Koruköy davası bilirkişi aşamasında

Kırklareli Merkez’e bağlı Koruköy Patlatmalı Kalker Ocağı Projesine karşı Koruköy Muhtarlığının açtığı davanın keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Bilirkişi incelemesine yetkililerin yanı sıra davaya müdahil olan Kırklareli Barosu, Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi ve DOKU Derneği Üyeleri ile Köylüler incelemenin yapıldığı Istranca Ormanlarındaydı.

Kırklareli Merkez’e bağlı Koruköy’de Patlatmalı Kalker Ocağı Projesine karşı Köy Muhtarlığının açtığı davanın keşif ve bilirkişi incelemesi 20 Eylül 2022 tarihinde yapıldı. ÇED ve dava süreçlerinin her aşamasını takip ederek, Köyleri bilgilendirip, açılan davalara bilimsel, hukuksal destek veren Kırklareli Barosu, Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi ve DOKU Derneği Üyeleri de Köylüler ile birlikte Istranca Ormanlarındaydı.
Doku Derneği gerçekleştirilen bilirkişi incelemesi ve süreç ile ilgili kamoyunu bilgilendirmeye yönelik yaptığı açıklamada, “Koruköy bölgesinde ormanlık alanda, yeraltı suyu besleme alanında yapılması planlanan istenen Patlatmalı Kalker ocağı için ilk olarak köyün içme suyu şebekesinden akan suya bakıldı. Suyun rengi bölgedeki her patlamadan değiştiğini köylüler yerinde gösterdiler.
Alana çıkıldığında ise büyük baş ve küçükbaş hayvanların kaba yem ihtiyacını karşıladıkları alanlar her geçen gün daralmakta olduğunu, yem maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı sadece burada hayvancılık yapabildiklerini, bu bölgede kaybedilirse bölgede ki hayvancılığın biteceğini heyete aktadılar. Anayasanın 56 maddesinden dolayı hem bir hak hem de bir ödev olarak sürdürülebilirlik ilkesi ekseninde doğanın biyolojik ve kültürel çeşitlilik, ekolojik süreç ve döngüler ile birlikte ekosistem bütünlüğü içerisinde korunması, Doğanın, ekosistemlerin, doğal ve kültürel varlıkların korunması ve sürdürülebilir yönetimi ile ilgili olarak;
a) Biyolojik çeşitliliğin korunması ve kaybının azaltılması,
b) Yaban hayatının korunması ve nesli tehlike altındaki türlerin yaşatılması,
c) Ekosistemlerin ekolojik bütünlüğünün barındırdığı süreç ve döngülerle birlikte korunması ve restorasyonu,
d) Toprak, su ve deniz kaynaklarının korunması, 
e) Tarımsal biyolojik çeşitliliğin, yerli ırkların ve gen kaynaklarının korunması,
f) Hayvan sağlığı ve refahının artırılması ve hayvanlara karşı şiddetin engellenmesi,
g) Gıda güvenliğinin sağlanması,
h) Hava, su, toprak ve denizlerin çevre kalitesinin korunması
ı) Çevre dostu uygulamaların ve çevre etiketlerinin yaygınlaştırılması,
j) Temiz ve çevre dostu enerji üretim yöntemlerinin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması için bölgemizin doğa ve kültürel varlıklarının korunması, gelecek nesillere temiz su, temiz toprak, temiz hava ve sağlıklı gıda için anayasal sorumluluğumuz gereği Kırklareli Barosu, Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi ve DOKU Derneği olarak yaşamı ve yaşam alanlarımızı her şart ve koşulda savunmaya devam edeceğiz” denildi. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol