“Köyde imam yok mu?”

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin gündem dışı konuşmalarının dünkü konusu köylerde görev yapmak istemediği öne sürülen imamlardı. Konuyu gündeme Meclis Üyesi Volkan Ertan getirdi. Ertan, görev yapmak istemeyen bu imamlara yönelik ciddi ithamlarda bulundu. Kırklareli’nde imamı olmayan birçok köy bulunduğunu, olanların da mecburi hizmet sonrası hızla tayin isteyerek kendi illerine gitmeye çalıştıklarını anlattı. Bu imamları “nankör” olmakla suçlayan Ertan, “ilk başta Mustafa Kemal Atatürk’e nankörler neden çünkü bizim dinimizde hiçbir şekilde Kuran’ı Kerim’de imam, müezzin, müftü yazmadığı halde Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk onlara devlet memuru unvanını verdi. Ama ona bir Fatiha okumuyorlar. Birde şu anki Cumhurbaşkanımıza nankörler çünkü bütün imkanları onlara sunmasına rağmen, 3600’ü sunmasına rağmen köylerde gönderildikleri yerde görev yapmıyorlar. Ülke başımıza yıkıldı. 11 ilimizde deprem felaketi oldu. İnsanlar evsiz barksız kaldılar. Bu arkadaşlar gittikleri yerlerde ev beğenmiyorlar” dedi.

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin 2 Mart 2023 tarihli toplantısı öncesi gündem dışı konuşmalar bölümü büyük bir tartışmanın fitilini ateşleyecek gibi. Gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan Meclis üyesi Volkan Ertan, dile getirmek istediği konunun herkesçe bilindiğini ancak dile getirilmediğini vurgulayarak başladığı konuşmasında bazı imamların atandıkları köylerde kalmak istediğini anlattı. Meclis üyelerinin sırayla söz alarak görüşlerini dile getirdiği konuda hemen hemen bütün meclis üyelerinin bazı imamların köylerde kalmak istemediği, lojman beğenmediği, Kırklareli’nde artık imam yetişmediği birleştikleri ortak nokta oldu. 2 Mart 2023 Perşembe günkü birleşimde Meclis üyeleri arasında geçen o konuşma şöyle;

Cenaze var imam yok!

Volkan Ertan- “Bugün söyleyeceklerim aslında hepimizin rahatsız olduğu ama dillendiremediğimiz konular. Özellikle İktidar Partisi İl Genel Meclis Üyesi arkadaşlarımızın da rahatsız olduğu konular olduğunu sanıyorum. Ben bugün bunları dile getirmek istiyorum. Yaklaşık iki hafta önce dedemi kaybettim. Vize Soğucak Köyü. Köye defnetmeye gittik her şeyi hazırladık. Cenaze konusunda Pınarhisar Belediyemiz yardımcı oldular sağ olsunlar. Fakat köye gittiğimde duyduğum ilk şey ‘köyde imam yok’. Nasıl olur? Bu kadar hanenin yaşadığı köyde nasıl imam olmaz.”
Nihat Sağlam- “İmam açığı var.”

Üç imamda lojman beğenmemiş

Volkan Ertan- “İmam açığı falan yok. Sorduk muhtara köye üç tane imam gelmiş arka arkaya. Üçü de lojmanı beğenmemiş gitmiş. Sonra dedim acaba Soğucak’a özgü bir şey mi bu. Pınarhisar’da üç dört tane muhtarı aradım. Bana söyledikleri Pınarhisar’da da dört tane köyde imam olmadığı şeklide. Sebebini sordum. Sebebi aynı. Yerini beğenmeyen devlet memurlarımız görev yerini değiştirerek göreve başlamıyor. Ben çok iyi biliyorum. Nihat ağabey ‘açık varsa atarız’ dedi ama oda bu sorunların farkında. 657’ye tabi devlet memuru olan bir vatandaş bir yere atandı ise orada görev yapacak. Yanlış cümleler kurmak istemiyorum ama bana göre bu nankörlüktür. İki tane nankörlük olarak belirledim ben bunu. Çünkü bu arkadaşlar ilk başta Mustafa Kemal Atatürk’e nankörler neden çünkü bizim dinimizde hiçbir şekilde Kuran’ı Kerim’de imam, müezzin, müftü yazmadığı halde Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk onlara devlet memuru unvanını verdi. Ama ona bir Fatiha okumuyorlar. “
Aydın Karakoç- “Mustafa Kemal Atatürk için nankör sözcüğünü kullanmayalım tek tük birkaç tane ancak çıkar”.

İmam evlerini depremzedelere verelim

Volkan Ertan- “Birde şu anki Cumhurbaşkanımıza nankörler çünkü bütün imkanları onlara sunmasına rağmen, 3600’ü sunmasına rağmen köylerde gönderildikleri yerde görev yapmıyorlar. Ülke başımıza yıkıldı. 11 ilimizde deprem felaketi oldu. İnsanlar evsiz barksız kaldılar. Bu arkadaşlar gittikleri yerlerde ev beğenmiyorlar. Talebimdir gerçekleşir veya gerçekleşmez ilimize gelen depremzedelerimiz var. Ben İl Genel Meclisindeki arkadaşlarda uygun görürlerse muhtarlıklara ait olan imam evlerinin depremzedelere verilmesini talep ediyorum. Bu il bu durumu yaşıyor. Diğer ilçelerdeki arkadaşlara da sorsak en az üç dört köyde imam olmadığı ortaya çıkar. Benim söylemek istediğim yanlış anlaşılmasın benim söylemek istediğim 650’ye tabi devlet memurlarının yüzde 90’ının devlet tarafından tahsis edilmiş lojmanı yoktur. Ama bu arkadaşlar lojman beğenmiyorlar. Şımarıklıktır bu. Bu ilimizde konuşulmayan ama köylerimizde yaşanan bir sorundur.”

Ferdi olaylardır bütün camiayı bağlamaz

Ersan Şahin- “Şu anda yaşadığımız gerçekten önemli bir sorun. Şunu öncelikle söyleyeyim. Bu söylediği olaylar belki ferdi olarak gerçekleşebilir ama bu bütün camiayı bağlamaz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e saygısızlık veya onu anmamak gibi bir söz kesinlikle kabul edilemez. Bu bireysel olarak gerçekleşse dahi her zaman cevabını alacaktır. Bu bütün camiayı bağlamaz.”

Bölgemizde imam yetişmiyor

“Yalnız şöyle bir şey var. Bu arkadaşlar atamaları yapıldığında köye geliyorlar. Bunun yasal bir yükümlülüğü var. Ataması yapıldıktan sonra köyü beğenmemesi, lojmanı beğenmemesi gibi artık bir sebeple buradan tayinlerini istiyorlar. Sebep şu; Gelen imamlar bizim bölgemizden değil. Anadolu’nun değişik yörelerinden. Kendi bölgelerine gitmeye çalışıyorlar. Bunlar için de kanuni yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra bir an önce gidiyorlar. Daha önce bu sorunları yaşamıyorduk ben araştırdım niye çünkü bizim kendi bölgemizin imamları vardı. Kendi ilçelerimizden köylerimizden bu arkadaşlar gelip görevlerini yapıyordu. Fakat bunlar azaldı. Dışarıdan gelen imamlar maalesef kabul edilemez bu anlamda Voltan’ın söylediği doğrudur görev yapması gerekir. Kanunun verdiği yetkiyle o bölgeden hiçbir şekilde düşünmeden tayinlerini istiyorlar. Asıl sebep bölgemizde imam yetişmemesidir.”

İmam görevini yapmıyorsa muhtar bildirecek

Nihat Sağlam- “Volkan bey ciddi bir sorundan bahsetti ama bilinmelidir ki köy muhtarları o köyün mülki amirleridir. Oradaki imamda ona bağladır. Herkes iğneyi önce kendine batıracak. Her gelen imam isterse babam olsun ‘bana en iyisi olsun, şofbeni de olsun ama ben 200 lira bile lojman kirası vermeyeyim’. Her köy belki beş yıldızlı otel odası gibi yapmıyor ama yaşanabilecek bir imam evi yapıyor. Ama eğer ki o imam sabah namazını dahi kıldırmıyorsa muhtar gidip te ilçe müftülüğüne, il müftülüğüne bildirmiyorsa o suç. Burada en başta muhtarın görevini layıkıyla yapması gerekiyor. Bu konu ilimiz için önemli bir konu. Ersan arkadaşımızın dediği gibi bölgemizden imam yetişmiyor. Eskiden imam çıkıyordu ama artık çıkmıyor. Birde kabul etmek gerekir ki üç yıl görev süresini dolduran imamlar başka yere tayin istiyor. Bizimde merkez ilçede dört köyümüzün imamı yok.”

Dini inançlarımızı siyasete ve ticarete alet etmemeliyiz

Aptullah Mutluer- “Birincisi balık baştan kokar. Ben burada devletin kurumları ile ilgili eleştiri yaparken devletin kurumunu eleştirmiyorum. Devletin kurumunda görev alan insanların yaptıkları faaliyetleri eleştiriyorum. Kimse kendini devlet olarak görmesin. Devlet sizin, bizim hepimizin kurduğu bir kurumdur. Bu kurumu işletenleri eleştirmek ayrı şeydir kurumları eleştirmek ayrı şeydir. Kurumların yapısını bu millet isterse değiştirebilir. Ama içeride çalışanlar kurumun gelerek, görenek ve yasalara uygun faaliyet göstermek zorundadır. Bu faaliyetleri göstermezler ise biz onları eleştiririz. Eleştirdiğimiz zaman “sen Diyanet İşleri Başkanlığını mı eleştiriyorsun?’ demeyeceksiniz. ‘Başkanı mı eleştiriyorsun’ diyeceksiniz…
…Biz burada meslek düşmanlığı yapmıyoruz. Buraya ilk kez imam geliyor değil ki. Mustafa Kemal Atatürk’ün Diyanet İşleri Başkanlığını kurduğu tarihten itibaren buraya imam olarak gelmişler görevlerini yapmışlar. Ama sen bu adamı alırda götürüp rektör yapmaya kalkarsan, ehliyeti olmayan işlerin başına atarsan o adam orada çuvallıyor. Bırak bu adamlar kendi işini yapsın. Ya da ille bunlara bir şey verilecekse o konuda bunları uzmanlaştır. Dini inançlarımızı siyasete ve ticarete alet etmemeliyiz.”

İmam Hatip mezunları imamlık yapmıyor

Aydın Karakoç- “Biz köy öğretmeniyiz. 1971 yılında mezun olduk. 3 yıl devlet okuttu ve yatılı okuduk. Yememiz içmemiz ayakkabımız pantolonumuzu her şeyimizi devlet verdi. Bunun karşılığında da bize 7 yıl hizmet verdi. ‘7 yıl istediğim yerde görevlendireceğim. İstediğim yere gitmek zorundasın.’ Şu anda imam hatipte okuyanları da yatılı okuyanları da devlet okutuyor. Bize nasıl mecburi hizmet konuyorsa imam hatip lisesinden mezun olanlara da mecburi hizmet konulmasını gerekiyor. ‘Ben şuraya gidemem ben yapamam’ diye bir kural yok. Trakya’da Kırklareli’nde imam yetişmiyor diyorlar. Kırklareli’nde İmam Hatip Lisesi var. Senede 100 tane mezun olduğunu var sayalım. 100 imam bütün Kırklareli’nin ihtiyacını karşılar. Ama imam hatipten mezun olanlar imamlık yapmıyor. Siz imam hatipten mezun olanları ilahiyat fakültesine alacaksın oradan Diyanet İşleri Başkanlığına alacaksınız. Diyanet İşlerinden sonrada tüm bakanlıklara dağıtacaksınız. İmam hatipten kadroya geçenler bugün AFAD’ta Çevre Şehircilikte, Tarım Müdürlüğünde, Özel İdarede…”
Nihat Sağlam- “Buraya gelen İlçe ve İl Müftülerimiz bu imamlara çok fazla tölerans tanımış. Ben o köye gitmem, ben burada kalma diyorlar. Her gelen imamın gönderildiği köye gitmek istemiyor. Gelenlerin gönderildikleri köye gitmesi gerekiyor. Bizim burada siyasetçi olarak ricamız hangi köye gittiyse üç yıl görevini yapsın.”
Nihat Sağlam’ın ayrıca bu konunun araştırılması için bir önerge teklifi de yaptığı gündem dışı konuşmaların ardından Meclis gündem maddelerini görüşmeye geçti. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. En çok yorumlananlar 10 Mart 2023 Cuma 09:57:30

    Bu haber en çok yorumlananlar bölümünde gözüküyor ama hiç yorum eklenmemiş . Ne alaka ?

  2. Doktorlar duruyor mu ? 28 Mart 2023 Salı 17:15:50

    Kırklarelinde doktor öğretmen bile uzun süre kalmıyor köydeki imamlardan bahsediyorsunuz.