Komşu Bulgaristan ile ortak proje hedef “Sağlıklı Ormanlar”

Ülkemiz ile Bulgaristan’ın ortak projesi "Orman için sağlık" adlı proje kapsamında yapay olarak oluşturulan ibreli ormanlarda kontrol faaliyetleri gerçekleştiriliyor. 

Bulgaristan ile imzalanan Orman için Sağlık Projesi kapsamında kontrol faaliyetleri devam ediyor. İnterreg - IPA CBC Bulgaria – Turkey Proje ortağı iki ülke "Orman için sağlık" adlı proje kapsamında yapay olarak oluşturulan ibreli ormanlarda kabuk böceği populasyonunun dinamiklerini izlemek için gözetleme ağı kurarak bu böcek türleri ile etkin bir şekilde mücadele etmenin yolları araştırılıyor. Yapılan araştırma sonuçlarına göre kabuk böceklerinin populasyonunu azaltarak ormanların sağlıklı bir yapıya ulaşması hedefleniyor.
3 bölgede inceleme
Bu kapsamda İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Karakaya, Kırklareli Orman İşletme Şefi Şenel Alayurt ve işletme personeli ile Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadri Kıran, Doç. Dr. Celal Karaman, Eğitim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Erdem Demiröz tarafından Karaçam Ormanlarımızda görülen 12 dişli çam kabuk böceği ve Akdeniz çam kabuk böceği ile mücadele ve izlem kapsamında Merkez, Üsküp ve Kofçaz bölgelerinde proje kapsamında tesis edilen Radyatör Tipi Tuzaklar kontrol edildi.
Yapılan kontrollerde mücadele edilen kabuk böceklerinin tuzaklarda toplanmaya başlandığı ve imha oldukları görüldü. Diğer böcek türleri ile beraber toplama işlemi yapılarak detaylı inceleme için Trakya Üniversitesine gönderildi. Bu sayede kabuk böcekleri konusunda gerekli envanter kayıtları tutularak populasyonu izleyici gözetleme ağı kurulmuş olacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol