Kooperatifçiliğe kadın dokunuşu

Türkiye Kooperatifler Fuarı’nın dördüncüsü Ankara’da gerçekleştiriliyor. Uluslararası Rumeli Kadın Kültürel, Sosyal ve Ekonomik Dayanışma Derneği Başkanı Öznur Tüzün’ün de katılım gösterdiği fuarda Gülsüm Soyak tarafından kurulan Kadın Girişimi Üretme ve İşletme Kooperatifi yılın kooperatifi seçildi…

Ülkemizde kooperatifçiliğin geliştirilmesi, kooperatif ürünlerinin tanıtımı ve kooperatifler aracılığıyla iç ve dış ticaretin geliştirilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından 4’üncüsü gerçekleştirilen ‘Türkiye Kooperatifler Fuarı’ Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da başladı. “Birlikte Üretim, Birlikte Büyüme” teması ile düzenlenen ve açılışını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yaptığı fuarda, başarılı kooperatiflere ödülleri verildi.
Uluslararası Rumeli Kadın Kültürel, Sosyal ve Ekonomik Dayanışma Derneği Başkanı Öznur Tüzün’ün de katılım gösterdiği fuarda, engelliler ile engelli çocuk annelerine destek olmak amacıyla 2015 yılında kurulan Kadın Girişimi Üretme ve İşletme Kooperatifi (KAGÜK) kadın girişimi alanında yılın kooperatifi seçildi. Gülsüm Soyak tarafından kurulan ve sosyal bir kooperatif olarak hayatına devam eden KAGÜK, engelli çocuklar ve aileleri için farkındalık yaratmayı amaçlıyor. KAGÜK Başkanı Soyak ödülünü Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan aldı. Ayrıca fuarda Soyak ve Tüzün, AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Lütfiye Selva Çam ile de bir araya gelip görüşme imkanı buldular.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Birlikte Üretim, Birlikte Büyüme" temasıyla düzenlenen etkinlikteki konuşmasında, Türkiye'de eğitimden sağlığa, konuttan sigortacılığa, ulaşımdan tarımsal kalkınmaya, enerjiden kadın girişimciliğine kadar 40'a yakın sektörde faaliyet gösteren 50 bin kooperatif bulunduğunu belirterek, Bakanlığın görev alanı kapsamında, toplamda yaklaşık 1,4 milyon ortağı olan 8 bin 750 kooperatifin faaliyet gösterdiğini dile getirdi.
Bakan Pekcan, kooperatiflerin çok sayıda küçük üretici ve girişimciyi bir araya getirerek ölçek ekonomisi yaratma gibi kritik bir avantaj sağladığına işaret ederek, bir ekonomik aktörün tek başına gerçekleştiremeyebileceği bir yatırım, tek başına üstesinden gelemeyebileceği bir üretim maliyetinin, kooperatifler sayesinde etkin ve karlı biçimde yapılabilir hale gelebildiğini söyledi.
"Kooperatiflerimizi dünya standartlarında aktörler haline getirmeye çalışıyoruz"
Kooperatiflerin, ortaklarına ekonomik fayda sağlamanın yanında sosyal kalkınmanın da öncü aktörleri arasında yer aldıklarını belirten Pekcan, şu ifadeleri kullandı:
"Yerel ve geleneksel ürünlerin üretimi ve pazarlanması, kadınların iş hayatında daha fazla yer alabilmesi, başta kadınlar olmak üzere dezavantajlı grupların istihdamı, yöresel ürün ve kültürel değerlerin ekonomiye ve turizme kazandırılması, kaybolmaya yüz tutmuş meslek kollarının korunması, yoksullukla mücadele gibi alanlarda yaratılan katma değer, yerel ve bölgesel kalkınmayı hızlandırmaktadır. Bu bakımdan özellikle 'kadın kooperatifleri' ve 'Kalkınma kooperatiflerimize' büyük sorumluluk düşmektedir. Biz de Bakanlık olarak kooperatiflerimizi kurumsal yapısı güçlü, çağın ekonomik koşullarıyla uyumlu, sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden, dünya standartlarında ekonomik aktörler haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."Pekcan, kooperatiflerin sayılarının artmasından ziyade güçlü ve etkin yapılar olarak faaliyette bulunmalarının önemli olduğunu kaydetti.
Türkiye'de ekonomik ve mali yapısı sağlam, ulusal ve uluslararası rekabet gücü yüksek, üretim, pazarlama ve hizmet kapasitesi yaygın ve hatta ihracat yapan kooperatiflerin sayısının artmasını hedeflediklerini anlatan Pekcan, "Bu hedef doğrultusunda, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da kooperatiflerimizle ve merkez birliklerimizle istişare ve eş güdüm halinde çalışmalarımızı ilerleteceğiz. Özellikle kadın kooperatiflerimize çok önem veriyoruz. Hükümetimiz olarak sosyal dengenin sağlanmasında kadın kooperatiflerimizi ve kadınların istihdamda yer almasını önemsiyoruz." dedi.
Her yıl düzenlenen Türkiye Kooperatifler Fuarı'nın ülkede kooperatifçiliğin geliştirilmesine önemli katkı sağladığını dile getiren Pekcan, fuarı bu yıl yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tüm tedbirleri alarak açtıklarını söyledi.
Pekcan, fuarın, kooperatiflerin yeni iş bağlantıları kurabilmelerine önayak olmalarını arzu ettiklerini belirterek, etkinliğe kamu kurum ve kuruluşları, bankalar, e-ticaret firmaları temsilcilerinin de katıldığını vurguladı.
Bakan Pekcan, kooperatif faaliyetleri içinde farklı bir önemi bulunan kredi kefalet kooperatiflerinin rolüne de değinerek, "Kredi kefalet kooperatiflerimiz kanalıyla sağlanan kredi 67 milyar liraya, bu sene 9 ayda da 35 milyar liraya ulaştı. Destek verdiğimiz esnaf sayımız da 1,1 milyonu aştı” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol