Kullanılan 30 milyar poşetin yüzde 90'ınından fazlası çöpe gidiyor

Adalet ve Kalkınma Partisi Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında konuşma gerçekleştirdi. Milletvekili Minsolmaz teklif sahibi milletvekillerinden birisi olduğu kanun değişikliği hakkında yaptığı açıklamada çevre, özellikle “sıfır atık” konusunda önemli bilgiler paylaştı. 

Milletvekili Selahattin Minsolmaz konuşmasına, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan’a ve Zonguldak'ta yaşanan maden kazasında yaşamlarını kaybeden maden işçilerine Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Kanun Teklifi'nde imzası olan bir milletvekili olarak kanunun tümü üzerinde söz aldığını belirten Milletvekili Minsolmaz, “Görüştüğümüz kanun Çevre Kanunu olmakla beraber, değişikliğin içerisinde İmar Kanunu'na ve afet riski altındaki bölgelerde yapılacak yapılar hakkındaki mevzuata ilişkin de düzenlemeler var ama çevrenin hassas bir değer olduğu dün akşam da tümü üzerinde diğer parti gruplarından yapılan konuşmalarda da ortaya kondu. Evet, çevre, hepimizin ortak yaşam alanı dolayısıyla buna ilişkin yapılan mevzuatlar siyasetin üzerinde. Herkesin içerisinde destek vermesi gereken ve komisyonda olduğu üzere de bu desteği tüm parti gruplarının vererek Genel Kurula getirdiği bir yasa teklifi” dedi.
“Sıfır atık sistemini Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız yürürlüğe koydu”
Çevre ile ilgili sürecin önemine değinen Minsolmaz, “Çevreyle ilgili süreç çok önemli. Dünyada da buna ilişkin düzenlemeler yapılıyor. Çevre Kanunu hakkında yapılan düzenlemeleri özellikle yoğun kapsamasının sebebi de ülkemizdeki yoğun poşet kullanımı, depozito uygulaması ve geri kazanım bedellerinin kanuna konmasıyla ilgili. Evet, sıfır atık sistemini Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız yürürlüğe koydu. Bu konuda önemli çalışmalarından ötürü onlara teşekkür ediyoruz. Ama bir sistemin hayata geçirilmesi için tüm bileşenleriyle beraber ve bu sistemin de kendi içerisinde bir finansmanının da sağlanması gerekiyor. Bu itibarla, Çevre Kanunu içerisinde dercedilen, özellikle poşet kullanımını kısıtlı hâline getiren ve yine, geri kazanım bedelleriyle ambalaj üreten kişilerden cüzi miktarlarda, sistemin yürüyebilmesi için finansmanı öngören bir poşet bedelinin alınması ve geri kazanımın yerinde, kaynağın yani atığın oluştuğu noktada ayrıştırılarak ve bunun da bundan sonra Türkiye'de her şeyin çöpe gitmeden, öncesiyle, ayrıştırmayla, değerlendirmeyle, çöpe ne kadar az atık gidiyorsa bundan ekonomik bir kaynak üretmekle daha faydalı olacağı ilkesine dayanıyor” şeklinde konuştu.
“Bir ambalajın tüketilmesi yaklaşık
birkaç dakikayı alırken doğada
bunun varlığı 400 yıl sürüyor”
“Geri kazanımı neredeyse imkânsız olan poşet kullanımını minimum hâle getirmek için ciddi bir düzenleme yapıyoruz. Çünkü ülkemizde, değerli milletvekilleri, maalesef yılda 30 veya 35 milyar adet poşet kullanılıyor ve bunların da yüzde 90'ınından fazlası çöpe gidiyor. Böyle bir ambalajın tüketilmesi yaklaşık birkaç dakikayı alırken doğada bunun varlığı 400 yıl sürüyor. Bu kadar çarpıcı sonuçlar varken bunlara ilişkin yasal düzenleme yapmakta tabii ki tüm grupların mutabakatı çok önemli” diyen Milletvekili Minsolmaz, bunun yanında egzoz ölçümlerine ilişkin düzenleme yapıldığını ve bu düzenlemenin idari cezaların söz konusu olduğu bir düzenleme olduğundan bahsetti.
“Geri kazanım katılım payı gibi bir pay ihdas etmeden bu sistemin
sürdürülebilirliğini sağlamak
mümkün değil”
Depozito kullanımını genişletmek istediklerini kaydeden Milletvekili Selahattin Minsolmaz, “Çağdaş dünyada depozito kullanımıyla bu konudaki malzemelerin hemen hemen yüzde 90'ı geriye toplanıyor. Bu, ülkemizde yok denecek kadar az. Burada geri kazanım katılım payı söz konusu. Geri kazanım katılım payı gibi bir pay ihdas etmeden bu sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak mümkün değil. Zaten bugüne kadar böyle bir sistemin yürüyen bir şekilde, tam layıkıyla oturmamasının sebebi bu işin finansmanının planlanmamış olması. Bu şekilde poşet veya paket üreten, ambalaj üreten kişilerden ve şirketlerden cüzi bir miktarda katılım payı almak suretiyle bu sistemin finansmanı da sağlanmış olacak. Değerli arkadaşlar, ülkemizde bir kişi yılda 440 adet poşet kullanıyor. Amacımız, 2025 yılına kadar bunu ciddi miktarda azaltıp bir kişinin kullandığı poşet sayısını yaklaşık onda 1'ine kadar indirmek” diye konuştu.
“Çevreye ilişkin hususların
çok siyaset boyutu yok”
Çevrenin siyasetten bağımsız önelmiş bir olgu olduğunu söyleyen Milletvekili Minsolmaz, “Çevreye ilişkin hususların çok siyaset boyutu yok ama milletimizin huzur ve refahının sağlanabilmesi amacıyla çevremizi korumamız ve bunu da çocuklarımıza aktarmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı ve çocukların en büyük hakkının temiz bir çevrede sağlıklı bir ortamda yaşamları olduğunu düşündüğünü söyledi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol