Kritik Seçime Saatler Kala Adım Adım ‘Seçmen Rehberi’

8. Dönem Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine
saatler kaldı. Ülke genelindeki seçmenler yarın saat 08.00 itibariyle sandık başına gidecek. Saat 17.00’a kadar sürecek olan oy kullanma işlemleri için seçmenlerin dikkat etmesi gereken hususlar var.
Oylarının zayi olmaması ve diğer seçmenlerin de oy kullanma sürecini rahatlatmak adına bireysel ‘seçmen ödevlerimizi’ yapmamız gerekiyor. Gazetemiz olarak oy kullanma işleminden sayım sürecine, seçim yasaklarından engelli seçmenlerin nasıl oy kullanacağına dair dikkat edilmesi gerekenleri basit bir şekilde derledik. İlk olarak yarınki seçimde seçmenler, sadece kayıtlı oldukları sandıklarda, adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy verebilecek!
Bir vatandaşlık hakkı ve ödevi olarak oy verme sürecini rahatlatmak ve sorunsuz olarak tamamlanması için dikkat etmemiz gereken hususlar ve almamız gereken önlemler var. Yarın ülke genelinde saat 08.00’da başlayacak oy verme işleminin sonucuna göre 28. Dönem Milletvekilleri ve 13. Cumhurbaşkanı belirlenecek. 28. Dönem milletvekilleri yarınki seçimlerin ardından direkt olarak belirlenirken Cumhurbaşkanlığında ise adaylardan herhangi birisi yüzde 50 artı 1 oy alamaması takdirde sadece Cumhurbaşkanlılığı seçimlerine mahsus ikinci tur seçimleri yapılacak. Bu olası senaryoda ikinci tur seçimleri de 28 Mayıs Pazar günü aynı kaideler doğrultusunda gerçekleşecek.
SANDIĞA GİTMEDEN ÖNCE NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENİN!
Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta
oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen
bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.
 Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
T.C. KİMLİK NUMARANIZIN YAZILI OLDUĞU KİMLİK KARTI VEYA NÜFUS CÜDANINIZI YANINIZA ALMAYI UNUTMAYIN!
Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
PUSULALARA TERCİH MÜHÜRÜNÜZ HARİCİNDE
HERHANGİ BİR İŞARET KOYMAYIN!
Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
İKİ FARKLI OY PUSULALARINIZ TEK ZARFA
KOYULACAK!
Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilecek. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak. Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.  Sandıklar kapandıktan sonra oy sayımına geçilecek. İlk önce cumhurbaşkanı seçimi oyları, ardından milletvekili seçimi oyları sandık kurulunun siyasi parti temsilcisi üyeleriyle beraber sayılacak. Sonuçların tutanağa bağlanmasının ardından, sandık kurulu başkanınca kurayla iki siyasi partili üye belirlenecek ve oylar ilçe seçim kuruluna götürülecek. Kesin olmayan sonuçlar aynı gün açıklanacak.
ENGELLİ SEÇMENLER İÇİN DİKAKT EDİLMESİ
 GEREKEN HUSUSLAR;
Görme engelli seçmenler, bu seçimde ilk kez YSK tarafından oy pusulalarına uygun olarak hazırlanan şablon ile oylarını kullanabilecek. Talep etmeleri halinde ise oy pusulası sandık kurulu başkanı, akrabalarından biri, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla şablona yerleştirilmek suretiyle oylarını kullanabilecek. Engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek. Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek. Oy kullanmak için sandık merkezlerine gelemeyenler için ‘Seyyar Sandık’ başvurusu için son tarih 2 Nisan olarak belirlenmişti. Seyyar Sandık talebi kabul edilen ağır engelli bireyler için Seyyar sandıklarda sadece il ve ilçe merkezlerinde yaşayanlar oy kullanabilecek, köy ve beldelerdeki yatağa bağımlı seçmeler seyyar sandıklara kaydolamayacak. Bir seyyar sandıkta azami 25 seçmen oy verecek.‘
SEÇİM YASAKLARI’ NELERİ KAPSIYOR?
Takvime göre propaganda serbestliği oy verme gününden önceki gün yani bugün saat 18.00'de sona erecek. Seçime 10 gün kala başlayan anket, kamuoyu araştırması ve tahminlerin yayınlanmasına yönelik yasaklılık süreci halihazırda devam ediyor. Diğer yandan seçim günü saat 06.00'dan gece 24.00'e kadar alkollü içki satışı yasak olacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak. Seçim günü kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Seçim günü saat 18.00'den sonra düğünler yapılabilecek. YSK kararlarına göre saat 18.00'e kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümler 28 Mayıs'ta da uygulanacak. (E.Yıldırım)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol