Köyler genişlemek istiyor

Kırklareli İl Genel Meclisi’ne zaman zaman gelen başvurular arasındaki köy yerleşik alanlarının tespitine ilişkin talepler 2018 yılında da devam ediyor. 2018 yılının ilk toplantılarında gündeme gelen konulardan biri de köy yerleşik alanlarının yeniden tespiti idi.

Kırklareli İl Genel Meclisi 2018 yılı Ocak ayının 4’ncü birleşimini 5 Ocak 2018 Cuma günü yaptı. Saat 11.00’da Safet Üresin başkanlığında toplanan Meclis, 6 gündem maddesini görüştü. Ocak ayı 3. birleşimine ait tutanak özetinin oylanması ile gündemi görüşmeye başlayan Meclis, özetin kabul edilmesinin ardından Özel İdare’nin Kavaklı şantiyesinde TIR’ların tartılabileceği vasıflarda kantar kurulması işinin 2018 yılı Bütçe ve Yatırım Programına dahil edilmesi, bu işlerden dolayı ihtiyaç olacak ödeneğin Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne ayrılan bütçeden karşılanması teklifini görüştü. Teklif Meclis üyelerince gerekli bulunarak kabul edildi.
Bir sonraki gündem maddesinde ise Merkez’e bağlı Hamidiye Mahallesi 1633 ada, 1 parselde kayıtlı 10.445,63 metrekare yüzölçümlü imar planında İlköğretim tesis alanı olarak ayrılan taşınmazın, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğüne tahsis edilmesi teklifi ile ilgili Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu tarafından hazırlanan raporu ele aldı. Okay Şeran’ın okuduğu raporun ardından söz alan CHP Grup Başkan Ve-kili Cavit Çağlayan, rapora “ortaokul yapılması şartı” eklenmesini önerdi. Rapor yapılan bu düzenleme ile kabul edildi.
Gündemin 4’ncü maddesinde yine Hamidiye Mahallesi’nde 1623 ada, 1 parselde bulunan 12.406,62 metrekare yüzölçümlü mülkiyeti Özel İdareye ait imar planında İlköğretim tesis alanı olarak belirlenmiş taşınmazın, dönüşüm işlemleri gerçekleştirilen dershanelerin lehine irtifak hakkı tesis edilmesi ile ilgili görüş verilmesi talebi, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu tarafından hazırlanması gereken raporun henüz hazır olmaması nedeniyle Pazartesi gününe bırakıldı.
5’nci gündem maddesindeki Merkez İlçe Karakaş Mahallesi’nde bulunan 283 ada 87 parselde kayıtlı 7.790,38 metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerinde, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir ilkokul ve bir anaokulu yapılması amacıyla taşınmazın imar planında gerekli değişikliğin yapılarak temel eğitim alanına dönüştürülmesi talebinin uygun görülmesi ve Kırklareli Belediye Başkanlığınca onaylanması durumunda, taşınmazın Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğüne tahsis edilmesi hakkında Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu tarafından hazırlanması gereken raporun henüz hazırlanmamış olması nedeniyle görüşülmesi önümüzdeki aya bırakıldı.
Köy yerleşik alan tespit talepleri devam ediyor
Bir önceki toplantıda Cevizköy ve Kapaklı Köylerinin köy yerleşik alanlarının yeniden tespiti taleplerini incelenmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale eden Meclis, dünkü birleşiminde daha önce komisyona havale edilen Vize’ye bağlı Akıncılar Köyü’nün köy yerleşik alanının yeniden tespitini ele aldı. Köyle ilgili raporu hazırlayan İmar ve Bayındırlık Komisyonu köyün kuzeybatı kesiminde yeni yapılaşmalar tespit ettiğini açıklarken köyün son evleri yeniden belirlendi. Yeşim Girgin’in okuduğu raporda köy yerleşik alanı son evleri şu şekilde belirlendi: ‘İzzet Durakoğulları samanlığı, Recep Durakoğulları samanlığı, Huriye Orhan ahırı, Veli Sever evi, Şaban Işıktekin evi, Hasan ve Fatma Ezerçeli evi, Süleyman Pehlivan evi, Yakup Filiz ev ve ahırı, Ali Osman Özgür evi, Halil Dönmez evi, Ayşe Ceylan ev ve ahırı Halit Ergene evi, Musa Şirin ahırı, Süleyman Pehlivan garaj ve samanlığı, Salim Demirel evi, Sabri Irmak evi, Necati Ünal ahırı, Resmi Kartal evi, Arif Sönmez ev ve samanlığı, Azime Yorulmaz evi ve Süleyman Durakoğulları samanlığı.
Neden yeniden tespit isteniyor?
Köylerin köy yerleşik alanının yeniden tespit edilmesi talebi genel olarak yeni imar alanlarının ortaya çıkması açısından isteniyor.
Günümüzde yoğun şehir hayatından sıkılanların yada emekli olduktan sonra doğduğu köyde yaşamak isteyenlerin talepleri doğrultusunda köylerde ikamet için yeni alanlara ihtiyaç duyuluyor. Köy yerleşik alanının yeniden tespiti ile hem 100 metrelik genişleme bandı belirleniyor hem de son yapılan evlere göre köyün son alanı netleşiyor.
8 Ocak Pazartesi günü saat 11.00’da Ocak ayının son toplantısını yapacak olan Meclis, önümüzdeki aylarda da yine köy yerleşik alanının yeniden tespitine yönelik taleplerle sıkça karşılaşacak gibi görünüyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol