büyük ilgi görmüş olan fotoğraf ve 3D maket sergileri düzenlendi” diye konuştu.
İlimizin Turistik Yerlerini Tanıtan
3 Dilde Katalog Hazırlandı
Yaklaşık 75 bin Euro’luk bir desteğin Avrupa Birliğinden sağladığını kaydeden Müdür Şen; “Bununla birlikte proje kapsamında Haskovo ve Kırklareli illerinin önemli tarihi ve arkeolojik kaya yapıt ve anıtlarını açıklayan ve aynı zamanda arttırılmış gerçeklik içeren yeni nesil bir kataloğun baskısı da hazırlandı. Katalog 3 dilde – Türkçe, Bulgarca ve İngilizce basıldı ve içerisinde bu kaya yapıların en görkemli zamanını gösteren arttırılmış gerçeklik uygulaması kullanıldı.
Uygulamanın adı: Stone tales olup, tüm tarih ve kültür meraklılara ücretsiz olarak Play store online mağazada bulunmaktadır.
Tüm proje faaliyetleri ve çıktıları, oluşturulmuş olan www.cultreasurehouse.eu ve cultural treasure house facebook sayfasında tanıtılmıştır.
Projenin toplam tutarı yaklaşık 88 215 EUR olup, yaklaşık 74.982 EUR Avrupa Birliğinden (%85) kalan 26 464 EUR iki ortak ülkenin genel bütçelerinden sağlanmıştır” ifadelerini kullandı. (V. Abuy)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. YİNE BİR İSRAF YİNE BİR BOŞA KÜREK YİNE BİR ELDE VAR SIFIR HİKAYESİ... LAF OLSUN DİYE YAPILAN MANASIZ HARCAMALAR MANASIZ İŞLER MANASIZ VAKİT VE İŞGÜCÜ KAYIPLARI. BU YAPILAN İŞİN ÇOKTAN YAPILMIŞ VE ÜZERİNE ÇOKÇA DA KOYMUŞ OLARAK HALİHAZIRDA YÜRÜTÜLÜYOR OLMASI LAZIMDI. ŞU ATALETE ŞU HALE BAK...