Komşu’da DOST Birliği Koalisyonu kuruldu

Bulgaristan’da Türk ve Müslümanların yoğun olarak katıldığı iki siyasi parti, 26 Mart 2017 yapılacak erken parlamento seçimlerine birlikte katılmak üzere koalisyon kurdu

Haber Bulgaristan’da yayın yapan Kırcaali Haber Gazetesi’nde geniş bir şekilde yer bulurken bu birliktelik Bulgaristan’da yaşayan Türkleri hem sevindirdi, hem de umutlandırdı.
Bulgaristan’da gazetelerde geniş bir şekilde yer bulan koalisyonun haberi şöyle;
“Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi'nin Genel Başkanı Lütfi Mestan, Filibe (Plovdiv) kentinde düzenlediği basın toplantısında Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile seçim koalisyonu kurdukların duyurdu.
“Dost Birliği” olarak HŞDP ile birlikte seçim yarışına iddialı gireceklerini belirten Mestan, “DOST Birliği olarak daha şimdiden parlamentoya yüzde 4 giriş barajını aşmış bulunuyoruz” dedi. Mestan, “Sosyolojik araştırmalarının fark edemediği “gizli” bir protesto oylarını seferber ediyoruz. Yeni, modern bir yurttaş vatanseverliğini temsil eden oluşumumuz seçim yarışına iddialı bir şekilde katılacak” dedi.
Dost Birliği’nin hedeflediği misyonunun Bulgaristan’ın NATO ve Avrupa Birliği (AB) yanlısı bir ülke olarak gelişimini desteklenmesi olduğunu belirten Mestan, “Biz, benimsediğimiz değerler sistemimizden söz ederken, gerçek vatansever olarak popülist milliyetçiliğine karşı çıkıyoruz” ifadesini kullandı.
Lütfi Mestan, eskiden genel başkanlığını yaptığı Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden (HÖH) en cesur ve dürüst üyelerinin, 10 Nisan 2016 tarihinde kurduğu sağcı DOST partisine geçtiklerini söyledi.
Bulgaristan’ın feshedilen 43. parlamentosunda Reformcu Blok (RB) koalisyonunda yer alan, eski savunma Bakan Yardımcısı Orhan İsmailov’un genel başkanlığını yaptığı HŞHP, DOST partisi ile kurulan koalisyon nedeniyle RB’den ihraç edildiği açıklandı.
Mestan, DOST Partisi’nin komşu “Türkiye tarafından yönetildiği gerekçesiyle" HŞHP’nin RB koalisyonundan atılmasına sert tepki göstererek, “DOST adına karşınızda duran hepimize bir bakın. Hepimiz birer Bulgaristan vatandaşıyız” yanıt verdi.
“Türkiye düşman değil, komşu, dost ve stratejik müttefiktir”
Lütfi Mestan, DOST partisinin sıklıkla Türkiye konusunda sahip olduğu bakış açısından dolayı eleştirdiğini anımsatarak, “Türkiye düşman değil, komşu, dost ve stratejik müttefiktir” dedi. Bulgaristan’ın kendisi gibi bir NATO üyesi olan komşu Türkiye ile önce ortak değerler paylaştığını, ardından da müttefik olarak Atlantik dayanışmasını sürdürdüğüne vurgu yaptı.
DOST Partisi'nin Türkiye ile dostluğunun köprüsü olduğuna işaret eden Mestan, “Türkiye ile Bulgaristan arasındaki dostluğunu ve bundan dolayı Bulgaristan’ın elde edebileceği yararlarını da savunarak, yurttaş olarak vatanseverliğimizin önemli bir boyutudur” ifade etti.
Lütfi Mestan, Bulgaristan-Türkiye arasında diyaloğu kurmaya çalıştıklarını, yakın bir zamanda Türkiye’nin Bulgaristan’dan işlenmemiş dana eti ithalatına başlayabileceğini de söyledi. Mestan, “Bu girişim başarılı olursa, yüz binlerce Bulgar, stratejik olan bu ortaklığın yararını görebilecek” dedi.
DOST lideri Mestan, Bulgarların gözlerinin tarihin içindeki fay hatlarına doğru değil, gelecekteki Türkiye ile yapılabilecek işbirliğini sağlayacak iradeye dönük olması gerektiğini söyledi. Öte yandan DOST Partisi kurucularının ayrılmış olduğu Bulgaristan’ın ilk Türk Partisi olan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ise NOTO ve AB yanlısı değil de Rusya yanlısı bir politika güdüyor. HÖH, Bulgaristan’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçimi kazanan Rusya yanlısı aday olan Rumen Radev’i desteklemişti.

The DOST Union Coalition was established in the Neighborhood


In Bulgaria, two political parties, in which Turkish and Muslims are very involved, formed a coalition to join the early           parliamentary elections on March 26, 2017.

As the news was widely available in the Kırcaali News Newspaper, which was broadcast in Bulgaria, it was both a pleasure and a hope for the Turks living in Bulgaria.
The news of the coalition in Bulgaria is widely reported as the following:
"Chairman of the Democrats for Responsibility, Freedom and Forbearance (DOST), Lütfi Mestan announced that they had formed an election coalition with the Freedom and Honor People's Party (HSSP) at a press conference in Plovdiv.
As the "Friendly Union", they will enter the election race with the HSSP ambitiously. "As the DOST Union, we have already exceeded the entry threshold of 4 percent in parliament". Mestan, "We mobilize a" secret "protest, which our sociological investigations have not noticed. Our formation, representing a new, modern citizen patriotism, will participate in the election race ambitiously. "
Stating that the mission the Dost Alliance aims for is to support the development of Bulgaria as a NATO and European Union (EU) country, Mestan used the phrase "We are opposed to populist nationalism as true patriotism when we speak of our values system we espouse."
Lütfi Mestan said that the most courageous and honest members of the Movement for Rights and Freedoms (MRF), formerly president of the Republic, went to the right-wing DOST party, which he founded on April 10, 2016.
The CHP, headed by former defense minister Orhan Ismailov, who took part in the 43rd parliament of Bulgaria's reformer block (RB) coalition, was released from the RB due to a coalition with the DOST party.
Mestan replied, "Look at all of us standing in the name of DOST, we are all Bulgarian citizens," responding firmly to the removal of the JCSH from the RB coalition, with the DOST Party's neighbor "ruled by Turkey".

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol