Kocayazı Köyü’nün 20 bin TL borcu ne olacak?

Kocayazı Köyü’ne kurulan güneş enerjisi sistemindeki arızanın, kısa zamanda yüklenici firma tarafından giderileceği öğrenildi. Ama ortada başka sorunlar var. Depolama yapılamayan sistemin kapasitesinin arttırılması şart. Çünkü mevcut pompalar, gece şebeke elektriğini kullanıyor. Teknik görüşe göre ise pompaların 24 saat su basması normal değil. Köydeki su borularında kaçak olduğu ve yenilenmesi gerektiği tavsiye ediliyor. Eğer bu problem çözülmezse, köylüye yüksek miktarda elektrik faturasının gelmeye devam edeceği kaydediliyor.

İlimiz Kofçaz ilçesine bağlı Kocayazı Köyü’nde, yaşanan elektrik kesintilerinden ötürü proje kapsamında kurulan güneş panellerinde arıza meydana geldiğini, geçtiğimiz gün gazetemizde dile getirmiştik. Panelleri kuran yüklenici mühendislik firması, bölgeyi ‘çetin’ olarak adlandırarak, düşen bir yıldırım neticesinde ana invertörün bozulduğunu, ancak arızanın kısa zamanda giderileceğini söyledi. Gazetemizin irtibat kurduğu mühendislik firması, arıza teşkil eden parçanın yurtdışından geldiği için sürecin biraz uzadığını, bu hafta içinde tamir işleminin garanti kapsamında gerçekleşeceğini belirtti. Bunun yanı sıra paratoner konusunda gerekli tedbirlerin de alınacağı bilgisi verildi. Ancak köyün başka bir sorunu daha mevcut? Güneş panelleri minimum maliyetlik sistemler olduğundan dolayı depolama yapamıyor. Ancak gündüz kullanılan elektriğin tedariğini karşılayabiliyor. Bu yüzden pompalar gece saatlerinde şebeke elektriğini kullanıyor.
Su hattında kaçak var
Ayrıca mühendislik firmasının görüşüne göre pompaların 24 saat su basması normal değil. Bunun altında yatan sebebin de köy içi su borularında ya da hudut birliğine giden hatta kaçaklar olabileceği öngörülüyor. Su borularının oldukça eski olduğu ve tamamen elden geçirilmesi gerektiği tavsiye edilirken, problem aşılmaz ise, gece şebeke elektriğini kullanmaya devam eden pompaların, köylüye yeni faturalar çıkaracağı da gelen söylemler arasında.
Deponun kapasitesinin
artması şart
Bu faturaların oluşmaması için mevcut deponun kapasitesinin arttırılması ya da ek depo yapılması gerekiyor. Bu sayede gece kullanılacak elektriğin de depolanması sağlanmış olacak. Köylülere göre Ahlatlı Hudut birliğine giden hattın Kocayazı hattından ayrılması şart. Çünkü buralarda büyük su kaçakları olduğu ve bunun herkesçe bilindiği öne sürülmekte. Bu kaçaklar pompaların daha çok su basmasına, daha fazla çalışmasına yol açıyor. Hal böyle olunca kullanıcıya, yani köylüye yüksek oranda elektrik bedeli yansıyor.
Köylüye kim destek
olacak?
Bazı görüşlere göre eğer paneller depolanacak şekilde çalışsaydı 20 bin TL borç olmayacaktı.
Aynı görüşteki kişiler bu borcun yüklenici firmadan tahsil edilmesi gerektiğini savunuyor. Çünkü yasalara göre garanti dahilindeki bir sistemde sorun oluşması durumunda giderlerin satıcıya ait olması gerekiyor. Şimdi Kocayazı Köyü, elektrik arızaları sonucu sık sık su kesintisi yaşanmasın diye kurulan, ancak, depolama kabiliyeti olmayan güneş enerjisi sistemlerinin, gece çalışmasından ve de hattaki kaçaklardan dolayı harcadığı enerjinin bedeli 20 bin TL’yi ödeme derdinde.
Bu konuda köylüye hangi kurumun ne şekilde yardımcı olacağı merak ediliyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol