Köstek değil, destek istiyoruz

Resmi ilan ve reklamların, gazete ve dergilerde yayınlanmasına aracılık etme görevini yürüten Basın İlan Kurumu 1 Ekim itibariyle, Kırklareli’nde de faaliyetine başladı. Ekonomik anlamda küçük gazetelerin sıkıntıya girdiği zor bir dönemde, gerek ilanlardan kesilen yüzde 15 komisyon, gerekse kanunen üç gün içinde ödenmesi gereken ilan bedellerinin 15 gün boyunca bekletilmesi gibi olumsuzluklar, şimdiden bu yeni sürecin zor geçeceğinin bir göstergesi adeta. Önadım Medya Grubunun temennisi ise; yerel basına “köstek” değil, “destek” olunması…

Basın İlan Kurumu, resmi ilan ve reklamların, gazete ve dergilerde yayınlanmasına aracılık etme görevini belli illerdeki şubeleri vasıtasıyla yürütürken, yapılan yönetmelik değişikliğiyle yetkili kılınan BİK Yönetim Kurulu, Kurumun faaliyetlerini 81 ile yaydı. 

En son 2004 – 2008 yılları arasında 6, 2010 – 2015 yılları arasında ise 29 ilde şube açılması kararı alınmış ve şube sayısı 41’e ulaşmıştı. Basın İlan Kurumu, 1 Kasım 2020 tarihinden itibaren 81 ilde faaliyetlerine devam ediyor.
Fakat Kırklareli nedense bu kapsama alınmayarak, Tekirdağ şubesine bağlandı. Basın İlan Kurumuna göre “İl”den sayılmayan Kırklareli’nin yerel gazeteleri daha önce Valilik İl Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne bağlıydı
Küçük gazeteler bitme
noktasına geldi
Basın İlan Kurumunun yeni uygulamaları ise özellikle küçük çaplı yerel gazeteler için zorlu bir döneme girdiklerini gösterir nitelikte. Sadece gazetemiz Önadım gibi vasıflı gazetelerin değil, vasıfsız süreli yayınları da sıkıntılı bir süreç bekliyor.
Örneğin; İki yıllık geçiş sürecinin başladığı 1 Ekim tarihinden bugüne gazetelerimizde yayınlanan hiçbir resmi ilanın bedeli yatırılmadı. Her ayın 15’nde ve 30’nda yatırılacağı taahhüt edilen ancak, geçiş sürecinin daha yeni başlaması gerekçe gösterilerek, Kasım ayının 15’nde yatırılmaya başlanacağı belirtilen alacaklarımızın, daha önceden olduğu gibi
kanunen üç gün içinde ödenmesi gerekiyordu. Bu uygulama ekonomik şartlarla mücadele eden küçük gazeteleri adeta bitirme noktasına getirir.
Komisyonsuz dönemden, komisyonlu döneme
“Yerel gazetelere her türlü kolaylığı sağlayacağız” denerek, ilan bedellerinden kesilen yüzde 15 komisyon da tablonun bir diğer olumsuz parçası. Kırklareli Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne bağlı olduğumuz dönemde 0 komisyon ile ilanlar yayınlanırken, şimdi yüzde 15 gibi önemli bir bedel kurum tarafından kesintiye uğrayacak.
Bunlar sadece buz dağının görünen kısmını teşkil ediyor. İki yıllık geçiş sürecinin ardından gazetelerin boyutuna göre ilan kontenjanından, web sitesi zorunluluğuna kadar birçok zorunluluk da şart koşulacak.
Bizler Gazetemiz olarak; bu uygulamanın tüm Türkiye genelinde yerel gazeteleri zorluğa sokacağını, çok sesliliğin azalacağını düşünüyoruz. Ekonomik şartların ağırlaşmasından ötürü küçük gazetelerin ayakta kalamayacağını önemle ifade ediyoruz.
Konuya ilişkin itiraz dilekçelerimizi ilgili makamlara sunduk. Fiili Şubenin ilimizde faaliyete geçirilmemesi halinde hukuksal haklarımızı kullanacağız. Ancak bizler yerel gazetelerin bu sorunlarının Basın İlan Kurumu bünyesinde çözüleceğine inanıyoruz. (Öznur Tüzün)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol