“Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir”

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıkları ve Büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıyacakları şeklindeki açıklamaları tepki çekmeye devam ediyor. Kırklareli’nde 8 Aralık’ta Cuma Namazı sonrası Dingiloğlu Parkı’nda saat 14:00’te toplanan 10 sivil toplum örgütü, bu konu hakkında tepkilerini dile getirmek için ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Sivil toplum örgütlerinin basın açıklaması öncesinde, AK Parti Kırklareli, ABD Başkanı’nın tepki çeken açıklamaları için bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamalarının sonrasında AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Memur-Sen Kırklareli İl Başkanı Selahattin Karanfiler, basın açıklaması öncesinde katılımcıları programın dışına çıkmamaları, tepkiyi doğru bir şekilde iletmek için bunun önemli olduğu şeklinde uyardı. Basın açıklamasını ilk olarak AK Parti Kırklareli Başkanlıkları adına Akın Babar okudu. 10 sivil toplum örgütünün basın açıklamasını Abdussamet Yaltagil okudu. Yaltagil’in okuduğu açıklama sonrasında, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, konu hakkında açıklamalarda bulundu.
‘’Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya
koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar
arkasındayız’’
AK Parti Kırklareli İl Başkanlıklarının basın açıklamasını Akın Babar okudu. Açıklamada; ‘’Kudüs Davamız Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam’ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam’ın harem-i izzeti olan Kudüs’ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyübi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir. Türkiye’nin, İnsanlığın silüeti olan Kudüs’ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye’nin çağrısına kulak vererek Kudüs’e sahip çıkacağına inanıyoruz. Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği “dünya 5’ten büyüktür” itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam’ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız’’ifadeleri kullanıldı.
‘’Kudüs’ün insanlığın ortak mirası olması
gerçeğine ihanet ettirmeyiz’’
Sivil Toplum Kuruluşları adına basın açıklamasını İMH Genç Hareket’ten Abdussamet Yaltagil gerçekleştirdi. Basın açıklamasında; ‘’ İnsanlık tarihinin en kanlı, en şedit dönemlerinin yaşandığı bir zaman dilimindeyiz. Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Bunu gören tarihsel gerekçelerini bilen ve dünyanın bu devrine itiraz eden vicdan sahiplerinin sesi olarak ihtarda bulunmak üzere burada toplandık. Kudüs’ü işgal eden İsrail’e, İsrail’e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. Kudüs insanlığın ortak mirası, özgürlük Kudüs’ün hakkı iradesini yansıtmak için buradayız. "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma” ve "Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına” yönelik söyleminin fiiliyata geçirmeyi amaçlayan ABD ve Başkanı Trump ihtarımızın öncelikli muhataplarıdır. ABD’nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs’ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşımaktadır. Bu yolla, diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam coğrafyası üzerinden gerçekleşmesini istemektedir. Oysa Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs’ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs’ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyiz.
‘’Ümmetin gönlü bu hakikate açıktır’’
Şiddetten boğulmuş, krizlerle boğuşan bütün insanlık, doğru ve adil bir söz bekliyor. Anadolu bu sözü söylemeye hazırdır. Ümmetin gönlü bu hakikate açıktır. Bu konudaki inancımız ve kararlığımız tamdır. Şimdi bu inancı ve kararlılığı fiiliyata dökme vaktidir. Kudüs’ün siyonizme başkent yapılmasını engellemek için harekete geçmek, birlikte ses vermek ve insanlığın beklediği o sözü söylemek için buradayız. Müstebitler de en çok bundan korkuyor. Emin olun ki Kudüs’e özgürlük haykırışı bunun için şiddetle susturulmak isteniyor’’ ifadeleri kullanıldı.
‘’Bu alınan karar, dini bir karar değildir,
siyasi bir karardır’’
AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, basın açıklamasının son bölümünde açıklamalarda bulundu. Minsolmaz;’’Bugün Kırklareli’nde Cuma namazı sonrasında ve Türkiye’nin 81 vilayetinde çok sayıda sivil toplum örgütünün ve bu konuda hassasiyet gösteren tüm vatandaşlarımızın, tüm İslam coğrafyasının, Kudüs için Amerikan devlet başkanının açıklamış olduğu Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak kabulü, büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıyacakları yönündeki talihsiz ve oradaki kaosu körükleyen açıklaması sonrasında Dünya’da oluşan hassasiyetin bir örneğini de Kırklareli’nde Dingiloğlu Parkı’nda tepkimizi göstererek ortaya koyuyoruz. Tepkimizi barışçıl bir şekilde ortaya koyuyoruz, bu şekilde olması gerekiyor. Çünkü ülkemizde Amerikan Devlet Başkanı Trump’ın talihsiz açıklamasından sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan tüm partiler, ortak bir deklarasyon yayınlamak suretiyle; AK Parti Grubu, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu, Milliyetçi Hareket Partisi Grubu, HDP ortak bir deklarasyonla bunun kabul edilemez bir karar olduğunu dünyaya haykırdı.
Sayın Cumhurbaşkanımız başından beri, sürecin olduğu ilk günden beri Birleşmiş Milletler kararlarına uyulması gerektiğini belirtti. Birleşmiş milletler güvenlik konseyinin aldığı kararlar çerçevesinde hareket edilmesi ve Kudüs’ün hukuksal statüsünün hiçbir şekilde değiştirilmemesi gerektiğini söylemiştir. Geldiğimiz noktada, Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Dünya Beşten Büyüktür sözünün ne kadar haklı olduğunu ve Orta Doğuda haritaların tekrar yapılma çabasıyla, alınan siyasi kararların nereye varabileceğini hepimize gösteriyor. Bu alınan karar, dini bir karar değildir. Siyasi bir karardır. Fakat bugüne kadar semavi üç dinin Hristiyanlığın, Yahudiliğin ve Müslümanlığın merkezi olan Kudüs’te adeta bir devletin merkezi, başkenti, adeta sadece Museviliğin başka bir dinin başkenti gibi yapılması, bugüne kadar orada yüzlerce yıldır süren huzurun, mutluluğun ve saadetin sona ermesi anlamına geliyor.
‘’Bugün karşılaştığımız tablo çok nettir’’
Dünya’nın değişik yerlerinden bu tepki geliyor. Kırklareli’nden bu tepki doğru şekilde tüm STK’ların katılımıyla gösteriliyor. Gönlümüz isterdi, tüm siyasi parti temsilcileri de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yansıttığımız tablo gibi burada hep birlikte olsun. Çünkü bu ümmetin dibine konulmak istenen bomba gibidir. Bugün karşılaştığımız tablo çok nettir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti gibi, ondan önce atalarımız Osmanlı gibi, toprağın üstündeki insanları düşünenler ile toprağın altındaki petrolü düşünenlerin savaşıdır. Bu çok net bir savaştır. Onlarca bin kilometre uzaklıktan gelip; Suriye’de, Irak’ta, Orta Doğu’da, Filistin’de siyaset ve bu şekilde yönetim sergilemeye çalışanların amacı kesinlikle oradaki halkların huzuru, mutluluğu ve barışı değildir. Sadece hedeflerinde bu bölgedeki petrolün kendi sanayileri için kaynak olan petrolün yönetimi için bölgenin sürekli olarak istikrarsız hale getirilme çabasıdır. Ama nasıl 15 Temmuz’da şerrin içersinden bir hayır çıkarak millet, önündeki geleceği güvence altına almış, herkesin yüzündeki maskeler, herkesin kamuflajları düştüyse, yine bu şerrin içersinden de ümmet adına coğrafya adına emin olun ki bir hayır çıkacaktır. Ümmetin bu topluluk ve beraberlik içerisinde olduğu sürece Dünya’ya verdiği mesaj 81 ilden ve çok sayıda ülkeden bir şekilde yükselecektir. Bu mübarek Cuma saati sonrasında Kırklareli’nde bu duyarlı insanlarımızla yapmış olduğumuz tepki, emin olun ki; çığ gibi büyüyecek. Meclis’ten, vatandaşlardan, STK’lardan, kurumlardan ve önemli örgütlerden Dünya’ya bu kadardan dönülmesi yönünde bir noktaya gelecektir. Burada duyarlılık göstererek gelen tüm hemşerilerime, bunu organize eden sivil toplum örgütlerimizin başında olanlarına ve yönetimlerine, sevgili vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum’’ ifadelerini kullandı. Basın açıklaması Vekil Minsolmaz’ın konuşmasıyla sona erdi. Çok sayıdaki katılımcı olaysız bir şekilde dağıldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol