Komşular güçlerini birleştiriyor

Bulgaristan Başbakan’ı Boyko Borisov resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. İlk olarak Başbakan Binali Yıldırım tarafından kabul edildi. İkilinin görüşmesinde gümrük birliği, AB üyelik müzakereleri ve karşılıklı ilişkiler konuşuldu. Basın toplantısında ortak Karadeniz hattı, orada yaşayan soydaşlarımız, NATO müttefikliğimiz ve birbirimizi diğer Avrupa ülkelerinden daha iyi anladığımız gibi paydaş avantajlar sayesinde daha güçlü projelere imza atılacağı belirtildi. Borisov Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir araya geldi.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, 15 Haziran tarihinde ülkemize bir ziyaret gerçekleştirdi. Başbakan Binali Yıldırım tarafından resmi törenle karşılanan Borisov, Çankaya Köşkü’nde meslektaşı ile başbaşa bir görüşme yaptı. Yıldırım ve Borisov, daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenlediler.
Boyko Borisov, ziyareti iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumladı. Başbakan Yıldırım da ilişkileri her anlamda geliştirmek için çaba sarfedilmesi gerektiğine vurgu yaparak, ortak sınır Karadeniz’in daha etkin kullanılması konusunda adımlar atılacağını belirtti.
15 Temmuz darbe girişiminin bazı Avrupa ülkelerinde belirsiz tavırlarla değerlendirilmesine rağmen, Bulgaristan’ın açıkça kınadığını anlatan Yıldırım; “Sadece kınamakla kalmadınız kısa sürede de Türkiye'ye geldiniz, bizimle, halkımızla dayanışma içerisinde olduğunuzu gösterdiniz. Gerçek bir dost olduğunuzu gösterdiniz, bunun için teşekkür ediyorum. Ayrıca bu darbenin arkasında olan terör örgütünün de Bulgaristan'da faaliyetlerinin sınırlandırılması, hatta yok edilmesi konusundaki tutumunuzu da biliyoruz. Bunu da takdir ediyoruz." açıklamasında bulundu.
Türkiye'de yaşayan Bulgaristan kökenli soydaşlarımız olduğunu söyleyen Yıldırım, bunların ilişkilerin sağlamlaşması için en önemli unsurlar olduğunu vurguladı ve ayrıca NATO müttefikliği sayesinde daha güzel projelere imza atacaklarını söyledi. Boyko Borisov da Türkiye ile ilişkilere oldukça önem verdiklerini söyleyerek; “Önümüzdeki dönemde ortaklaşa birçok alanda çalışacağız. Elimizden geldiği kadar Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için çaba sarf edeceğiz. Türkiye geleceğini AB'de görüyor, son dönemde bir çok ülke de Türkiye'nin yerini AB'de görmüyor. Ben bu alanda Dışişleri Bakanları'nın çok aktif bir şekilde çalışmalarını bekliyorum” şeklinde konuştu.
Bulgaristan’ın Avrupa ile Asya arasında   bir ülke olduğunu aktaran Borisov, Türkiye ile de komşu olduklarını anlatarak şöyle devam etti:“Türkiye'nin Bulgaristan'da büyük yatırımları var. Bu yatırımlar sayesinde 10 binin üzerinde Bulgaristan vatandaşı iş buldu. Enerji projeleriyle başlayarak bütün alanlarda ortak dil bulduk. Meriç ve Tunca nehirleri üzerinde çalışmamız gerekiyor. Son seçimlerde Bulgaristan'da yaşayan Müslümanlar bizim partimize büyük bir teveccüh gösterdiler. Bu Müslümanlar Türkiye ile Bulgaristan arasında köprü işlevi görmekteler. Ben Avrupa Birliği ülkelerindeki meslektaşlarımın da Türkiye ile ilişkilerini normalleştirmelerini bekliyorum. AB ekonomisiyle Türk ekonomisi birbirine sıkı bir şekilde bağlıdır. Herhangi bir sorun yaşanmaması gerekir bu konuda.”
Boyko Borisov daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Erdoğan ve Borisov, Avrupa politikaları, birlikte yapılabilecek çok çeşitli yatırımlar ve diğer stratejik konularda fikir alışverişinde bulundular.

Neighbors combines forces

Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov has arrived in Turkey for official contacts. It was first accepted by Prime Minister Binali Yıldırım. During the meeting, the customs union, EU membership negotiations and bilateral relations were discussed. At the press conference it was stated that stronger projects would be achieved through stakeholder advantages, such as the common Black Sea line, our cousins living there, our NATO alliance and our understanding of each other better than other European countries. Borisov also met with President Erdogan.

Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov made a visit to my country on June 15th. Borisov, who was welcomed by Prime Minister Binali Yıldırım in an official ceremony, had a meeting with his colleague at the Çankaya Lodge. Yıldırım and Borisov later held a joint press conference.
Boyko Borisov interpreted the visit as the beginning of a new era between the two countries. Prime Minister Yıldırım emphasized that efforts should be made to develop the relations in every sense, and stated that steps should be taken to use the common border Black Sea more effectively.
Yıldırım, explaining that Bulgaria was openly condemned, despite the fact that the July 15 coup attempt was assessed with ambiguous attitudes in some European countries; "You have just come to Turkey in a short time, not with the reproach, and you showed us that you are in solidarity with our people. You showed me you were a real friend, thank you for that. We also know the terrorist organization behind this coup, your position in Bulgaria to limit or even destroy its activities. We appreciate that. "
Yıldırım said that we are Bulgarian-born compatriots living in Turkey and they emphasized that these are the most important elements for strengthening relations and also they will sign better projects through NATO alliance.
Boyko Borisov said that they attach great importance to relations with Turkey; "In the upcoming period we will work in partnership with many other areas. We will strive to normalize the relations between Turkey and the European Union as much as we can. Turkey sees its future in the EU, and in recent years many countries do not see Turkey's place in the EU. I expect the Foreign Ministers to work very actively in this area. "
Borisov quoted Bulgaria as a country between Europe and Asia, explaining that they are neighbors with Turkey as follows:
"Turkey has big investments in Bulgaria. Thanks to these investments, more than 10 thousand Bulgarian citizens have found jobs. Starting with energy projects, we found common language in all areas. We have to work on the Meriç and Tunca rivers. In the last elections, Muslims living in Bulgaria showed a big favor to our party. These Muslims function as a bridge between Turkey and Bulgaria. I expect that my colleagues in the European Union countries will normalize their relations with Turkey. The EU economy and the Turkish economy are closely connected. There should not be any problems. "
Boyko Borisov was later accepted by President Recep Tayyip Erdogan. Erdogan and Borisov have exchanged views on European politics, the wide range of investments that can be made together, and other strategic issues.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol