Komşu iflas bayrağını çekti

Kırklareli'nin 138.9 km uzaklığında sınırı bulunan Yunanistan gayri resmi de olsa iflas bayrağını çekti. Son 2 senedir mali anlamda kriz yaşayan komşu, IMF'ye ödemesi gereken 1.6 milyar avroluk taksitin son gününde borcu ödeyemeyeceklerini açıklayarak gayri resmi bir şekilde iflas ettiklerini itiraf etmiş oldu. Yunanistan'da sokak isyanlarına, kaosa ve hükümet değişimine neden olan kriz büyümeye devam ediyor. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras geçen hafta Alman mevkidaşı Angela Merkel ile uzun soluklu müzakereler gerçekleştirmiş bunun sonucunda elle tutulur bir sonuç elde edilememişti. Bu görüşmeler esnasında Yunanistan'da banka ve döviz büroları kapatılmış, Bankamatiklerde günlük para çekme limiti 50 euro daha sonra ise üç günlük toplam 120 euro olarak belirlenmişti. Yunanistan'ın borcu ödeyemeyeceğini bildirmesi sonrası bankalar tekrar kullanıma açıldı.

Yunanistan battı Kırklarelili gözünü Bulgaristan'a çevirdi
Coğrafi olarak Avrupa'ya komşuluk eden ilimizin bu pozitif tarafından yararlanmak isteyen vatandaşlarımız günü birlik olarak Yunanistan veya Bulgaristan gibi ülkelere gidebilmekte, karşılıklı olarak bölge turizmine canlılık katmakta oldukları yıllardan beri süre gelen bir durum. Fakat Yunanistan'da son 2 senede patlak veren ekonomik kriz ve kötü gidişat piyasaları tamamı ile kötü etkiledi. Kriz nedeniyle Yunan üretici zam yoluna gitti talep azaldı. Yunanistan'da geçirilen vaktin her seferde daha da pahalılaştığını fark eden bölge halkımız seçim hakkını her defasında Bulgaristan'dan yana kullanmaya başladı. Bu durum Bulgaristan'ın sınır şehirlerinde ki piyasalara katkı sağlamaya başlarken, Yunanistan'ın kötü gidişine başta sınır şehirleri olmak üzere daha da olumsuz katkı verdi. Hem Yunan esnaf kaybetti, hem oraya ziyarette bulunan vatandaşlarımız. Bu duruma paralel olarak gelişen bir diğer durum ise İpsala sınırının günlük kullananımı Yunanlılar tarafından arttı. Yunanistan'da çoğu ürünün daha pahalı olması dolayısı ile sınır şehirlerde yaşayan Yunan halkı alış verişlerini daha ucuz ürün fiyatına sahip olan Trakya bölgesinden yapıyor.
Yunanistan Neden Battı ?
Ülkemiz ve dünya gündemini bir hayli meşgul eden "Yunanistan'ın İflası" artık herkesçe bilinen bir durum haline geldi. Peki bu durumu tetikleyen ne oldu? Çıkarmamız gereken dersler var mı? Bu soruların cevabını biraz daha detaya indiğimiz zaman görmek mümkün. Bu durumun başlıca kahramanların biri Yunanistan'daki az çalışma saatleri. Yani Yunanistan'a gezmeye giden vatandaşlarımızdan duyduğumuz "Yahu bu Yunanlar çok az çalışıyorlar kardeşim, sabah 9'da dükkanı açıp öğlen 1-2 gibi kapatıyorlar. Oh ne güzel." Cümlesinin altında yatan az süreli ticari hareketin ülke piyasalarına pozitif etki yaratmaması. Yüksek asgari ücret, az çalışma saatleri, az üretim, sürekli ithal mal tüketimi Yunanistan'ı sürekli borca iten unsurlar arasında. Yunanistan'ın Avro bölgesinde olmasından dolayı kendi parasını üretip, hiperenflasyon yoluyla borçtan kurtulma olasılığı da olmaması 5 Temmuzda Yunistanı'ı Avro bölgesinden çıkıp çıkmayacağını belirleyecek olan referandumu yapmaya iten en büyük etkenlerden biri.
Syriza mı?
Solcu Syriza Ocak ayında büyük bir seçim başarısıyla iktidara geldiğinde, Yunanistan'da büyük bir iyimserrlik hakimdi. AB ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) dayattığı kemer sıkma programının tarihe karışacağı inancı vardı. Ancak aradan geçen 6 ayda seçmen algısında da değişiklik olduğu gözleniyor. Yunan halkı Syriza'nın ve Başbakan Alexis Tsipras'ın müzakereleri yönetiş biçiminden pek de memnun değil. Yapılan ilk anketler, 5 Temmuz'da referanduma götürülecek olan AB'nin kemer sıkma paketine yüzde 60 oranla destek verileceğini gösteriyor.
Ekonomi 320 Milyar Euro, Borç 240 Milyar Euro
Yunanistan son süreçte Avrupa'dan kurtarma paketi olarak 240 Milyar Euro para almış olduğu gerçeği, borcun milli gelire oranının %177 olması, 2010'dan bu yana milli gelirin %25 daralmış olması, %26 gibi bir işsizlik oranın olması Yunanistan'daki ekonomik krizin ne kadar vahim bir durumda olduğunu bize gösteren sayısal veriler arasında.
Yunanistan İçin Yardım Kampanyası !
Durumun ne kadar vahim olduğunu gösteren bir örnek de İngiltere'den geldi.
Yunanistan'ın Avrupa Birliği ülkeleriyle giriştiği çözüm müzakerelerinden sonuç elde edememesi üzerinde olaya Avrupalı vatandaşlar olaya el attı. Ülke büyük bir mali kriz yaşarken son derece ilginç bir yardım kampanyası başlatıldı.
Thom Feeney isimli bir İngiliz vatandaşı, popüler bağış ve fon toplama platformu Indiegogo üzerinden bir "Yunanistan Kurtarma Fonu" kampanyası başlattı. Feeney bu ilginç girişimiyle ülkenin IMF'e olan 1.6 milyar euroluk borcunu toplamayı hedefliyor.
Projeye destek veren yardımseverlere ise, bağış miktarlarına göre Alex Tsipras kartpostalı, Yunan beyaz peynir-zeytin salatası, rakı ve şarap satın alınabilecek alışveriş kuponları, gıda sepeti ve her şey dahil tatil gibi biri dizi hediye sunularak teşekkür ediliyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol